реклама партнерів:
Головна » Чернігів. В Іллінську церкву обмежено доступ людей

Чернігів. В Іллінську церкву обмежено доступ людей


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Іллінська церква – одна з найцікавіших пам'яток давньоруської архітектури у Чернігові. Храм споруджено наприкінці ХІ ст. біля входу в Антонієві печери на південному схилі Болдиної гори.
Іллінська церква – єдиний зразок однонефного храму чернігівської школи давньоруського зодчества, що зберігся до наших днів. Спершу вона виконувала функції хрещальні і була однобанною, невеликих розмірів. Церква поклала початок створенню Іллінського монастиря.
Під час монголо-татарської навали (1239 р.) храм та монастир зазнали значних руйнувань.
Нове відродження печерного монастиря та Іллінської церкви припадає на ХVІІ століття. «…В року 1649 Божию церковь Святого пророка Илии, при ней же и монастир старанием и коштом благочестивого ктитора, пана Стефана Подобайла, …полковника Черниговского реставрировал Зосима Тышкевич, ігумен того ж монастыря…». Внаслідок перебудов Іллінська церква отримала форму трибанного храму, найбільш розповсюдженого на Україні за козацької доби. Пам'ятка набула рис стилю українського бароко. Зовні і в середені храм було потиньковано і побілено.
В інтер'єрі церкви домінує висотний принцип розкриття внутрішнього простору. Головною особливістю архітектури інтер'єру є використання елементів візантійської хрестовокупольної системи з безстовпною композицією храму, що характерна для дерев'яного зодчества. Стародавній декор церкви, на жаль, втрачений. Не збереглися ні фреска, ні підлога з полив'яних керамічних плиток. Зберігся лише унікальний іконостас 1774 року в стилі рококо, в якому інтерпретовано коринфський ордер.
В Іллінській церкві зберігалася чудотворна ікона, написана в 1658 році ченцем Григорієм Дубенським. Ікона прославилася багатьма дивами і була святинею монастиря.
Протягом ХVІІ-ХІХ ст. у церкві неодноразово проводилися ремонтні роботи. В 70-их роках ХХ ст. вона реставрована за проектом архітектора М.М. Говденко. Нині Іллінська церква є єдиною уцілілою спорудою такого типу в архітектурі Київської Русі. Вона започаткувала розвиток храмів тридільного типу в українській мурованій архітектурі ХІІ-ХVІІІ ст.
З 1967 року Іллінська церква входить до складу чернігівського архітектурно-історичного заповідника і є його музеєм.
Архітектори та реставратори постійно здійснювали нагляд за технічним станом унікальної пам'ятки архітектури та іконостасу. Кілька років тому в інтер'єрі пам'ятки були виявлені численні тріщини. Також встановлено підвищену вологість цокольної частини фасадів церкви, яка спричинила деструкцію будівельних та оздоблювальних матеріалів. Пам'ятка потребувала ремонтно-реставраційних робіт.
В 2004 році фахівцями Державного науково-технічного центру консервації та реставрації пам'яток було виконано обстеження конструкцій іконостасу та ікон. Зокрема, були виявлені значні ушкодження жуком-точильщиком (вони призвели до численних втрат фрагментів іконостасу), лущення левкасу на різьблених частинах іконостасу та взбугрення левкасу на деяких іконах.
Було прийнято рішення демонтувати експозицію в пам'ятці, розпочати підготовку храму до ремонтних робіт, здійснити консервацію та реставрацію іконостасу та ікон.
У 2007-08 роках архітектори та реставратори ДНТЦ “Конрест” з метою виготовлення науково-проектної документації на ремонтно-реставраційні роботи додатково здійснили обстеження технічного стану Іллінської церкви. Висновки невтішні. Цокольна частина по всьому периметру пам'ятки в незадовільному стані. Існуюча відмостка потребує термінових ремонтно-реставраційних роботи. Система водовідведення з даху не виконує свого функціонального призначення. В інтер'єрі храму виявлені чисельні вертикальні та похилі тріщини (маяки, встановлені у 2002 р., порушені). Фахівці наполягають на необхідності термінового виконання інженерно-конструкторських обстежень пам'ятки для визначення причин утворення тріщин. Особливо турбує архітекторів відділення частини церкви, спорудженої в ХІ ст. від прибудованої споруди у ХVІІ-ХVІІІ ст. До вирішення зазначених проблем перебування людей в Іллінській церкві архітектори наполягають обмежити.
Наступного року, у разі виділення коштів, планується здійснити інженерно-конструкторське обстеження церкви та проведення ремонтно-реставраційних робіт.

Джерело: Сергій Черняков, “Чернігів стародавній”






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини