реклама партнерів:
Головна » У Чернігові профспілки вийшли на всеукраїнську акцію протесту. Фото

У Чернігові профспілки вийшли на всеукраїнську акцію протесту. Фото


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
17 грудня на центральній площі м. Чернігова відбувся 2 тисячний мітинг представників трудових колективів і профспілкового активу підприємств, установ, організацій області.
Захід проводився в рамках всеукраїнської акції протесту Федерації профспілок України, що прокатилася по всіх регіонах України. Відкрив мітинг Володимир Струк – голова Федерації профспілкових організацій (ФПО) Чернігівської області. Перед профспілковим загалом також виступили Володимир Карцан – заступник голови обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я, Віталій Ємельяненко – голова обласної організації профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, Сергій Хоботня – головний спеціаліст з оргроботи, голова Молодіжної Ради ФПО, Сергій Черняков – голова профкому Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Тетяна Савченко – учитель початкових класів Киїнської школи Чернігівського району, голова профкому та ін.

Від імені 230 тисяч членів профспілок Федерація профспілкових організацій області висловила своє обурення відсутністю єдиної злагодженої державної політики в умовах економічної кризи, а також рішучий протест діям влади і безвідповідальних роботодавців, які пропонуючи „затягнути паски”, насправді „затягують зашморг” на шиї працівників і пенсіонерів.

Володимир Струк у своєму звернення до мітингувальників окреслив в цифрах і фактах ту ситуацію, що наразі склалася в економіці області. За його словами, зараз під прикриттям кризи непорядні власники деяких підприємств намагаються „скинути” з себе соціальні зобов’язання і звести до мінімуму витрати на оплату праці. За даними оперативного моніторингу, упродовж останнього тижня, ситуація з погашенням боргів із зарплати продовжує загострюватися. За листопад місяць виникло ще 34 нових підприємства-боржника і на 1 грудня їх загальна кількість становила – 109 одиниць (при сумарній заборгованості 21,3 млн. грн.). Заборгованість по економічно активних підприємствах у листопаді зросла на 1,8 млн. грн. або на 98% і станом на 1 грудня склала 3,6 млн. грн. Серед найбільших боржників значаться ВАТ „Ніжинсільмаш”, ВАТ „ЧеЗаРа”, ДП „171 Чернігівський ремонтний завод” та багато інших. Борги працівникам бюджетної сфери досягли 1,6 млн.

Представники бюджетних галузей – Володимир Карцан і Тетяна Савченко наголосили на недопустимості замороження зростання мінімальної зарплати, оскільки це на пряму вдарить по вчителям і медикам, які і без того мають мізерні оплату праці.

Викликає тривогу ситуація зі зростанням безробіття. Станом на 1 грудня в області зареєстровано безробітних 23416 осіб, що на 4423 особи більше ніж минулого року.

Як повідомив Сергій Хоботня – представник обласної організації працівників АПК, в сільському господарству сума боргу по зарплаті збільшилася на 1,2 млн. грн. або на 46,5% і на початок грудня становила 3,6 млн. грн. Якщо не впливати на ситуацію з умовами праці в сільському господарстві області, за якої кількість працюючих в цій галузі кожного року зменшується на 10%, то дуже скоро під загрозою знищення опиниться не тільки сама галузь, а й продовольча безпека держави. Як голова Молодіжної Ради ФПО, він закликав роботодавців припинити дискримінацію молодих спеціалістів в сфері оплати праці, коли вони вимушені працювати за мінімальну зарплату, а часто ще й неофіційно, тобто без жодних соціальних гарантій.

Що ж нам пропонує влада? Подано законопроект Уряду про замороження мінімальної заробітної плати на рівні 545 грн., відкладаючи водночас встановлення її на рівні прожиткового мінімуму аж до 2011 року. Працюючим пенсіонерам планується виплачувати пенсію в розмірі 50%. Мало того, підготовлено проект закону, що передбачає збільшення утримання із зарплати до Пенсійного фонду з 2 до 5,5%. Тобто, одночасно з протиправним зменшенням розмірів пенсійних виплат, пропонується збільшити фінансове навантаження на працівника. Причому ні профспілкам, ні суспільству не надано жодних пояснень таких „драконівських” заходів.

На завершення акції була прийнята резолюція мітингу представників трудових колективів і профспілкового активу м. Чернігова в учасники акції, підтримуючи вимоги ФПУ, звертаються до органів державної влади всіх рівнів з вимогами:
- зупинити руйнацію вітчизняних підприємств, скорочення робочих місць, покласти край безоплатним відпусткам;
- забезпечити рівень заробітної плати, який гарантуватиме гідний рівень життя;
- скасувати грудневі ціни на газ, запровадити на період кризи мораторій на підвищення житлово-комунальних та транспортних тарифів та інше.

Члени профспілок вимагають від обласної і районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, роботодавців:
- встановити жорсткий контроль за дотриманням з боку роботодавців норм трудового законодавства;
- в найкоротші терміни повернути працівникам весь обсяг заборгованої заробітної плати;
- забезпечити вже звільнених працівників робочими місцями;
- розробити комплексну дієву антикризову програму тощо.

Членські організації ФПО області висловили надію, що заявлені вимоги спонукатимуть органи державної влади до вжиття заходів, які дозволять членам профспілок утриматися від більш радикальних дій на захист своїх прав і інтересів.

Джерело: Віталій Копиш - провідний спеціаліст Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини