реклама партнерів:
Головна » Розвиток заповідної справи на території Чернігівської області

Розвиток заповідної справи на території Чернігівської області


Коментарі: 0 Довкілля

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Відповідно до вимог державної політики в галузі охорони навколишнього природного середовища останнім часом активізувалась робота по розширенню природно-заповідних територій та об'єктів. Площа природно-заповідного фонду України станом на 01.01.08 р. становила 2,99 млн. га, або 4,95% від загальної території - це 7346 територій та об'єктів, що в декілька разів менше, ніж у розвинутих європейських країнах.
На сьогодні на території Чернігівщини нараховується 654 природно-заповідних об'єкти, загальною площею понад 250 тис. га, що становить 7,6 % від загальної площі області, серед них об'єктів місцевого значення - 631, загальнодержавного - 23 (в т.ч. національні природні парки, дендропарк "Тростянець", Менський зоопарк тощо).
Світова і національна природоохоронна практика свідчить, що головною гарантією збереження унікальних і типових природних ландшафтів, скорочення темпів втрати біорізноманіття є створення і підтримка науково обґрунтованої, репрезентативної та ефективно керованої системи територій і об'єктів природно-заповідного фонду, як базового елементу екологічно збалансованого соціально-економічного розвитку окремих регіонів та всієї країни в цілому.
Питання розвитку заповідної справи на території Чернігівської області обговорювались на засіданні круглого столу, яке відбулось в Орхуському центрі при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища в області 19 грудня.
Спеціалісти Держуправління розглянули основні вимоги природоохоронного законодавства України до територій з підвищеним рівнем охорони, порядок підвищення статусів природоохоронних об'єктів області.
На засіданні круглого столу були присутні представники громадськості та громадських організацій "Аратта", обласного осередку ОТОП, центру дитячого та юнацького туризму і екскурсій, Держекоінспекції в Чернігівській області та ЗМІ.
Начальник відділу екомоніторингу, заповідної справи, біорізноманіття та природоохоронних програм Держуправління Т. Дадашева на засіданні зазначила, що велику увагу управління зосереджено на питаннях розвитку, розширення мережі природно-заповідного фонду, сприянню збереження та відтворення природних комплексів, рослинного та тваринного світу.
Тільки протягом 2008 року на території Чернігівської області було оголошено три природно-заповідні об'єкти (Н.-Сіверський, Сосницький райони та в м. Прилуки). Указом Президента від 1 грудня п. р. № 1129/2008 зобов'язано провести роботи по розширенню територій природно-заповідних об'єктів та створення нових національних природних парків, в тому числі, національного природного парку "Дніпровсько-Деснянське міжріччя" (Козелецький р-н, в межах існуючого регіонального ландшафтного парку "Міжрічинський"). Окрім того, проводиться робота по розширенню території Ічнянського національного парку.
На засіданні круглого столу також було розглянуто важливі аспекти інформування громадськості, насамперед мешканців населених пунктів, що входять до територій національних природних парків, щодо мети і завдань таких парків, позитивних факторів їх створення: це і фінансування на державному рівні цих об'єктів, розвиток інфраструктури, створення нових робочих місць, перспективи розвитку туристичної галузі, а найголовніше - збереження для прийдешніх поколінь унікальних за красою, цінних природних ландшафтів, які мають і пам ятки археології і багату біологічну різноманітність.
Через екологічну несвідомість та безвідповідальність деяких громадян, керівників організацій та підприємств області, відбувається порушення чинного природоохоронного законодавства України в сфері заповідної справи. За даними Держекоінспекції в Чернігівській області, протягом року проведено 28 перевірок на об'єктах природно-заповідного фонду, складено 33 протоколи і притягнуто до адмінвідповідальності 9 осіб, передано до судових органів 30 справ щодо порушення чинного природоохоронного законодавства, пред'явлено претензій на суму 6,5 тис. грн., відшкодовано збитків на суму більше 5,5 тис. грн.
Процес видозмін природних комплексів триває, подальший розвиток промисловості, інтенсивна розбудова, розширення мережі шляхів, осушення болотних масивів, втручання в прибережні території та річкові долини, розораність всіх придатних для сількогосподарського обробітку земель, хижацьке зменшення лісових площ - все це призводить до значних змін природних комплексів, впливає на екологічну рівновагу, видовий склад фауни та флори довкілля.
Вже зараз нам всім - відповідним організаціям та підприємствам, органам місцевого самоврядування та виконавчої влади на місцях, пересічним громадянам необхідно вжити заходів щодо збереження унікальних ландшафтів, рідкісних та зникаючих видів рослин і тварин, усього генофонду рослинного і тваринного світу рідної землі.

Джерело: Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини