реклама партнерів:
Головна » Головний кошторис України на 2009 рік та його соціальні параметри

Головний кошторис України на 2009 рік та його соціальні параметри


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Верховна Рада України взялася за проект державного бюджету на 2009 рік, запропонований урядом Юлії Тимошенко.
Перше читання має відбутися у четвер. За проектом, дефіцит бюджету сягатиме 2% ВВП, а це близько 20 мільярдів гривень. Українська економіка зростатиме на 0,5%, інфляція складе близько 10%, планує Кабінет Міністрів України. Президент Ющенко назвав запропонований варіант державного кошторису «трагедією», а регіонали «бюджетом пограбування і зубожіння людей». Чи ухвалять нардепи цей варіант державного кошторису та якими є його соціальні параметри?

Основна мета бюджету – захистити соціальні верстви нселення
Народні депутати готові прийняти запропонований проект держбюджету якомога швидше, щоб Україна не залишилася без свого кошторису, запевняє депутат від фракції НУ-НС Володимир Стретович. «Не один раз український парламент, концентруючи всі зусилля, в кризові періоди приймав ці необхідні документи, щоб мати усе необхідне для функціонування держави».
Подолання економічної кризи в Україні - головна мета державного бюджету на наступний рік, презентованого урядом, переконує член фракції БЮТ Валерій Писаренко. Хоча він визнає, зараз усе передбачити нереально, адже якою саме є глибина кризи – невідомо. Наприклад, дефіцит бюджету залежатиме, зокрема, від курсу долара. А як він коливається в Україні, можна було пересвідчитися в останні тижні. «Бюджет має лише ті показники, які на сьогодні ми можемо видавати. Основна мета бюджету захистити усі соціальні верстви населення. Тобто забезпечити в наступному році виплату заробітних плат, пенсій та інших соціальних виплат, щоб жодним чином не була обмежена через фінансову кризу. Одночасно з бюджетом уряд подав ще близько 17 антикризових законопроектів, які допоможуть розчистити складну податкову систему, щоб вивільнити кошти для органів місцевого самоврядування».

Різкі оцінки бюджетним пропозиціям уряду
А Президент Ющенко оцінив поданий Раді проект бюджету таким чином: «це трагедія, це найбільш безвідповідальний документ». На його думку, проект є нереальним. Різкі оцінки бюджетним пропозиціям уряду дають і прихильники Віктора Януковича. Фракція Партії регіонів заявила: «вперше за роки існування незалежної України ми зіткнулися з тим, що чинна влада нахабно нав'язує суспільству бюджет пограбування країни і зубожіння людей. Ідеологія урядового законопроекту цинічна: «Нехай бідні заплатять за багатих». Критикує запропонований варіант кошторису і депутат від Партії регіонів, економіст Олексій Плотников. «Я взагалі негативно ставлюся до цього бюджету. Адже в ньому немає обґрунтованих макроекономічних показників: там немає обґрунтованого показника зростання, інфляції ВВП, курсу гривні до долара, ціни на газ та іншого».

Але бюджету для всіх знайти практично неможливо
Добре, що нарешті з’явився певний проект держбюджету і можна спробувати визначити, що робитиме уряд у нинішній економічній ситуації, зауважує експерт Ігор Бураковський. Але коли ця економічна ситуація є невизначеною, оптимальний бюджет, який би всіх задовольняв знайти практично неможливо. Тому мінімум щокварталу уряд коригуватиме цей кошторис, прогнозує Ігор Бураковський. До того ж, бюджет доведеться приймати в умовах протистояння прем’єра та президента. «Політична ситуація, яка склалася сьогодні в державі, є вкрай негативною і ускладнює життя уряду. Наступний рік – рік кризи і дуже важко передбачити всі проблеми. Я можу лише побажати уряду мати дуже хиткі пріоритети і розуміти, що можна зробити, а що зробити неможливо».

Нестандартне вирішення соціальних проблем в Одесі
А наразі малозабезпечені українці не дуже цікавляться бюджетними перспективами на наступний рік, розраховуючи лише на себе, розповідає на прикладі Одеси кореспондент Радіо Свобода Петро Каландирець.
Одесити добре розуміють, що прогноз 2009 року - це складні економічні умови, сказала в інтерв’ю Радіо Свобода заступник Одеського міського голови Тетяна Фідірко. «Ці умови вимагають нестандартних підходів у вирішенні перш за все соціальних проблем. Саме тому під час нещодавнього засідання виконавчого комітету Одеської міськради була прийнята Програма соціального захисту громадян Одеси на 2009 рік. Фінансування Програми зросло майже у 5 разів, порівняно з минулим роком, і складає близько 200 мільйонів гривень».
Основна частина фінансування Програми соціального захисту буде спрямована на надання малозабезпеченим одеситам допомоги у сплаті боргів за спожите тепло, електроенергію, інші комунальні послуги.
Одесити, які опинилися у складних умовах, отримують мінімальну пенсію або втратили роботу, мають звертатись до комісій у районних адміністраціях, говорить Тетяна Федірко.
Ще 40 мільйонів гривень буде спрямовано в Одесі на фінансування потреб «соціальної картки», окремий розділ якої стосується допомоги на придбання необхідних ліків для малозабезпечених одеситів.
Особливу увагу міська влада продовжить приділяти підтримці учасників війни, постраждалим від наслідків Чорнобильської катастрофи.
Тим часом, мешканці міста, які таки розраховують на підтримку муніципалітету, у дієвість соціальних програм не вірять.

Прийнятий кошторис потрібно буде виконати
Поданий урядом бюджет депутати можуть ухвалити ще до Нового року, погоджується експерт Олександр Рябченко. Але радіти цього не варто, бо прийнятий кошторис треба буде виконати. А документ, який не відповідає економічним реаліям, виконати неможливо, констатує Олександр Рябченко. «Ситуація буде складна вже за 2 місяці після затвердження бюджету, коли в запланованих обсягах надходжень до бюджету не буде існувати, а кількість грошей, які потрібно витратити (порівняно з тими, які записані в бюджеті) різко збільшиться, внаслідок хвилі безробітних».

Рівень прожиткового мінімуму на наступний рік уряд планує залишити за груднем року нинішнього - 669 гривень.

За матеріалами "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1363311.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини