реклама партнерів:
Головна » Завтра в Україні день жалоби за жертвами вибуху в Євпаторії

Завтра в Україні день жалоби за жертвами вибуху в Євпаторії


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Керівник управління Міністерства з надзвичайних справ у Криму Олександр Мазілін, який керує операцією з ліквідації наслідків вибуху в Євпаторії, заявив, що в зруйнованому будинку на момент трагедії могло бути до вісімдесяти трьох осіб.
Сотні рятувальників продовжують шукати вцілілих під уламками будинку, який було зруйновано внаслідок вибуху.
Загинули щонайменше 18 осіб і рятувальники кажуть, що ще багато людей пропали безвісти.
Понад 20 людей вдалось врятувати.
В інтерв'ю Українській службі Бі-Бі-Сі прем'єр-міністр Криму Віктор Плакіда сказав, що причини вибуху наразі з'ясовуються, але за попередньою версією до цього призвело порушення правил безпеки у зберіганні і використанні небезпечних речовин.
Також керівник уряду автономії, з яким розмовляв Фідель Павленко, наголосив, що місцеві чиновники проігнорували чисельні скарги мешканців будинку щодо робіт у підвальному приміщенні.
Фідель Павленко розмовляв з міністром з питань житлово-комунального господарства Олексієм Кучеренком:
Бі-Бі-Сі: Ця трагедія вчергове висвітила проблеми житлово-комунального господарства. Чи є взагалі якась загальна система реєстру, обліку фірм та інституцій, які винаймають приміщення в житлових будинках? Чи за це відповідають виключно місцеві, районні ЖКХ?
Олексій Кучеренко: Я переконаний, що основною проблемою на сьогодні є невирішеність принципового питання контролю за сферою житлово-комунального господарства. У мене вже є інформація, що люди, які проживали у цьому будинку десь місяць тому зверталися – спочатку до ЖЕКу, потім до міського євпаторійського управління ЖКХ. Я думаю, що й до міського голови вони зверталися зі скаргою на те, що в підвалі їхнього будинку працює якась напівзаконна майстерня, яка проводить зварювальні роботи.
Бі-Бі-Сі: В інтерв’ю Бі-Бі-Сі це підтвердив і прем’єр-міністр Криму Віктор Плакида.
Олексій Кучеренко: Але що відбувається? В чому це порочне коло? Люди скаржаться на ЖЕК, який є комунальним, тобто він належить муніципалітету, а кому вони скаржаться? Тому ж самому муніципалітету. На жаль, ще з 92-го року, коли децентралізовувалося ЖКГ, ми настільки його децентралізували, що по суті держава сьогодні втратила контроль за якістю послуг, за безпекою послуг, за тарифоутворенням. Саме тому, на моє переконання, треба поновлювати контроль з боку державних органів. Безумовно, господарством мусить управляти громада, муніципалітет, депутати, міський голова. Але не може бути повна відсутність контролю з боку держави.
Бі-Бі-Сі: Якщо я вас правильно зрозумів, то на цьому етапі за існуючої системи, якщо зараз знайдуть винних, то це будуть абсолютно крайні люди, і вони понесуть відповідальність, як було, скажімо, з вибухом газу у Дніпропетровську, але це зовсім не лікує хворобу системи?
Олексій Кучеренко: Система хвора, і ви самі дали відповідь на запитання. Стосовно вибуху в Дніпропетровську, то тут є принципова різниця, бо в Дніпропетровську вибухнула система газопостачання, і там у власника був конфлікт з міською владою. Але подібність ситуації в тому, що у ті дні люди скаржились, що в них був запах газу, і ніхто не відреагував. Чому? Тому що за експлуатацію цих будинків відповідають муніципальні ЖЕКи, вони належать муніципалітету, а скаржаться люди так само муіципальній владі, яка сама себе просто не хоче контролювати.
Бі-Бі-Сі: В чому в таких ситуаціях функція очолюваного вами міністерства?
Олексій Кучеренко: Перше, що ми зробили, це прийняли постанову і створили житлово-комунальну інспекцію. Але для того, щоб її розгорнути, нами були запропоновані зміни до бюджету, бо на сьогодні ця інспекція налічує аж 2 людини. Але, на жаль, у вересні цей бюджет не було підтримано. У цьому проекті бюджету, який сьогодні розглядався у ВР, нам виділяють кошти. Вони достатні для того, щоб за 1-2 місяці розгорнути по всій Україні і разом з інспекціями по запобіганню техногенних котастроф й іншими державними інспекціями, зробити повний контроль за безпекою і дотриманням правил експлуатації житла.
Бі-Бі-Сі: Якщо порівняти суми цих коштів і якщо порівняти ті кошти, які держава виділяє як надзвичайну допомогу після аварій...
Олексій Кучеренко: Ви абсолютно праві, на всю інспекцію за рік нам виділили 12 млн. гривень, а на ліквідацію наслідків у Дніпропетровську, здається, пішло кількасот мільйонів, на ліквідацію трагедії у Євпаторії сьогодні уряд прийняв рішення про виділення 70 млн. Тобто це неспівставні кошти. Тому негайно треба розгортати цю інспекцію, бо в Україні 1 млн. багатоквартирних будинків. Вартість послуг на цьому ринку біля 20 мрд. гривень, але немає жодного державного органу, який би відповідав за контроль над цим ринком і за порядок на цьому ринку.
Бі-Бі-Сі: Такий орган буде створений?
Олексій Кучеренко: Якщо бюджет буде прийнятий, то він буде не тільки створений на папері, але й реально. І думаю, що за місяць нам вдасться його розгорнути, тим більше, що по всіх регіонах вже готова армія громадських інспекторів, які з величезним задоволенням допоможуть нам наводити порядок в оцих ЖЕКах, у своїх власних будинках, і ми в цьому вбачаємо великий людський соціальний ресурс.
(Це інтерв"ю було записане до того, як стало відомо, що Верховна Рада не підтримала в першому читанні проект закону про Держбюджет-2009.)
Місце вибуху відвідали сьогодні кілька українських високопосадовців, включно з президентом Ющенком та прем"єром Тимошенко.
Пані Тимошенко заявила, що за попередніми даними, вибух стався в результаті вибуху балонів у майстерні у підвалі будівлі.
Остаточну відповідь на запитання дасть спеціальна комісія з розслідування обставин інциденту.
На місці події тривають рятувальні роботи, які очолює міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра.

Ось що розповіла одна з очевидців:
"Ми почули сильний хлопок. Ми прийшли сюди і побачили багато пилу, але будинок усе ще стояв, люди довкола кричали. На той час ще не було бригад порятунку. А потім на наших очах завалилася половина будівлі."
Серед лікарів, які першими опинилися на місці аварії, був Леонід Мотсар:
"Врятували п"ять-шість людей, яких привезли до лікарні. Поранень зазнали навіть перехожі, які проходили повз той будинок."
Один з речників міністерства з надзвичайних ситуацій повідомив, що багато людей залишилися без даху над головою.
"Зруйновано приблизно 25 квартир. Ми намагаємося встановити, хто там жив. Ми розгорнули пересувний госпіталь. У нас є достатньо лікарів і карет швидкої допомоги. Для потерпілих у нас є харчі і чай".
Допомогу у рятувальних роботах запропонував російський президент Мєдвєдєв з боку російського Чорноморського флоту, який базується в Криму.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukrainian





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини