реклама партнерів:
Головна » У Новорічну ніч повітряні кордони України будуть під пильним наглядом. Фото

У Новорічну ніч повітряні кордони України будуть під пильним наглядом. Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Новорічну ніч з 31 грудня 2008 року на 1 січня 2009 року повітряні кордони нашої держави будуть під пильним наглядом понад 2200 військовослужбовців та 400 одиниць озброєнь і військової техніки частин протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України.
Черговими силами з протиповітряної оборони держави здійснюється постійний контроль порядку використання повітряного простору. В середньому за добу ними супроводжується більше 1100 повітряних цілей.
Протягом 2008-го року черговими силами з протиповітряної оборони держави виявлено i забезпечено контроль польотів над територією та поблизу державного кордону України майже 430 тисяч повітряних суден.
З початку нинішнього року особовим складом чергових бойових обслуг Повітряних Сил Збройних Сил України виявлено та припинено 29 порушень правил використання повітряного простору.
Керівництво та управління черговими силами з протиповітряної оборони держави здійснюється з командного центру Повітряних Сил ЗС України. Цілодобово тут несе службу чергова зміна військовослужбовців, якою керує оперативний черговий. У Новорічну ніч на бойовому посту мирний спокій українських громадян пильнуватиме чергова зміна на чолі з полковником Сергієм Норенком.
– Зазвичай у Новорічну ніч повітряна обстановка спокійна. Одночасно на моніторі в межах України спостерігається 2-4 повітряні цілі. Це рейсові літаки міжнародних авіаліній, - зазначив полковник Сергій Норенко.
Але, додав він, ідентифіковувати треба усі літальні апарати, навіть легкомоторні, які зазвичай без жодної реєстрації та дозволу “ширяють” у повітряному просторі, завдаючи вартовим неба чимало клопоту.
- Доводиться усіма наявними засобами з’ясовувати характер порушника, встановлювати візуальний контакт, - розповів полковник Сергій Норенко.
Необхідно зазначити, що оперативні служби працюють у тісній співпраці із своїми колегами з сусідніх держав. Між оборонними відомствами підписуються спеціальні угоди про співпрацю та обмін інформацією про повітряну обстановку.
Як розповів полковник Сергій Норенко, нещодавно оперативній службі Повітряних Сил ЗС України таки довелося потривожити чергові сили, коли з Російської Федерації надійшов сигнал про захоплення російського авіалайнера.
– Один з пасажирів передав записку екіпажу, що підірве літак, якщо пілот не спрямує його до Відня, замість Москви. “Псевдотерориста” таки ув’язнили у Внуково. Але якщо б загроза була реальною і було прийнято рішення взяти курс на Відень, то він пролягав би через територію України і нам довелося б підняли винищувачі, привести в готовність війська протиповітряної оборони і супроводжувати авіалайнер, - зазначив полковник Сергій Норенко.

Довідка. Повітряні Сили ЗС України виконують завдання із захисту суверенітету, недоторканності України, її повітряного простору і призначені для попередження початку повітряного чи ракетного нападу, захисту важливих адміністративно-політичних і промислових центрів країни, угруповань військ, сил, флоту, інших державних та військових об’єктів від ударів авіації та крилатих ракет.
Система протиповітряної оборони охороняє державні кордони у повітряному просторі, здійснює контроль за дотриманням встановленого порядку його використання територією України (603,7 тис. км.кв.). Також попереджує спроби порушень повітряних кордонів держави (загальна протяжність – майже 7000 км, у тому числі 5600 км – сухопутного і 1400 км – морського).
В середньому за добу радіотехнічні війська Повітряних Сил ЗС України виявляють та супроводжують понад 1000 цілей.
На захисті повітряного простору України знаходяться літаки третього та четвертого покоління – бомбардувальники Су-24М, винищувачі Су-27, МіГ-29, штурмовики Су-25, розвідники Су-24мр, транспортні літаки Ан-26, Іл-76, які за своїми можливостями та тактико-технічними характеристиками не поступаються кращим зразкам бойової авіаційної техніки провідних авіаційних держав. Зенітні ракетні війська оснащені високоефективними зенітними ракетними комплексами дальньої дії С-200В та середньої та малої дальності С-300П, С-300В1, Бук-М1.

Джерело: прес-служба МО України, http://www.mil.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини