реклама партнерів:
Головна » Олег Cкрипка: «Ми відкривали Україну – українцям»

Олег Cкрипка: «Ми відкривали Україну – українцям»


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Музикант Олег Скрипка належить до тих харизматичних особистостей, чия діяльність не обмежується лише концертно-гастрольним напрямком. Його можна побачити у різних куточках України та Європи з новими ідеями і проектами – і абсолютна більшість із них спрямована на презентацію української культури. Власне, громадянська позиція Олега Скрипки відома давно, а його кредо у 2008 році стало; «Відкриймо Україну – українцям!»
Завдяки Олегові, Європа заговорила про Україну як місце проведення одного з найпотужніших фестивалів world music – «Країни мрій». За словами пана Скрипки, «фінансова ситуація була не з кращих, але ми все зробили правильно: скоротили і кількість учасників, і кількість днів. Реально, ми все скоротили – але резонанс був вельми потужний і вельми позитивний! Думаю, наш досвід накопичився та наш авторитет, і публіка зреагувала дуже позитивно».
Один із постійних учасників чи то творців музичної «Країни мрій» є гурт «Мандри», його лідер Сергій Фоменко (Фома) називає фестиваль «можливістю долучитись до скарбів національної культури – української, польської, інших європейських народів». «Під час фестивалю і ми, учасники, і численні гості заряджаємось позитивною енергетикою, що також є фактом гарним...», – каже він.
За скрутних фінансових умов, Олегові Скрипці вдалося провести і ще один фестиваль, який здобув симпатії української молоді – «Рок Січ».
Олег Скрипка зазначає: «Фестиваль «вистрілив», об’єднав і рокерів, і тих, хто любить молодіжну музику, і взагалі тих, хто любить просто посидіти на пляжі на Трухановому острові і послухати гарну музику. Нам це вдалося, бо попередні два роки на «Рок Січ» банально не вистачало грошей».

Три фестивалі – три пласти української музичної традиції
Але рік 2008 для Олега та його команди наповнився історичним змістом – було проведено уперше три фестивалі, що на них фактично відкрито три пласти української музичної традиції. Це – фестиваль героїчної пісні, про який Олег Скрипка сказав: «Виконавці майстерно виконали козацькі і стрілецькі пісні, а також пісні УПА. За підсумками фестивалю, ми випустили диск «Українська героїчна пісня».
А потім був міжнародний фестиваль мистецтв «Гоголь Фест», що на ньому пан Скрипка ініціював вечір лицарської пісні: об’єднали трьох виконавців – Сергія Солоного, це бард, який виконує сучасну романтику; гурт «Хорея козацька», цікавий високопрофесійний бароковий колектив; самого Олега Скрипку, який у своєму репертуарі підібрав пісні «з лицарським звучанням».
Ще була «Осінь середньовіччя» – середньовічний Новий рік, свято вина. З цього приводу Олег Скрипка зауважив: «Свято відбулось у Софії Київській, на території цього заповідника у центрі Києва. Мала місце вечірка з дегустацією вина, під старовинну музику, то давня київська традиція. Ми відкрили сторінки історії, які, на жаль, пересічному українцю або не цікаві, або він просто не знає про існування такої шляхетної історії України. І ще ми випустили диск «Українське бароко»: пісні ХІІІ – ХУІІІ століть. Я не був виконавцем на цьому диску, тому що у мене в репертуарі такого немає, але мене це дуже цікавить, дуже турбує, я просто режисер цієї події був».
А у ці дні, на території Національного заповідника «Софія Київська», розпочалася «Зимова країна мрій»: встановлено вертеп, поруч із яким виконавці української народної (традиційної) пісні виконуватимуть обрядові композиції, колядуватимуть. А отже, свято української музики, українського святкового дійства, відроджуване Олегом Скрипкою та його однодумцями, не закінчується. І справді відкриває Україну українцям.

Богдана Костюк
Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1364793.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини