реклама партнерів:
Головна » Чому Чернігів та Україна можуть залишитися без ринків

Чому Чернігів та Україна можуть залишитися без ринків


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В четвер, 15 січня 2009 року Верховна Рада повторно розглядатиме законопроект „Про місцеві податки та збори”.
Він вже був прийнятий у першому читанні 24 грудня 2008 року - документ внесений на розгляд як антикризовий. Якщо післязавтра народні депутати проголосують за цей законопроект, то українські ринки закриються. Чому - про це йшлося на засіданні Чернігівського прес-клубу реформ.
Голова профспілки „Підприємець” Віталій Сальва пояснив, що новий законопроект передбачає відміну ринкового збору, а замість нього буде введений ринковий податок. Це означає наступне: зараз, всі хто, торгують на ринках платять лише за місце, яке вони займають: від 1, 50 грн. до 6 грн. в день в залежності від займаного місця. Якщо буде прийнятий новий закон, то податком обкладатиметься земля, яка виділена під ринок. Цей податок формуватиметься залежно від мінімальної заробітної плати, яка буде множитись на коефіцієнт від 0,25% до 2,5%. Це означає, що підприємці будуть змушені платити в 200 (!!!) разів більше.
Пан Сальва наголосив на тому, що немає ніякого фінансового обґрунтування закону. В законі немає жодного пояснення, чому вибирається ставка у розмірі 0,25%. Також немає пояснення, чому така велика різниця – у 10 разів! – між мінімальною і максимальною границями ставки.

Олег Мороз, голова правління ЗАТ РК „Нива” навів розрахунки по ринку Нива. Отже, зараз підприємець, який торгує на ринку, сплачує 19,50 грн. за 1 м. кв. щомісяця. Якщо закон буде прийнятий, то доведеться платити:
1.Мінімально: 605 грн. (мінімальна заробітна плата) х 0,25% (ставка) х 34356 кв.м. (площа ринку) х 26 (робочі дні) : 9577,3 кв.м. (торгівельна площа ринку) = 151 грн. 25 коп. за 1 кв.м в місяць.
2.Максимально: 605 грн. (мінімальна заробітна плата) х 2,5% (ставка) х 34356 кв.м. (площа ринку) х 26 (робочі дні) : 9577,3 кв.м. (торгівельна площа ринку) = 1512 грн. 5 коп. за 1 кв.м в місяць.

Тож виходить, підприємцю доведеться більше платити:

Мінімально 151,25 грн. : 19,5 грн. = 7,75 разів або 775%
Максимально:1512,25 грн. : 19,5 грн. = 77,5 раза или 7750%

Олег Мороз пояснив, що податок буде платити ринок за всіх підприємців. А вже потім ринок буде збирати ці кошти у вигляді орендної плати за місця з підприємців. Пан Мороз наголосив на тому,
що підприємці просто не потягнуть щомісяця платити такі великі суми. Та й ринку немає де взяти стільки коштів, щоб одразу заплатити за податок. До того ж, якщо зараз продавці платять лише за те місце, яке вони займають, то тепер доведеться їм платити і за проходи, автостоянки, смітники та інші так звані пасивні території. Якщо закон буде прийнятий, ринок просто буде змушений закритися, тому що сплачувати такий ринковий податок підприємцям та ринкам не під силу.

„Є ще один вихід з ситуації - наступного дня після прийняття закону ми закриємо ринок та віддамо документи на перереєстрацію ринку в торгівельний центр, - сказав пан Мороз. – Тоді бюджет не отримає від нас ані ринкового податку, ані ринкового збору”.

Ніна Калініченко, директор ТОВ „Чернігівський колос” (Центральний ринок), повідомила, що зараз Центральний ринок отримує 200 000 грн. прибутку щомісяця. Для того, щоб сплатити ринковий податок за мінімальною ставкою, ринку доведеться щомісяця сплачувати 359 000 грн.! „Ми закриємо ринок, тому що ми не заробляємо стільки грошей!” – сказала пані Калініченко.

Олена Варнакова, голова профкому Чернігівської профспілки підприємців звернула увагу на те, що така ситуація призведе до масового безробіття. В цілому на Україні на ринках працюють близько 2 млн. українців, в Чернігові – понад 10 000 чоловік А ще якщо взяти до уваги родини продавців, то без хліба залишаться понад 50 тисяч чернігівців. „Ми не можемо допустити такого, - заявила Олена Варнакова. – Якщо нас не може захистити держава, то ми захищатимемо себе самі. Ми оголошуємо безстрокову акцію протесту”. Вона розпочнеться в Чернігові 15 січня – Красна площа перетвориться на ринок „Урядовий”, де неякісний товар продаватиметься по 500 у.о. „Може так ми назбираємо на ринковий податок” – сказала О. Варнакова. Того ж дня акція проходитиме в Києві біля будівлі Кабінету Міністрів.

Оксана Клименко






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини