реклама партнерів:
Головна » У Чернігові відбулася репрезентація книги «Крути. Січень 1918 року». Фото учасників бою під Крутами

У Чернігові відбулася репрезентація книги «Крути. Січень 1918 року». Фото учасників бою під Крутами


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Чим вищий п’єдестал побудуємо для тих, що стали символом наших визвольних змагань, тим далі падатиме роз’яснюючи світло від цього символу.
Олена ТЕЛІГА
Епіграф до книги «Крути. Січень 1918 року»

“Документальна розповідь про героїчну подію нашої історії – бій під Крутами». Саме так оцінив Президент України Віктор ЮЩЕНКО у вітальному слові до читачів нову книгу «Крути. Січень 1918 року». Це сьогодні найповніший збірник документів, матеріалів, досліджень про легендарну подію в історії Української революції 1917 – 1921 років. Його створили активісти громадської організації «Історико-культурологічне товариство «Герої Крут» (м. Київ): голова редакційної колегії видання – доктор історичних наук, співробітник Інституту історії України НАН України Сергій БІЛОКІНЬ, упорядник – голова Ради товариства, народний артист України Ярослав ГАВРИЛЮК, науковий консультант – начальник відділу меморіалів та музейної справи Українського інституту національної пам’яті Олександр КУЧЕРУК, головний редактор – директор Видавничого центру «Просвіта» Василь КЛІЧАК. У підготовці фоліанту (840 сторінок) брали участь такі члени цієї громадської організації, відомі в Україні діячі, як Почесний президент національно університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав БРЮХОВЕЦЬКИЙ, подружжя докторів історичних наук з Інституту історії України НАН України В’ячеслав і Людмила ГРИНЕВИЧІ, академік Іван ДЗЮБА, поет Іван ДРАЧ, академік Микола ЖУЛИНСЬКИЙ, доктор історичних наук з Національного університету імені Тараса Шевченка Віктор КОРОТКИЙ.

19 січня 2009 р. на прес-конференції в прес-клубі «Ділове слово» в управлінні у справах преси та інформації Чернігівської облдержадміністрації Я. ГАВРИЛЮК і В. КЛІЧАК підкреслили, що книга «Крути. Січень 1918 року» є підсумок десятирічної праці історико-культурологічного товариства «Герої Крут».
Збірник поділяється на сім розділів: I. «Документи 1917 – 1918 рр.» (вміщено 147 документів!!!), II. «Спогади», III. «Документи 1919 – 1939 рр.», IV. «Документи 1939 – 1945 рр.», V. «Матеріали 1946 – 2008 рр.», VI. «Дослідження», VII. «Крути. Кіносценарій». На початку вміщено документи, які характеризують і ілюструють події доби Української Народної Республіки.
Більшість документів та матеріалів є надзвичайно цінними, зовсім не відомими і маловідомими. Зокрема, подається список і фотокартки встановлених учасників бою під Крутами 29 січня 1918 року, схеми і карти бойових дій.
Найважливішими, на думку Я. Гаврилюка, є зібрані спогади учасників та очевидців бою під Крутами, їх рідних та близьких. Зрозуміло, що спогади, які зроблені по свіжих подіях, особисті враження та переживання не можуть бути об'єктивними, та часто супроводжуються плутаниною в датах. Насамперед це стосується дати бою (29 січня). Написані ж спогади у пізніший час теж містять неточності. Проте саме, так би мовити, інтимність цих записів і публікацій є важливою і характерною, вони дають відчуття часу й епохи, роблять зрозумілішими переживання, наміри та стремління цілого покоління українських державників.
Для збірника підібрано документи з різних джерел: окремі видання, збірники, газети, періодика, архівні матеріали. Найраніші датуються березнем 1917 року, а останні 2008 роком. Дати створення документів подаються за юліанським календарем (старим стилем) до часу запровадження в УНР григоріанського календаря (нового стилю), тобто до 1 березня 1918 року.
Книгу випущено на замовлення Державного комітету телебачення та радіомовлення України за програмою «Українська книга».
Після прес-конференції відбулася зустріч упорядника Я. ГАВРИЛЮКА та видавця книги В. КЛІЧАКА в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації з його слухачами та представниками громадськості.

Організатори презентації нового видання про Крути: управління у справах преси та інформації, управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівський центр перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів спільно з представником Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини