реклама партнерів:
Головна » Тернопільські вибори 2009. Виборча «лихоманка»

Тернопільські вибори 2009. Виборча «лихоманка»


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
На 15 березня 2009 року призначено позачергові вибори депутатів Тернопільської обласної ради.
Відповідно до виборчого законодавства, з 14 січня, тобто за 60 днів до народного волевиявлення, стартувала виборча кампанія до Тернопільської облради.
Хоча, за словами директора соціологічної групи «Рейтинг» Олексія Антиповича, жодних несподіванок дострокові вибори не принесуть. Згідно з опитуванням, 54% місцевих мешканців переконані, що зараз область насамперед потребує кардинальних змін. Рішення щодо проведення дострокових виборів в обласну раду підтримали тільки 40% респондентів. Олексій Антипович: «Більше половини людей негативно ставляться до перевиборів як таких. Адже дострокові виборидо Верховної Ради, які були у 2007 році, а також оголошення ще одних перевиборів до у 2008 році склали негативне ставлення до цього процесу і люди не вважають за потрібне їх проводити».

Плутанину породжує хаос
Рішення про проведення дочасних виборів у Тернопільську облраду Верховна Рада винесла 18 грудня. Підставою було те, що рада у нинішньому складі працювати не здатна. Про це свідчать численні судові позови, оскарження, спричинені сварками політиків. Втім, нині вже почалася третя декада січня, а ситуація ані на йоту не стала зрозумілішою, натомість ще більше заплуталася. Конфліктуючі фракції, які представляють демократичні сили — “нашоукраїнці” та “бютівці”, настільки розсварилися, що і співпрацювати не можуть, і заважають краянам належно підготуватися до дочасних виборів.
— Скажімо, ми формуємо списки кандидатів до облради, — зауважує “регіонал” Петро Гоч, — але навіть не знаємо, в яку з двох нині діючих ТВК нести документи! Хто з них взагалі готуватиме край до виборів? Звісно, ми перестрахувалися і подали інформацію про те, що проводимо конференцію, в обидві ТВК. Усі документи теж треба готувати у двох екземплярах?
Наголошують партійці і на тому, що через хаос у нинішній облраді досі нез’ясованим є питання про те, скільки депутатів буде у “новій” облраді. Нагадаємо, “стара” має наказ від попередній народних обранців про склад ради у 120 чоловік. Однак одним із рішень грудневої сесії облради кількість депутатів вирішили зменшити до 90-та. Останнє рішення “нашоукраїнці” оскаржили у суді, а тому воно призупинене. Однак керівництво облради заявило, що апелюватиме до суду і відстоюватиме легітимність всіх останніх рішень депутатів, в тому числі і цього.

Процес пішов
Провідні політичні партії вже розпочали формування виборчих списків. Як стало відомо, список від Української народної партії очолив Ярослав Джоджик — народний депутат, заступник голови УНП.
Серед перших оголосили про готовність йти до облради й опозиціонери — “регіонали”.
— Вибори покажуть представники якої партії повинні бути представлені в облраді, — каже головний “регіонал” області Орест Муц. — Думаю, що ніхто з тернополян вже не сумнівається, що той хаос, який нині діється в області, повинен хтось зупинити. Це і будуть представники “Партії регіонів”.

Рішення влади виконують
Підготовка до дочасних виборів в облраду повним ходом йде і в інших партійних осередках краю.
— Уже відбулася партійна конференція ВО “Батьківщини”, — каже заступник голови обласної організації партії Володимир Бойко. — Наразі ми готуємося до міжпартійної конференції, адже за угодою наша політична ила на виборах до місцевих рад йде разом із представниками партії “Реформи і порядок” та Українськї соціал-демократичної партії.
Якого дня відбудеться зібрання, де визначать повний список кандидатів до облради, політик не уточнив, лише повідомив, що його колеги вкладуться у терміни, вказані законом, тобто до 2 лютого.
— Свою партійну конференцію ми провели 17 січня, — каже керівник міської організації Компартії України Василь Юрчишин. — Там визначили 25 чоловік — претендентів на крісла в облраді. Наразі готуємо заяви і всі пакетим документів для подання в “стару” і “нову” ТВК.
Повним ходом підготовка до дочасних виборів йде і в “Нашій Україні”.
— Ми оскаржували рішення сесій облради, але не Верховної Ради, — зауважує уповноважений представник Тернопільської організації “Нашої України” в судах Сергій Бабій. — Тож ми як законослухняні люди — повним ходом готуємося до перевиборів.
Партійна конференція, де озвучать список кандидатів-”нашоукраїнців” до облради, за його словами, відбудеться у найближчі вихідні, швидше за все 25 січня.
Список кандидатів до облради від Соцпартії очолив секретар обласного осередку партії Василь Богачук. Загалом у переліку — 45 осіб, добре відомих тернополянам і жителям краю.
— Днями ми подамо всі документи до ТВК, аби нас визнали суб’єктами виборчого процесу, — каже чоловік. — Втім, бачимо серйозну проблему: існує дві ТВК і їхніх представників ми запрошували на свою конференцію. Але як бути далі? Треба готувати два примірники всіх документів щодо кожного кандидата, а це доволі накладно. Окрім того, можна припустити, що вибори визнають недійсними, адже невідомо, яка із ТВК реєструватиме дільничні комісії? Чи вони це робитимуть паралельно? А куди тоді йти виборцю?
Партконференції вже провели або готуються проводити днями й інші партійні осередки краю. Принаймні, своїх кандидатів на члени ТВК висували 28 політичних сил, представлених на Тернопіллі.

Готують списки виборців
Поки питання із Тернопільською територіальною виборчою комісією (ТВК) та іншими аспектами, що стосуються дочасних виборів, викликають стільки питань у політиків, потяг, як то кажуть, уже рушив.
Уже утворили робочу групу з питань забезпечення виборчого процесу, яку очолив заступник голови — керівник апарату обладміністрації Іван Наливайко. Відділу адміністрування Держреєстру виборців апарату обладміністрації спільно з райадміністраціями, виконкомом Тернопільської міськради вже доручили забезпечити складання списків виборців для підготовки та проведення голосування із позачергових виборів депутатів Тернопільської облради.
Управління Міністерства внутрішніх справ в області вже отримало наказ здійснювати заходи з дотримання правопорядку та належних умов для здійснення вільного волевиявлення громадян під час голосування на перевиборах.
До речі, якщо почнуть діяти зміни, внесені до Конституції, зауважують деякі партійці, то нова облрада працюватиме доволі короткий термін: наступні вибори до місцевих рад можуть відбутися не у 2011 році, як планувалося раніше, а у вже у березні 2010-го.

Міськраду “колотить”

Чутки про перевибори до міськради з’явилися кілька місяців тому — із приїздом парламентської комісії, яка вивчала законність дій Тернопільської мерії. Минулого тижня у парламенті про можливість перевиборів у Тернополі заговорили офіційно. Верховна Рада 3 лютого має заслухати звіт Тимчасової слідчої комісії з порушення Конституції Тернопільською міською радою.
— Це дестабілізує ситуацію, — переконує мер Роман Заставний.
Натомість політики, які не потрапили до цього складу ради, стверджують, що “нарешті городяни побачать, хто прийшов до влади у Тернополі і що вони встигли наробити”.
В кулуарах нардепи вказували на свідоме нагнітання ситуації довкола порушуваного питання, щоб штучно проводити паралелі між міськрадою та обласною радами.
— Нонсенсом виглядає, коли комісія намагається виконувати функції правоохоронних, контролюючих органів чи судів, — коментує Роман Заставний.

Коментарі

Людмила ПОЛІЩУК, представник “старої” ТВК:
— За законом, наша комісія діє аж до 2011 р. Ми забезпечували попередні вибори до облради. Із першого ж її засідання, ми зрозуміли, що толку не буде. Ми цілий день тоді втратили, бо “нашоукраїнці” та “бютівці” не могли вирішити, хто і де має сидіти...
Наразі працюємо на голій ініціативі. Ми — люди нормальні, відповідальні. Хочеться, щоб все було за законом, правильно... Ми стали заручниками того, що сталося. Так, є дві ТВК. Обласна рада вирішила, що ми є нелегітимною комісією. Просто ми не слухали того, що вони хотіли, аби ми чули. І не виконували того, чого вони хотіли, аби ми виконували. Ми їм неугодні. Однак ми працюємо. І певно партіям доведеться подавати два пакети документів в обидві комісії.

Ольга ШУМЛЯК,представник “нової” ТВК:
— Я — юрист, однак однозначних висновків щодо легітимності обидвох ТВК зробити не можу. Юридично все було так: на сесії облради повноваження “старої” комісії припинили. Правильне це рішення чи ні — не мені судити. Потім суд в порядку забезпечення адмінпозову призупинив це рішення сесії. Але комісія вже утворена, і облрада свого рішення не відмінила. Де факто — стало дві комісії. Саморозпуститися комісія не може, бо права такого не має – кримінальна відповідальність. Вирішитися той спір має на рівні закону, суду, облради. Але рада того робити не бажає. Є ще інше: та комісія має посвідчення, легітимний статус, печатку і статус юрособи. Наша набути цього не може, бо не має підстав. Однак її підтримує облрада.

Підготовлено за матеріалами www.20minut.ua, http://20minut.ua/news/141466.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини