реклама партнерів:
Головна » Тимошенко: Ціна газу для України в 2009-му буде 228,8 долара

Тимошенко: Ціна газу для України в 2009-му буде 228,8 долара


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ціна газу на кордоні Росії з Україною в 2009 році становитиме 228,8 долара за тисячу кубометрів, а вартість технологічного газу для України становитиме 153,9 долара за тисячу кубів.
Про це повідомила прем’єр Юлія Тимошенко після зустрічі з євро комісаром з енергетичних питань Андрісом Пієбалґсом.
«Ми змогли точно розрахувати ціну на природний газ для українських споживачів на 2009 рік. Ціна, що діятиме не поквартально, а на весь рік однаково, починаючи з 1 січня 2009 року, на кордоні становитиме 228,8 доларів за тисячу кубічних метрів», – сказала Тимошенко.
При цьому вона пояснила, що до цієї ціни додатково будуть додані податок на додану вартість, всі накладні витрати з розмитнення газу, а також вартість транспортування газу локальними внутрішніми мережами.
«Це дуже гідна ціна для перехідного періоду на ринкові ціни», – зазначила прем’єр.
Крім того, за її словами, вартість технологічного газу для України цього року становитиме 153,9 доларів, що на 25 доларів нижче, ніж минулого.
«Тому ціна (за транзит газу територією України) у розмірі 1,7 долара є абсолютно обґрунтованою за такої пільгової ціни на технічний газ, і вона є такою, що дозволить українській газотранспортній системі працювати нормально», – сказала Тимошенко.

У Ющенка раніше, вночі, рахували ціну на транзит: з результатом Тимошенко не сходиться
Українська сторона неодноразово заявляла про готовність поступового переходу на європейські формули ціноутворення на обидва параметри: ціни на газ на кордоні Україна – Росія і ставки транзиту газу через територію України.
При формуванні позиції на українсько-російських переговорах про співпрацю у газовій сфері в 2009 і наступних роках українська сторона мала би враховувати досвід інших європейських країн.
Про це йдеться у коментарі Уповноваженого Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського щодо формул розрахунків ціни на газ для України і тарифів для транзиту газу через територію України, повідомляє прес-служба Президента України.
Як відзначає Соколовський, в Європі застосовується єдина методологія розрахунків ціни на газ. Однак для кожної країни застосовуються окремі конкретні формули розрахунків, що містять узгоджені в двосторонньому форматі з російською стороною сталі параметри, насамперед базову ціну на газ, за якою, з врахуванням національних особливостей формування енергетичного балансу, визначається реальна ціна на газ.
За параметрами, які характеризують національні умови формування енергетичного балансу, до України подібна, наприклад, Угорщина, в той час, як, наприклад, Румунія принципово відрізняється, оскільки частка російського газу в румунському балансі природного газу складає лише близько 17%, що за обсягами становить близько 4 млрд. кубометрів на рік.
Угорщина у першому кварталі 2009 року отримуватиме газ за ціною близько 400 доларів США за 1000 куб. м з подальшим поквартальним її зниженням до середньорічної 270 доларів США за 1000 кубометрів Вартість транспортування газу до Угорщини через територію України при ставці транзиту 1,7 долара США за 1000 кубометрів на 100 км складає 22 долари США за 1000 кубометрів. Отже, розрахована за принципом «нет-бек» середньорічна ринкова ціна газу для Угорщини на українсько-російському кордоні складає 248 доларів США за 1000 кубометрів.
При застосуванні вищезазначених умов формування ціни для України і запропонованої російською стороною знижки у 20% від ринкової ціни, середньорічна ціна газу для українських споживачів на українсько-російському кордоні мала би складати 199 доларів США, підкреслює Богдан Соколовський.
Натомість, зазначає він, російська сторона пропонує на перший квартал 2009 року встановити для України фактичну ціну 360 доларів США за 1000 кубометрів природного газу, яка вираховується за 20% знижкою від базової ціни 450 доларів США. Отже, для України пропонуються гірша ціна на газ, ніж для інших європейських країн, зокрема Угорщини.
Окрім цього, російська сторона вимагає зберегти у 2009 році транзитну ставку 2008 року – 1,7 долара США за 1000 кубометрів на 100 км, чим порушується принцип паритету щодо приведення до ринкових значень і ціни на газ, і транзитної ставки.
Богдан Соколовський нагадує, що у 2008 році в рамках українсько-російського діалогу щодо співробітництва в газовій сфері на рівні Президентів і прем’єр-міністрів двох держав та керівників уповноважених господарюючих суб’єктів (НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром») були досягнуті домовленості і взяті взаємні письмові зобов’язання про поетапний перехід до ринкових економічно обґрунтованих і взаємоузгоджених двох цінових параметрів: ціни на імпортний природний газ для споживачів України і ставки на транзит газу через територію України.
В європейських країнах, подібних до України за умовами транспортування природного газу, ставка на транзит природного газу в 2008 році складала в середньому 4 долари США за 1000 кубометрів на 100 км. В той час, як в Україні ставка транзиту складала 1,7 долара США.
За словами Богдана Соколовського, враховуючи згадані вище українсько-російські домовленості і письмові взаємні зобов’язання, зокрема, принцип паритету при формуванні ціни на газ для України і ставки на транзит по території нашої держави, при наданні російською стороною 20% знижки від ринкової ціни 248 доларів США, українська сторона зобов’язана надати російській стороні 20-відсоткові знижки на ставку транзиту, тобто 20% від вищенаведеної ринкової ставки транзиту, що складає близько 3,2 долара США за 1000 кубометрів на 100 км.
Очевидно, що Україна як найбільший оптовий покупець російського природного газу (близько 55 млрд. кубометрів на рік) і найпотужніший його транзитер (80% від обсягів усіх поставок до Європи) має підстави розраховувати на значну сталу знижку ціни на газ від ВАТ «Газпром» при економічно обґрунтованій ставці транзиту, що удвічі вища за минулорічну. Це нормальна ринкова практика, підкреслює Б. Соколовський.
19 січня НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» підписали договір купівлі-продажу газу на 2009-19 роки.

Джерело: За матеріалами "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1372258.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини