реклама партнерів:
Головна » Прем'єр-міністр України закликає звільнити голову Національного банку

Прем'єр-міністр України закликає звільнити голову Національного банку


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Фракція Блоку Юлій Тимошенко ініціюватиме скликання позачергової сесії Верховної Ради, аби обговорити дії Національного банку на валютному ринку та у банківському секторі – заявила прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.
Аби скликати позачергову сесію, депутати мають зібрати щонайменше 150 підписів, що, як твердить прем'єр, її політична сила планує зробити найближчими днями. Вона також повідомила, що уряд звернувся до президента із черговим закликом звільнити голову НБУ Володимира Стельмаха:
“Через відсутність системних заходів та продуманої довгострокової політики з боку голови та правління Національного банку відбулося найбільше у світі падіння вартості національної валюти – на більш, ніж 50%. Це ЧП. Як наслідок, розгортаються спонтанні інфляційні процеси, знецінюються доходи людей, банки стають на межу виживання, розбалансовується бюджет, стає неможливим повернення валютних кредитів, банкрутує малий та середній бізнес, кредити стають недоступними, і, як наслідок, руйнується економіка країни.”
Треба зауважити, що свою вартість під час кризи втрачали й інші валюти світу. Приміром, британський фунт стерлінгів втратив свою вартість від найвищої ціни в 2 долари за фунт минулого літа до 1, 39 долара і нижче в січні 2009 року.
Прем'єр України додала, що подальша бездіяльність президента і небажання скористатися своїм конституційним правом на звільнення голови НБУ, на її думку, свідчитиме і про його відповідальність за стан справ на банківському та валютному ринку. Утім, нині голова Національного банку Володимир Стельмах офіційно перебуває у відпустці, а отже, його звільнення є неможливим.
Раніше пан Стельмах заперечував, що його діяльність призвела до девальвації гривні.
Секретаріат президента вже відреагував на заяви пані Тимошенко. Віктор Балога звинуватив її в намаганні відвернути увагу людей від підписаних нею газових угод з Росією, перемістивши акценти на критику Нацбанку.
Прем’єр також повідомила, що уряд оскаржить у суді останнє рішення Нацбанку про надання банку “Надра” рефінансування на суму у 3 мільярди гривень, довівши, таким чином, загальну фінансову допомогу цьому банку до 10 мільярдів гривень. Юлія Тимошенко твердить, що така прихильність Нацбанку до окремого комерційного банку пов’язана із новим власником банку, бізнесменом Дмитром Фірташем, який до цього частіше згадувався як один із власників РосУкрЕнерго.
Сам пан Фірташ під час нещодавнього виступу на телеканалі Інтер, який також зараховують до його бізнес-активів, не заперечував, що став власником банку “Надра,” проте заявив, що поки що не перебрав на себе керівництво банком. У грудні прем'єр заявляла, що 7 мільярдів гривень рефінансування, отриманих банком Надра від Нацбанку, пішли переважно на валютний ринок, і стали однією з причин різкого падіння курсу гривні.
Тим часом НБУ запровадив тимчасову адміністрацію в Укрпромбанку, який на кінець минулого року посідав 15 місце серед українських банків за розмірами активів – про це повідомив виконуючий обов’язки голови Нацбанку Анатолій Шаповалов. Крім того, за його словами, Нацбанк призначив куратора і до банку Надра, утримавшись, водночас, від запровадження тимчасової адміністрації у цьому банку.
Восени минулого року Національний банк був змушений призначити свою тимчасову адміністрацію до Промінвестбанку, який перебував на межі банкрутства через, як казали тодішні власники банку, “рейдерську атаку” на нього. Тепер із Промінвестбанку офіційно повідомляють про те, що власником 75% акцій є російський Внєшекономбанк, а зареєстрована в Австрії холдингова компанія Slav AG, яку раніше Нацбанк називав новим власником Промінвестбанку, насправді має лише 12.37% акцій банку.
Міжнародна рейтингова агенція Moody’s змінила свій прогноз щодо розвитку української банківської системи на “негативний.”

Джєерело: Анастасія Зануда, Бі-Бі-Сі, Київ, http://www.bbc.co.uk/ukraini....p.shtml






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини