реклама партнерів:
Головна » У Криму відкрилась виставка "Українська повстанська армія - історія нескорених". Фото

У Криму відкрилась виставка "Українська повстанська армія - історія нескорених". Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
20 січня у приміщенні Головного управління СБУ в Автономній республіці Крим відкрилась виставка «УПА – історія нескорених», побудована за розсекреченими раніше документальними матеріалами щодо діяльності учасників визвольного руху часів Другої світової війни.
Основна мета зазначеного заходу - ознайомлення мешканців Криму з історією становлення української державності в першій половині ХХ сторіччя та діяльністю Української Повстанської Армії.
У презентації взяли участь активісти місцевих громадських організацій, представники органів влади та засобів масової інформації автономії. Заступник начальника ГУ СБУ в АРК І. Бабинець підкреслив унікальність цієї фотовиставки: «Нарешті документальні матеріали, що протягом кількох десятиліть приховувалися в архівах НКВС-КДБ, стали надбанням громадськості та джерелом об’єктивної інформації про історію України та УПА».
Крім основних експонатів у експозиції додатково представлені документальні матеріали з архіву ГУ СБУ в АР Крим та кримські видання, присвячені цій тематиці. Першу екскурсію по виставці провів референт молодіжної організації КУН, кореспондент щотижневика «Кримська світлиця» О.Носаненко.
Виставку відвідав заступник Постійного Представника Президента України в АР Крим Б. Дубас, який висловив подяку на адресу Служби безпеки України за сприяння у відновленні історичної справедливості стосовно Українського повстанського руху. «Все, за що боролися бійці УПА – прапори, тризуб і незалежна держава – все це ми сьогодні маємо. У тому числі завдяки їхній запеклій боротьбі», – підкреслив він.
Під головуванням директора Українського інформаційно-культурного центру В.Єрмакова був проведений «круглий стіл», присвячений діяльності ОУН-УПА, на якому виступили заступник начальника Галузевого державного архіву СБУ Аліна Шпак, священнослужитель Української греко-католицької церкви о. Віктор, голова регіонального відділення КУН В.Овчарук, представники громадських організацій В.Овчаренко та В.Хмеловський, колишній вояк УПА Й.Горобчак та доцент ТНУ М. Іщук.
У ході «круглого столу» слово взяв кандидат історичних наук, керівник прес-служби Постійного Представництва Президента України в АРК А. Іванець з доповіддю про діяльність активістів ОУН в Криму в період Другої світової війни. Інший учасник заходу, голова Спілки науковців в Криму академік П.Вольвач запропонував Службі безпеки України підготувати виставки, присвячені політичним репресіям в Україні.
Відвідувачі виставки висловили подяку її організаторам за можливість ознайомитися з раніше невідомими сторінками історії України, які замовчувалися та спотворювалися комуністичним режимом. Вони підкреслили, що останнім часом завдяки зусиллям співробітників СБ України відновлюється історична пам'ять, знов звучать імена борців за українську незалежність. Деякі свідки та їх нащадки під плач скрипки зі сльозами в очах казали, що у роки тих подій і уявити собі не могли, що у приміщення цієї організації їх приведуть заради шани, а не для катування.
Представники наукових та освітніх організацій підкреслили, що таке об’єктивно-толерантне висвітлення інформації і повернення втрачених сегментів історії є необхідним базисом для формування цивілізованої свідомості сучасного покоління. Вони висловилися за необхідність розширення подібних заходів, насамперед в освітніх установах.

Прес-центр СБ України






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини