реклама партнерів:
Головна » Львівські музеї: заходьте й беріть?

Львівські музеї: заходьте й беріть?


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Львівські музеї вже невдовзі можуть залишитися без охорони.
Це стосується передусім Національного музею ім. Андрея Шептицького та Галереї мистецтв, які фінансують з державного бюджету. Причина аж надто банальна: у головному фінансовому документі країни на 2009 рік коштів на охорону національних скарбів майже не передбачено.
І це при тому, що обидва музеї - одні із найцінніших скарбниць України. Львівська галерея мистецтв володіє найбагатшою у державі збіркою творів польського та австрійського малярства, дерев'яної скульптури, великою колекцією українського портрета XVI - XVIII ст. Колекція музею нараховує понад 55 тисяч творів образотворчого й декоративно-ужиткового мистецтва європейських та українських майстрів.
Музей має 13 філіалів у Львові та області, серед них, зокрема, й замки "Золотої підкови" та Жовківський замок. Фонди Національного музею ім. Андрея Шептицького налічують понад 130 тисяч експонатів. Його колекція була закладена 1905 року як приватна фундація митрополита Андрея Шептицького і 1913 року передана у дар українській громаді. Нині в музеї представлені унікальні пам'ятки іконопису XII - XVIII ст., збірки рукописів і стародруків, а також твори відомих українських художників XIX - початку XX ст.
За словами Ігоря Кожана, директора Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові, наразі Державна служба охорони надає послуги в борг, проте якщо музей невдовзі не розрахується, сподіватися на доброчинність охоронців не доводиться. ДСО попередила, що після певної дати розірве угоду про надання охоронних послуг.
Подібна ситуація й у Львівській галереї мистецтв. За підрахунками Бориса Возницького, у цьогорічному бюджеті музею коштів на охорону вистачить не більше, ніж на два місяці.
Держава скоротила на цей рік й інші видатки цих закладів культури. Крім охорони, серед найпроблемніших статей видатків - кошти на електроенергію.
Борис Возницький у розмові із журналістом "Пошти" визнав, що ситуація дуже складна і що виходу з неї він наразі не бачить. Ігор Кожан висловився більш оптимістично: "У міністерстві обіцяли вирішити ці проблеми. Там свідомі, що це велика проблема. Сподіваюсь, що без охорони ми все ж не залишимося".
У музеях розробляють запасні варіанти охорони, одним із яких, до прикладу, є чергування самих працівників...
Львівські музеї вже мають трагічний досвід охорони експонатів власними силами. 29 квітня 1992 року озброєні злодії під час пограбування Львівської галереї мистецтв (тоді ще картинної галереї) вбили двох працівників музею - Дмитра Шелеста та Ярослава Волчака. Такий прецедент досі залишається чи не єдиним у світі. Злочинців і викрадені цінності так і не знайшли. Але після того у музеї було вжито безпрецедентних, як на Україну, заходів безпеки.
Отримати офіційний коментар від Міністерства культури та туризму "Пошті", на жаль, не вдалося. Та неофіційно київські чиновники спробували виправдатися та заспокоїти громадськість, мовляв, "це не від нас залежить - такий бюджет прийняла Верховна Рада, але не хвилюйтеся, проблему буде вирішено".
Водночас у міністерстві повідомили, що у такій ситуації опинилися не лише львівські скарбниці, а й музеї всієї України, причому не лише ті з них, що перебувають на державному фінансуванні.
До прикладу, в одну з ночей нового року майже беззахисними перед грабіжниками залишилися деякі київські музеї, зокрема й Літературно-меморіальний будинок-музей ім. Михайла Булгакова.
На щастя, принаймні тим музеям Львівщини, що перебувають на фінансуванні області, такі проблеми не загрожують. Галина Дорощук, начальник управління культури Львівської обласної державної адміністрації, запевнила "Пошту", що на цей рік охорону музеїв профінансовано у повному обсязі.
"Ми навіть збільшили суму на охорону тих семи музеїв, які перебувають на нашому бюджеті. Якщо торік на ці цілі було виділено 1 млн 290 тисяч грн, то цього року ця сума збільшилася на 1 млн", - зазначила пані Дорощук. Водночас вона повідомила, що в обласній адміністрації не знають про проблеми двох музейних гігантів Львівщини. "До нас ніхто не звертався", - сказала пані Дорощук "Пошті".

Ірина ГИЩУК
Джерело: "Суботня Пошта", http://www.lvivpost.net/content/view/2995/311






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини