реклама партнерів:
Головна » Верховна Рада поклала відповідальність на президента України

Верховна Рада поклала відповідальність на президента України


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Результатом позачергової сесії парламенту, на якій депутати обговорили діяльність Національного банку і ситуацію на валютному ринку та у банківському секторі української економіки стали дві постанови.
У першій 227 депутатів поклали персональну відповідальність за прорахунки НБУ на президента України, оскільки він двічі проігнорував рішення Верховної Ради із рекомендацією відставки нинішнього голови НБУ Володимира Стельмаха.
Другою постановою, за яку також проголосували 227 депутатів, було скасовано постанову від 16 грудня 2004 року, якою депутати призначали на посаду голови Нацбанку Володимира Стельмаха.
Іван Кириленко, лідер фракції БЮТ, яка й ініціювала проведення позачергової сесії, каже, що тепер Нацбанком керує перший заступник голови банку, Анатолій Шаповалов.
Скликання позачергової сесії ініціювали депутати від БЮТ минулого тижня по тому, як Юлія Тимошенко знову виступила з критикою дій Нацбанку в умовах фінансово-кредитної кризи.
Під час дебатів у парламенті Іван Кириленко, лідер фракції блоку Тимошенко звинуватив Нацбанк у спекуляціях на валютному ринку. Це - головна причина, через яку БЮТ хоче усунути Володимира Стельмаха з посади.
Саме БЮТ та прем'єр найбільше критикують керівництво Нацбанку, за як, вони кажуть, непрозорі дії щодо курсу гривні та рефінансування комерційних банків.
Депутати вже двічі висловлювали недовіру голові Нацбанку Володимиру Стельмаху та рекомендували президенту подати у парламент вимогу про його відставку - саме такою, за законом є процедура звільнення голови НБУ. Однак, Віктор Ющенко цього не зробив.
Блок Юлії Тимошенко фактично поставив президенту ультиматум: якщо голову НБУ не звільнять, вони розпочнуть процедуру імпічменту.
Юлія Тимошенко вважає, що дії Нацбанку - це відповідальність особисто Віктора Ющенка.
Експерти припускають, що Голова НБУ впав у немилість прем'єра головно через непоступливість у питанні фінансування дефіциту бюджету.
Фахівці підозрюють уряд у намаганнях запустити емісію, тобто друкування грошей, яких бракує на виплату зарплат бюджетникам та пенсій вже в цьому місяці. Такий крок, на думку фінансистів, може призвести до гіперінфляції.
Окрім того, Юлія Тимошенко назвала корупційними принципи визначення того, які саме банки отримають грошові вливання, і повідомила про намагання через суд зупинити виділення НБУ трьох мільярдів гривень на порятунок банку "Надра".
Згодом суд таки призупинив виділення цих грошей банку "Надра" до розгляду справи.
Голова Національного банку Володимир Стельмах у відповідь на попередні звинувачення Юлії Тимошенко казав, що фінансова криза в Україні і, зокрема, ослаблення гривні погіршуються, за його словами, некомпетентною економічною політикою уряду.
Тим часом прес-служба самого банку "Надра" у відповідь на звинувачення прем'єра Тимошенко заявила, що банк відкидає всі закиди, і наголосила, що отримане рефінансування від НБУ направлене на заміщення коштів клієнтів та погашення зовнішніх позик.
Працівники банку у відкритому листі до прем'єра також оголосили, що планують у вівторок 27 січня призупинити роботу на 2 години і вийти на вулицю на знак протесту проти її заяв.
Керівництво Національного банку відкидає звинувачення Юлії Тимошенко та її політичної сили і твердить, що публічне обговорення дій Нацбанку дестабілізує ситуацію на грошовому ринку.
Перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов заявив, виступачи з трибуни парламенту, що останні 4 місяці на підтримання гривні Нацбанк спрямував 11 мільярдів доларів із золотовалютних резервів і звинуватив уряд у тому, що значне коливання курсу викликане відсутністю антикризових заходів, які мав би вживати Кабінет Міністрів.
Тим часом, у парламенті з ініціативи депутатів фракції БЮТ був зареєстрований проект постанови про відповідальність за наслідки ситуації на валютному ринку не лише керівництва Нацбанку, але й президента України.
Володимир Стельмах був призначений головою НБУ у грудні 2004 року.
Тоді, в часи Помаранчевої революції, Володимир Стельмах замінив на цій посаді Сергія Тигипка.
Останній тоді пішов працювати головою виборчого штабу Віктора Януковича, а зараз очолює групу радників прем'єр-міністра України.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukraini....m.shtml






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини