реклама партнерів:
Головна » 7 фармацевтичних компаній України підозрюють у змові про підвищення цін на ліки

7 фармацевтичних компаній України підозрюють у змові про підвищення цін на ліки


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
До зростання цін на ліки в Україні призвела змова кількох фармацевтичних компаній, такими є попередні висновки розслідування, яке проводить Антимонопольний комітет.
Під підозрою сім компаній-порушників із Києва та Дніпропетровська. Як у самих фармацевтичних компаніях реагують на такі звинувачення? Чому ж ростуть ціни на медичні препарати: через зростання курсу долара чи монопольну змову?
Моніторинг цін і загроза санкцій на фармацевтів мало впливає
Від жовтня минулого року ціни на деякі медпрепарати різко стрибнули, подекуди на 100%. Урядовці заявили, що цей стрибок є економічно необґрунтованим і Кабінет Міністрів України обмежив націнки на ліки. Президент Ющенко призупинив дію постанови уряду про обмеження націнок. Зі свого боку, щодо обґрунтованості цін на ліки, почав розслідування Антимонопольний комітет. Завершиться, як очікують антимонопольники, у березні. Перші ж результати такі: 7 фармацевтичних компаній (5 київських, 2 із Дніпропетровська) штучно підняли ціни. Кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська у Дніпропетровську з’ясовувала, як ці 2 звинуваченні фірми реагують на закиди Антимонопольного комітету і наскільки б’ють по кишені ціни в аптеках міста.
У двох дніпропетровських фармацевтичних компаніях, які раніше Антимонопольний комітет звинуватив в необґрунтованому підвищенні цін на медикаменти, зараз від коментарів відмовляються. Менеджери з відділів продажу кажуть, що їхні фірми не виробляють ліків, а лише експортують, тому прямо залежні від курсу долара та євро. Та й виправдовуватись за підвищення цін перед громадськістю, кажуть, вони не зобов’язані, усі пояснення – Антимонопольному комітету.
Обласна влада звітує про стабілізацію цін на лікарські препарати в регіоні. В облдержадміністрації кажуть, що підписали Протокол порозуміння з виробниками, імпортерами та продавцями медикаментів й домовились про ціни і наявність у роздрібному продажу мінімального щоденного переліку соціально значущих ліків.
А втім, постійний моніторинг цінової ситуації з боку влади і загроза фінансових санкцій на фармацевтів мало впливає: ціни на ліки в аптеках потроху повзуть вгору. Деякі препарати у порівнянні з минулим роком подорожчали вдвічі, зокрема, знеболювальні та актуальні зараз проти застудні засоби, які користуються найбільшим попитом.
Фармацевти виправдовуються: кажуть, що зараз у них є два варіанти, або виконувати припис Кабміну, щодо обмеження торговельних націнок і працювати собі на збиток, або ж порушувати закон. Приблизно 75% ліків у регіоні – імпортного виробництва, після стрибка курсу долара, запевняють аптекарі, колишні ціни на медпрепарати втримувати неможливо.
Ненабагато менше зросли ціни й у аптеках Києва. Пенсіонерка з Києва Катерина Михайлівна змушена регулярно купувати ліки для стабілізації артеріального тиску і для поліпшення роботи серця. Препаратів доводиться брати в аптеці чимало, однак об’єднує їх те, що подорожчали вони всі. Щонайменше – на 40%, а подекуди доводиться платити удвічі більше, ніж кілька місяців тому. «Ліки, які мені приписав лікар – імпортні і аналогу Україна не виробляє, тому мені доводиться терпіти ці страшні ціни. Упаковка ліків, яка раніше коштувала 12 грн., зараз – 24 грн.. Верашпірон, без якого я й дня не можу прожити, коштував 18 грн., а тепер 30 грн.».

Чому ж ліки так стрімко подорожчали?
Ціни в аптеках зросли саме через змову фармацевтичних компаній і підвищення курсу долара стало для них лише димовою завісою для виправдання своїх дій. Про такі попередні результати розслідування антимонопольників розповів Радіо Свобода речник АМК України Богдан Яким’юк. «В жовтні 2008 року відбувся стрибок цін на медикаменти. Антимонопольний комітет миттєво відреагував, порушив відповідну справу і розпочав розслідування. Деталі розслідування показали, що завищення цін на медикаменти, під шумок курсової різниці долара до гривні, зчинили 7 компаній».
Ціни на медичні препарати стрімко зросли після стрибка курсу долара, зазначає генеральний директор однієї з фармацевтичних компаній Едуард Кущак. Він переконує, що ніякої змови постачальників медикаментів не було, адже на те, що відбувається в економіці країни, іншої реакції чекати було нереально. «Якщо компанія продає препарат (наприклад, віагру), який закуповує в доларах, то його ціна, відповідно, залежатиме від курсу. Якщо ціна медичних препаратів змінилася рівно настільки, наскільки змінився курс долара – ніяких запитань до фармацевтів й бути не може».

Заморожування цін призведе до дефіциту
Зі свого боку, економіст Олександр Жолудь схиляється до думки, що основним поштовхом до цінового стрибка на медикаменти є різке послаблення курсу гривні. За його словами, зростання курсу долара призвело до того, що дорожчими стали імпортні препарати та вітчизняні препарати, які використовують імпортну сировину, а це доволі велика кількість українських препаратів. «Якщо у підприємств дійсно зросли витрати, то заморожування цін призведе до того, що собівартість виробництва буде вищою за ціну і не буде вироблятися. Якщо нам потрібен дефіцит – можна сміливо заморожувати».

Регулювати ціни на препарати повинен уряд
В умовах кризи держава має визначити гарантований мінімум надання медичної допомоги населенню, Міністерство охорони здоров'я України повинно якнайшвидше розробити перелік життєво необхідних ліків, а Кабінет Міністрів має регулювати ціни на препарати, вважає голова Національної ради з питань охорони здоров’я населення, радник Президента, колишній міністр охорони здоров'я України Микола Поліщук. «Щоб не було надприбутків, держава повинна визначити і компенсувати населенню за найбільш важливі медикаменти. Якщо це буде зроблено – люди не відчують економічної кризи при лікуванні людей, тому що на 90% лікування проходить не за рахунок високих технологій, а за рахунок медикаментів».
Розслідування Антимонопольного комітету триває і список фармацевтичних компаній-порушників може поповнитися, кажуть в Антимонопольному комітеті. Якщо звинувачення підтвердяться, фармацевтичної компанії, що необґрунтовано підняли ціни, покарають стягненням - до 10% річної виручки.

Наталка Коваленко, Олександр Лащенко.
Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1377008.html





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини