реклама партнерів:
Головна » На Чернігівщині від електропостачання відключили стратегічні військові об’єкти. Повітряний простір держави був незахищеним

На Чернігівщині від електропостачання відключили стратегічні військові об’єкти. Повітряний простір держави був незахищеним


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
29 січня Україна вшановувала День пам’яті Героїв Крут. 90 років тому 300 молодих воїнів стали на захист української держави. Їм протистояли 4-6 тисячний загін добре озброєних військ більшовицької Росії. Українські юнаки загинули в нерівному бою. Це вже історія. Але чи зробили влада, політики й державотворці висновки, чи врахували вони уроки історії.
Напередодні вшанування полеглих Героїв, 28 січня, ВАТ «Чернігівобленерго» розпочало відключення від електропостачання військових частин, які несуть бойове чергування в системі протиповітряної оборони держави – радіолокаційного підрозділу військ протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних сил України та окремого полку спеціального призначення. Крім того, було відключено від електропостачання і Чернігівський обласний військовий комісаріат та збірний пункт. Зверніть увагу: на території останнього розміщується 156-й Територіальний центр комплектування військової служби за контрактом, а також міська і обласна медичні комісії, які на даний час проводять приписну кампанію юнаків 1992-го року народження. Але й цього «Чернігівобленерго» виявилося замало. Було заплановано відключити від електропостачання окремий лінійно-вузловий полк зв’язку, а також Територіальне управління “Північ” Сухопутних військ ЗС України. Особливе занепокоєння викликало періодичне відключення від електропостачання об’єктів 6-го Арсеналу Командування сил підтримки Збройних Сил України, що розташований в Ічнянському районі Чернігівщини. Цей арсенал є одним з найбільших серед усіх баз, арсеналів і складів зберігання ракет і боєприпасів у Збройних Силах України. На території цього стратегічного об’єкту зберігається уся номенклатура боєприпасів, 70% з яких є непридатними для подальшого використання і потребують утилізації.
Ця інформація офіційна – повідомлення Міністерства оборони України. Виникає запитання: «А, можливо, керівництво «Чернігівобленерго» свідомо вдалося до відключення від електроенергії стратегічних військових об’єктів – напередодні Дня пам’яті Героїв Крут?». Так, Міністерство оборони України має борги за спожиту електроенергію. Але, є Постанова Кабінету Міністрів, де вказано, що об’єкти Повітряних Сил ЗС України не можна відключати за жодних обставин! За словами Міністра оборони України Юрія Єханурова, від електропостачання було відключено 72 військові об’єкти, в тому числі 8 об’єктів Повітряних Сил Збройних Сил України. «Кожен з восьми таких об’єктів контролює 150 кілометрів повітряного простору держави. І сьогодні наші Повітряні Сили, фактично, мають “прогалини” в системі захисту повітряного простору», - підкреслив глава оборонного відомства 30 січня, додавши, що без електрики також залишилися чотири аеродроми.
Тобто, завдяки «Чернігівобленерго» та йому подібним обленерго в Україні кілька днів був не захищений повітряний простір. І не потрібно озброєних загонів чужоземних держав!
Так, у радянські часи керівники обленерго, у тому числі і «Чернігівобленерго», вже б давно пішли під трибунал. У нас – «демократія» - хто що хоче, те й робить. Безвідповідальність, безкарність!
30 січня у Києві відбулася зустріч Президента України – Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України Віктора Ющенка з Міністром оборони України Юрієм Єхануровим. Був присутній також Генеральний прокурор України Олександр Медведько.
На зустрічі йшлося не лише про відключення військових об’єктів від електропостачання.
«Збройним Силам України потрібна допомога для виконання своїх конституційних обов’язків у повному обсязі. Відбулася просто вражаюча подія – на сьогодні відключили від електроенергії 72 об’єкти», – бідкався на зустрічі Юрій Єхануров. За інформацією Міністра оборони, 18 військових об’єктів було відключено в Криму, 11 – на Чернігівщині, 10 – на Дніпропетровщині, 9 – на Одещині по 4 – на Харківщині та Вінниччині.
І яких заходів вжив Президент України? Він доручив Генеральному прокурору Олександру Медведьку перевірити виконання чинного законодавства в частині захищених статей бюджету, в тому числі військових, зокрема про те, чому ж таки не фінансуються закладені суми на оплату електроенергії. І дав доручення до кінця робочого дня, 30 січня, щоб на об’єктах системи протиповітряної оборони поставки електроенергії були відновлені.
Станом на 17.30 30 січня всі 8 раніше відключених військових частин, що несуть бойове чергування у системі протиповітряної оборони держави, були підключені до систем електропостачання, у тому числі й на Чернігівщині.
До речі, Україна має знати свої «героїв». З керівниками ВАТ «Чернігівобленерго» Ви маєте можливість ознайомитися на офіційному сайті підприємства – http://energo.cg.ukrtel.net/
Хоча, хто справжній власник «Чернігівобленерго» на сайті не повідомляється. Розповідають, що він проживає далеко за межами України…

Крапку в цій історії ставити занадто рано. Має бути проведене розслідування і винні в порушенні законодавства притягнуті до відповідальності. Адже це не жарти, коли стратегічні військові об’єкти відключають від електропостачання і повітряний простір держави залишається незахищеним.

Сергій Черняков, «Європейська Україна»





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини