реклама партнерів:
Головна » Прогнози щодо соціального вибуху в Україні

Прогнози щодо соціального вибуху в Україні


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Цьогорічного державного бюджету Україні може не вистачити навіть на першочергові потреби, вважають експерти, і це потягне за собою невиплату пенсій та заробітної платні. Чи викличе це небувалу хвилю народного протесту і кому може бути вигідний соціальний вибух?
У Хмельницькій області через затримку заробітної платні страйкує тролейбусний парк, бюджетникам Чернігівщини, за даними Держкомстату, заборгували майже два мільярди гривень. Проблеми – і в недержавному секторі економіки: у Рівному звільняє працівників найбільше в регіоні підприємство «Азот», на Донбасі погасили більшу частину доменних печей.

Ситуація в регіонах: до обвалу – місяць
Причина «промислової лихоманки» – не лише у світовій фінансовій кризі. Політики, в шалі боротьби за народну довіру, підвищують заробітну платню й соціальні виплати в Україні, не враховуючи реальних можливостей економіки й бюджету, заявляє голова Рівненської обласної державної адміністрації Віктор Матчук.
«Намагання прогодувати бюджетну сферу, витискаючи всі соки з промисловості, зробить економічний крах неминучим. В січні підприємства області не отримали ні копійки коштів від повернення ПДВ. А це сума 27 мільйонів гривень. Та ж сама сума, яку область отримала у вигляді додаткової дотації! Так довго продовжуватися не може, бо виробництво падає. Грудень – мінус 27%, січень – мінус 36%. Про яке зростання надходжень до бюджету може йти мова? Держава просто бере гроші з обігових коштів підприємств. Так можна буде протриматися не більше місяця», – вважає Віктор Матчук.

Запас міцності – 13 мільярдів гривень
Втім, член бюджетного комітету Верховної Ради, Остап Семерак, у масові невиплати й соціальний вибух не вірить: «Нема такої небезпеки соціального вибуху, і зараз нема проблеми з виплатами зарплат і пенсій. Я днями спілкувався з представниками Державного казначейства, вони підтвердили, що кошти направлені на місця у повному розмірі. А якщо є затримки, то вони пов’язані з пізно прийнятими місцевими бюджетами».
За словами пана Семерака, у бюджеті передбачено 13 мільярдів резервних коштів. То ж ні з пенсією, ні з зарплатнею проблем не буде.
До речі, за підрахунками фахівців Секретаріату Президента, через місяць кількість безробітних в Україні сягне рекордної позначки у 3,5 мільйонів.
«Кризовий» бюджет 2009 року буде не в змозі сплачувати допомогу такій армії безробітних. Ось як оцінює ситуацію член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці Олександр Стоян: «Зараз відбувається суттєве скорочення темпів виробництва, від яких напряму залежить наповнення бюджету. А це може призвести до «обвалу» зарплат та інших виплат. Якщо накопичиться критична маса невдоволення – вибух неминучий. Але мені чомусь здається, що всенародного протесту не буде. В людей ще є якісь заощадження, запаси, а головне – надія на краще»

Україна уникне соціального «Чорнобилю», тільки якщо політики об’єднаються
На думку керівника центру «Демократичні ініціативи» Ірини Бекешкіної, на сьогодні бажаючих виходити на вулиці ще менше, ніж впродовж останніх трьох років. Така тенденція спостерігається, незважаючи на кризу, або.. саме через неї.
«Протестні настрої в Україні завжди були високими, але навіть вони не можуть спричинити заворушень великого масштабу. А локальні виступи – в Україні вони були завжди, – каже Ірина Бекешкіна. – Річ у тім, що люди налякані кризою і бояться, щоби не стало ще гірше. На масові акції їх може спонукати лише відчай. У деяких політичних лідерів буде спокуса знайти «зовнішнього ворога», переклавши усю відповідальність на Київ».
За словами Ірини Бекешкіної, сценарій майбутніх протестів буде залежати від економічної ситуації та боротьби політиків за посилення своїх позицій; від того, наскільки вони усвідомлять, що настав час об’єднати зусилля.

Євген Солонина
Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1377791.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
Усі новини