реклама партнерів:
Головна » На Донеччині зростає патріотизм

На Донеччині зростає патріотизм


Коментарі: 0 Національна ідея

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Вшанування пам'яті видатних земляків – справа важлива як для старшого покоління, так і для молоді.
На жаль, в радянські часи праці і здобутки Олекси Тихого були не просто не оцінені, вони підлягали знищенню, а ім'я і життєвий шлях людини, яка не знала компромісів і віддала своє життя за самостійну Україну, старанно замовчувалися.
Зараз ситуація поліпшилась, і люди дізналися про свого героїчного земляка, проте і сьогодні навколо імені Олекси залишається чимало невідомого. І от, коли пошуком та усуненням білих плям зайнялась молодь, виникає надія, що діяльність правозахисника, добре відомого в Україні та світі, відкриють для себе і його земляки. Саме тому стало можливим проведення такого заходу, як Другі Олексині читання, які відбулися 29 січня у Новодмитрівському ліцеї Костянтинівського району.
Участь у читаннях взяли учні з Дружківки, Кіндратівки, Дзержинська, Костянтинівського району та Олексієво-Дружківки. Ведуча Надія Коденкова оголосила спціально запрошених гостей, серед яких були член спілки діячів мистецтв України Людмила Огнєва, доцент Слов'янського державного педагогічного університету Володимир Півень, племінник Олекси Тихого Борис Погрібний, підприємець і один з організаторів конкурсу Євген Шаповалов, представники Костянтинівської районної ради та інші. Відкрилися читання під Державний гімн України. Першими виступили господарі – учні Новодмитрівського НВК у формі інтерактивного журналу «Світоч» та сценічних постановок розповіли про юні роки Олекси, його становлення, як особистості. Після цього своїми виступами глядачів радували і інші учасники читань. Кожен виступ був особливим, було помітно, що школярі старанно готувалися, хоча деякі фрагменти повторювалися. Компетентне журі, до складу якого входили Євген Шаповалов та журналісти Євген Фіалко і Володимир Березін оцінювало роботу команд та індивідуальні виступи і на підставі цього визначало кращих.
Після виступів учасників до мікрофона запросили племінника Олексія Івановича Бориса Погрібного, який поділився з присутніми спогадами про родину Тихих, розповів, що Олекса у молоді літа захоплювався мандрівкою на велосипеді, грою на баяні. Також Борис Вікторович пообіцяв допомогти дослідникам скласти родовід (генеалогічне дерево) Олекси Тихого.
Володимир Півень у своєму виступі висловив сподівання, що після читань в душах молодих людей проросте зерно свідомості і вони стануть спрввжніми українцями. Після цього Володимир Федорович запропонував вшанувати пам'ять юнаків, які захищали підступи до Києва і загинули в нерівному бою з більшовиками біля станції Крути 29 січня 1918 року. Також він зачитав власний вірш, присвячений Олексі, і зазначив, що наступні читання відбудуться через рік у Слов'янську, в педагогічному університеті.
Вчителька з Костянтинівського району Ольга Павлюченко розповіла, що учні Миколаївського навчально-виховного комплексу провели пошукову роботу з метою знайти тих людей, які знали Олексія Івановича Тихого як вчителя фізкультури у 1948-1949 роках (про це свідчить запис у трудовій книжці). З цього приводу керівник комітету з питань молоді та спорту Костянтинівської райдержадміністрації запропонував на початку травня провести легкоатлетичний пробіг пам'яті Олекси Тихого з Їжівки до Куртівки.
При підбитті підсумків всі юні учасники отримали нагороди, а також були визначені переможці. Свято-Вознесенська церква Київського Патріархату запровадила заохочувальну премію, а отримала її Ганна Горбунова з Новодмитрівського ліцею, ІІІ і ІІ премії отримали ЗОШ № 1 м. Дружківка та гімназія «Інтелект» відповідно, а І премію здобули господарі – учні Новодмиирівського ліцею.
Цей захід показав, що на Донеччині українська мова відроджується, а місцеві мешканці дізнаються більше про свого героїчного земляка. Серед юнаків та дівчат, які були присутні на читаннях, виявилось чимало охочих бути схожим на Олексу, дотримуватися його моральних ідеалів та принципів. Якщо в нас є така молодь, не все ще втрачено. Можливо, це покоління зможе піднести нашу країну на якісно новий рівень, про який мріяв Олекса Тихий.

Павло Островський
Джерело: http://www.ngo.donetsk.ua/donsociety/4332






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини