реклама партнерів:
Головна » Росія, очевидно, готує міжнародний скандал, щоб дискредитувати Україну, заявляє Президент

Росія, очевидно, готує міжнародний скандал, щоб дискредитувати Україну, заявляє Президент


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент України Віктор Ющенко заявляє, що вся відповідальність за виконання зобов'язань перед європейськими споживачами щодо обсягів і графіків поставок газу лежить на Російській Федерації.
Як повідомили у прес-службі голови держави, про це він заявив в інтерв'ю телеканалу ICTV.
Президент наголосив, що Україна виконувала, виконує і буде виконувати всі зобов'язання, які випливають із існуючих легітимних договорів і контрактів із питань газопостачання.
"Я хочу категорично заявити: Україна російський газ не крала. Україна в повній мірі виконала свою функцію з транзиту, яка передбачена відповідним контрактом двох суб'єктів господарювання - НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром", - зазначив голова держави.

Ющенко висловив думку, що президенти країн не можуть "розказувати суб'єктам господарювання, як вони повинні жити, чи як повинні виконувати контракти".

Президент зауважив, що російська сторона в рамках виконання цього контракту офіційно і формально не заявила жодної претензії.

"Тому все решта - це є просто політика, навколо якої, очевидно, ставиться за мету дискредитувати Україну, підняти ще якийсь міжнародний скандал, влаштувати ще одне міжнародне шоу", - вважає Ющенко.

Богатирьова вважає, що Україна не може нести будь-яку відповідальність за дії "Газпрому"

Богатирьова вважає, що Україна не може нести будь-яку відповідальність за дії "Газпрому"

Секретар Ради національної безпеки та оборони Раїса Богатирьова вважає, що Україна не може нести будь-яку відповідальність за дії ВАТ "Газпром". Про це йдеться у заяві Богатирьової, передає УНІАН.

"Президент Ющенко заявляє, що Україна не може нести відповідальність за дії ВАТ "Газпром" щодо прийняття в односторонньому порядку рішення із призупинення постачання природного газу в ЄС, оскільки саме російська сторона підписувала відповідні контракти та приймала на себе юридичні зобов'язання з країнами ЄС щодо виконання угод із забезпечення їх блакитним паливом",- сказано в заяві.

Богатирьова наголосила, що Україна добросовісно виконувала всі свої зобов'язання і сама понесла серйозні фінансово-економічні збитки від дій ВАТ "Газпром".

"Ми виходимо із термінової необхідності удосконалення форм співробітництва у цій сфері на принципах взаємної вигоди довіри рівноправності та поваги між сторонами",- зауважила секретар РНБО.

За її словами, Ющенко ініціював і системно працює над реалізацією міжнародних проектів зі створення гарантій національної та європейської енергетичної безпеки з використанням унікальних енергетичних транспортних можливостей України та її потужних газосховищ.

У заяві наголошується, що президент України вважає невідповідною прозорій і чесній політиці, позиції української сторони, недружню заяву Президента Росії Дмитра Медведєва про те, що Україна несе "фінальну юридичну відповідальність за проблему" збитків Євросоюзу внаслідок дій ВАТ "Газпром".

Президент України вважає важливим ввести жорсткий мораторій на політичне управління процесом переговорів з цієї проблеми, які будуть активно продовжуватися в Москві, Києві і Брюсселі.

"Треба створити спільними зусиллями прозорий і справедливий газовий ринок на базі саме економічної, а не політичної, кон'юнктури. Україна вже надала гарантії і Росії і Європейському Союзу щодо виконання своїх зобов'язань по транзиту російського природного газу на основі не політичних рішень, а чинних договорів та контрактів", - наголошується в заяві.

На переконання Богатирьової, Росія також має надати такі гарантії. "Це і є запорукою створення системи не тільки спільного безпекового простору, але і єдиним способом спільної відповідальності за його стабільність, що дає шанс не використовувати силу в міжнародній політиці", - заявила вона.

Секретар РНБО також вважає надзвичайно важливим ведення діалогу на базі міжнародного права як єдиного легітимного способу прийняття рішень та відповідальності сторін.

"Газпром" повинен почуватись відповідальним за недопоставки газу у Польщу, вважає керівник польського МЗС

"Газпром" повинен почуватися відповідальним за щодобові недопоставки 7 млн кубометрів газу до Польщі, заявив сьогодні керівник польського Міністерства закордонних справ Радослав Сікорський.

Коментуючи у Варшаві інформацію про готовність російської компанії збільшити доставки до Польщі, Сікорський сказав: "Це газ, який нам продала RosUkrEnergo, в якій значним акціонером є "Газпром", отже природньо було б, які він почував себе відповідальним за реалізацію (цих поставок)".

Він висловив думку, що вирішенню проблеми могла посприяти зустріч прем'єра Польщі Дональда Туска з російським прем'єр-міністром Володимиром Путіним 29 січня, після якої польський прем'єр заявив, що його російський колега пообіцяв вирішити проблему недопоставок газу до Польщі.

Сікорський також висловив надію, що в умовах економічної кризи стане більш привабливим проект будівництва другої нитки Ямальського газопроводу територією Польщі для поставок російського газу до Європи, ніж лобійований "Газпромом" Nord Stream.

Нагадаємо, що країни Євросоюзу з 7 по 20 січня 2009 року не одержували російський газ, оскільки РФ припинила його транзит через Україну. Росія в газовій кризі винила Україну, звинувачуючи її в крадіжці газу. Україна спростовувала всі звинувачення.

19 січня НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" підписали договори про постачання і транзит газу на 2009-2019 роки. 20 січня Росія відновила подачу газу до Європи.

При цьому 20 січня комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс Пібалгс заявив про відсутність фактів несанкціонованого відбору газу Україною після 31 грудня 2008 року.

5 лютого Президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що Україна повинна компенсувати збитки країнам, які постраждали внаслідок зриву постачання газу в січні 2009 року.

МЗС України назвав цю заяву Президента РФ непартнерським і недружнім жестом по відношенню до України й країн Євросоюзу.





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини