реклама партнерів:
Головна » Тернопільські вибори 2009. Бути чи не бути позачерговим виборам до облради

Тернопільські вибори 2009. Бути чи не бути позачерговим виборам до облради


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Блок Юлії Тимошенко вимагає від парламенту відмінити проведення позачергових виборів у Тернопільську облраду.
18 грудня минулого року Верховна Рада своєю Постановою призначила вибори на 15 березня. Таким чином поставила крапку у півторарічному протистоянні між депутатами від блоку Юлії Тимошенко і «Нашою Україною».
Через бездіяльність і постійні скандали в Тернопільській облраді, і було ухвалене рішення про її розпуск. По суті, на Тернопільщині панував правовий хаос. За рішення призначити позачергові вибори у Тернопільській облраді проголосували 370 народних депутатів: від Партії регіонів - 133, БЮТу - 152, НУНСу - 40, КПУ - 26 та Блоку Литвина – 19 парламентарів.
Непорозуміння між місцевими бютівцями та нашоукраїнцями розпочалось через розподіл посадових портфелів. На сесіях не ухвалювались важливі для життя регіону рішення. Зрештою, подібна ситуація панує у Львівській облраді, де постійне протистояння між депутатами від БЮТу та «Нашої України».
Суд визнав нелегітимною діяльність Тернопільської облради, незаконним рішення кількох сесій і позбавив мандатів десятьох обранців.
На думку політологів, найкращим виходом у цій ситуації є дострокові вибори, щоб прийшли нові політичні сили.

Дві виборчі комісії в одному будинку
Про свою участь у виборах на сьогодні заявили 17 блоків і партій. Але парадокс ситуації в тім, що від часу оголошення позачергових виборів у Тернополі діяли дві паралельні виборчі комісії, які розташовувались в одному будинку.
Найспритніші подавали документи про участь у виборах у дві комісії і виявились передбачливими. Днями Тернопільський окружний адміністративний суд визнав недійсним рішення сесії облради щодо створення і дії нової виборчої комісії та визнав її незаконною. А тому усі, хто подавав у цю комісію документи, не мають права брати участь у виборах.

«БЮТ і «Наша Україна» зривають вибори»
2 лютого депутати від блоку Тимошенко і «Нашої України» зареєстрували у Верховній Раді проект Постанови про визнання такою, що втратила чинність Постанови Верховної Ради «Про призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради». 6 лютого парламент мав би це питання розглянути.
Голова Тернопільської облради, представник БЮТ, Михайло Миколенко заявляє, що в умовах економічної кризи недоцільно витрачати більше 10 мільйонів гривень. Натомість, за словами голови ВО «Свобода»Олега Тягнибока, БЮТ і «Наша Україна» свідомо зривають вибори, «бо бояться докорінного очищення влади».
Олег Тягнибок заявив, що «після старту виборчої кампанії Тернопільської обласної ради розпочались політичні ігрища на печерських пагорбах. Виявилось, що тернопільські вибори можуть суттєво змінити конфігурацію політичних сил в Україні».

Бютівці набирають заледве 20%, нашоукраїні – 2%
На думку політолога Юрія Шведи, нині депутати від блоку Юлії Тимошенко і «Нашої України» втратили довіру у своїх виборців, а тому побоюються програти.
Ще у грудні обласний осередок БЮТ на Тернопільщині заявляв, що політична сила не боїться виборів, оскільки набере 50% голосів. Нині перед місцевими політиками ставиться чітке завдання: набрати 35% або зірвати вибори.
Згідно останнього соціологічного опитування, проведеного Центром «Соціоінформ», за БЮТ на місцевих виборах проголосують заледве 20% виборців. За нашоукраїнців віддадуть свої голоси 2% мешканців Тернопільщини, за ВО «Свобода» - більше 12%, партія «Єдиний Центр» набрала б 5% , «Народна самооборона» - 0,7% Народний Рух України - менше 1%.
Цікаво, що проти всіх готові голосувати 20% і більше 40% респондентів не визначились кого б мали підтримати на виборах у Тернопільську облраду. Тобто, кожен другий мешканець втомлений і розчарований від політичної нестабільності.
Тетяна Тарасенко, голова Комітету виборців Тернопільщини зазначила: «Тернопільщина завжди була особливою області, вона показували високу відвідуваність виборів. Люди завжди були законослухняні і прийдуть на ці вибори. А це лакмусовий папірець, це зразок, експеримент, якими будуть подальші вибори. Думаю, що результати будуть несподівані».

Тернопільські вибори –моніторинг настроїв галичан
Зрозуміло, що вибори до Тернопільської облради це моніторинг настроїв галичан. Однак чи перевибори гарантують злагоджену роботу представницького органу влади? Радше ні, зазначає Юрій Шведа. Адже напередодні президентських виборів між політичними силами продовжуватиметься протистояння.
Більшість політологів схиляються до думки, що вибори в парламент і в місцеві органи влади необхідно розвести у часі. Адже більшість виборців не вельми звертають увагу на списки в місцеві органи влади, коли заповнюють бюлетені в парламент.

Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1380217.html





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини