реклама партнерів:
Головна » Ціни житла у Києві знизилися від 30 до 50%

Ціни житла у Києві знизилися від 30 до 50%


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Наслідки економічної кризи сповна позначилися на ринку нерухомості.
Найпомітніші зміни сталися із старими квартирами. Ціни на них стрімко падають. За бажання брокери можуть підшукати однокімнатну квартиру у Києві навіть за 20-30 тисяч доларів. Навіть враховуючи курс долара, це все одно помітно дешевше, ніж торік. Що відбувається на ринку нерухомості – про це Євгенія Клочко спілкувалася із експертами, продавцями та покупцями квартир.
Ще влітку звичайна однокімнатна квартира у Києві не у престижному районі могла коштувати 100 тисяч доларів. Тепер вартість столичних квартир кожного місяця падає, стверджують експерти ринку нерухомості. За оцінками аналітиків, пік падіння спостерігався у грудні. Тепер, як розповідає, ріелтор та експерт ринку нерухомості Анатолій Топал, продавці квартир, здебільшого, чекають змін на ринку. Далі ріелтор уточнює коливання ціни:
“В доларах ціни знизилися, від 30 до 50%, у порівнянні з літом. В гривнях нерухомість залишилася така сама, або навіть зросла відсотків на 10. У порівнянні з груднем, якщо місяць тому ми ще могли знайти квартиру по 25, 27, 28 тисяч до тридцяти тисяч доларів, то зараз найменше – 32 тисячі доларів, якщо не помиляюсь. Але це поодинокі випадки, в доларі. В гривні ціна поки що стала”.
Ярослав Цуканов, експерт з нерухомості, погоджується щодо діапазону цін. І додає, що за тридцять тисяч, поки що, можна купити не найкращі однокімнатні квартири.
“Зараз Вам готові запропонувати однокімнатну квартиру за 30 тисяч доларів, повноцінну, не "готельку". Це в основному дев’ятиповерхові панельні будинки, те, що ми називаємо “чешками”. Це не великі метражі, 33—34 метри, і" хрущовки", це повноцінні однокімнатні квартири, але невеликі”.
Експерти кажуть, що зараз на ринку старого житла обсяги угод впали в десятки разів, якщо порівнювати з минулим роком. На їхню думку, продають квартири передусім ті, кому вкрай потрібні гроші для порятунку власного бізнесу, стверджує Анатолій Топал:
“Ми маємо на сьогоднішній день те, що пропозиції менше. Угод також, розумієте менше. І справа в тому, що у грудні торгувалися краще”.
На падіння цін сподівається тележурналіст Андрій Солімов. Він переконаний, що коли ціни ще впадуть на старі квартири –для його сім’ї:
“Ще не придивляюся, але думаю, що у мене вистачить сімейної потужності на однокімнатну квартиру”- переконує чоловік.
Андрій та усі бажаючі купити житло за нижчими цінами, лише при наявності готівкових грошей. На іпотеку цього року надії немає. Крім того, на ринку нового житла - ще менше зацікавлених покупців, ніж на ринку старих квартир. В першу чергу відчувається недовіра людей, каже директор з корпоративних комунікацій девелоперської компанії “21 століття”, Дмитро Васильєв, і додає :
“В більшості люди недовіряють первинному ринку, що вони зможуть виконати свої зобов’язання, добудувати той будинок, в який люди вже вклали гроші. Але тут теж треба дивитися на кожного окремого забудовника: що він вже зробив, на якому етапі побудував той будинок, який людина хоче купити.”
Ціни на нове житло поки що не так стрімко падають. Якщо старі квартири готові продавати зі знижкою у 50%, то нові - максимум сорок. І , як зізнаються у будівельних компаніях, продажі нових квартир зараз поодинокі. Тому узагальнити відсоток падіння їх складно. Будівельники готові знижувати ціни, щоб закінчити будівництво, яке вже розпочали.
Утім, все залежить від класу самої нерухомості. Житло бізнес-, та преміум-класу навряд чи продаватимуть зі знижками понад 15%, запевняють у девелоперській компанії. Зараз усі будівельники покладають великі надії на антикризовий закон, ухвалений парламентом наприкінці грудня. Він може реанімувати галузь, упевнений Дмитро Васильєв:
“Усі реально сподіваються, що цей закон може допомогти. Дуже важливо, що цей закон передбачає відстрочку виплат- всеможливих внесків пайових. Друге, що документацію, необхідну для будівництва, компанії можуть отримувати набагато швидше. І ті, органи, які будуть видавати таку документацію, будуть нести адміністративну документацію, якщо вони вчасно не видають. Також є норми, які не дозволяють банкам підвищувати відсоткову ставку по кредитах. Ще дуже важливо, що є так званий стабілізаційний фонд, в який виділяється близько 1 мільярда гривень, для інвестування державою в ті об’єкти, які зупинилися 50-70% недобудови”.
Ріелтори дають найсміливіші прогнози. Вони припускають, що за два – три місяці спостерігатиметься пік зниження цін. Саме тоді буде час для вдалої купівлі квадратних метрів, стверджує Ярослав Цуканов, ріелтор та експерт ринку нерухомості.
Як прогнозують, тоді старі однокімнатні квартири коштуватимуть від 20 до 25 тисяч доларів. Однак, експерти також кажуть про те, що коли доходи людей залишатимуться на нинішньому рівні, - скільки б квартири не коштували, їх ніхто не купуватиме. Бо грошей у людей немає. Якщо хтось захоче зміни своє житло, його просто обмінюватимуть. Так як це робили в радянські часи.

Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukraini....h.shtml






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини