реклама партнерів:
Головна » Юлія Тимошенко розплачується по російському кредиту

Юлія Тимошенко розплачується по російському кредиту


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Прем'єра України звинуватили в продажі батьківщини, пише Наталія Непряхіна в сьогоднішньому числі російської газети КоммерсантЪ
В Україні розпалюється новий скандал навколо відносин з Москвою, в центрі якого знову опинилася прем'єрка Юлія Тимошенко. Адміністрація Президента Ющенка звинуватила її в здачі національних інтересів під час таємних переговорів з Росією про надання Києву валютного кредиту. На думку опонентів, заради поповнення бюджету пані Тимошенко готова передати під російський контроль стратегічні активи України і піти на численні поступки - від делімітації українського кордону до преференцій російським інвесторам. Заперечуючи переговори з Москвою, пані Тимошенко підтвердила, що Росія погодилася надати Україні кредит у розмірі $ 5 млрд.
Першим про таємні переговори з російським урядом увечері в п'ятницю заявив уповноважений Президента з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський. В ефірі телеканалу Інтер він повідомив, що 5 лютого до Москви вирушила урядова делегація для проведення переговорів про спеціальний кредит". Зі слів Богдана Соколовського, кабінет вступив у переговори з Москвою, без відома Президента Ющенка, хоча на "завдання для делегації є підпис міністерства закордонних справ, когось із заступників".
Втім, найбільше обурення уповноваженого Президента викликав не сам факт таємних переговорів з Москвою, а їх зміст. За словами Богдана Соколовського, "в технічному завданні української делегації вперше з 1994 року пов'язується питання отримання кредиту від Російської Федерації з ратифікацією договору про нульовий варіант". У зв'язку з цим пан Соколовський назвав подібні дії "незаконними" і закликав негайно відреагувати на дії Юлії Тимошенко як правлячу коаліцію, так і опозицію в Раді.
Нагадаємо, що угоду про "нульовий варіант" розробили на початку 1990-х років і стосувалася вона розподілу майна колишнього СРСР. Як правонаступниця СРСР, Росія запропонувала колишнім республікам відмовитися від всіх майнових претензій на колишню радянську власність за кордоном, зі свого боку висловивши готовність взяти на себе погашення боргів колишнього Союзу. У 1994 році "нульовий варіант" підписали усі республіки, за винятком України, яка заявила про свої претензії на 16,37% колишньої радянської власності.
Водночас подробиці переговорів у Москві, з посиланням на джерела в українській делегації, розкрив у суботу український тижневик Дзеркало тижня. За даними газети, в переговорах українську сторону представляли заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, а також представники МЗС та Національного банку. Передбачувана сума кредиту складає $ 5 млрд, причому остаточне узгодження умов має відбутися через тиждень в Москві.
Коли Дзеркало тижня звернувся за коментарем до міністра фінансів України Віктора Пинзеника, той повідомив, що дізнався про факт переговорів в Москві від журналістів. Зв'язатися з головою делегації Анатолієм Мярковським "Ъ" не вдалося, однак джерело "Ъ" в Мінфіні України підтвердило, що "пан Мярковський проводив переговори в Москві". У свою чергу, джерела "Ъ" в Мінфіні РФ категорично відмовилися коментувати переговори з Україною.
Водночас, з посиланням на джерела в делегації, українські ЗМІ повідомляють про те, що під час зустрічі з міністром фінансів РФ Олексієм Кудріним російська сторона висунула низку додаткових умов отримання кредиту. Зокрема, Москва чекає від Києва ратифікації угоди про так званий нульовий варіант з наступним вирішенням Україною питань власності колишнього СРСР за кордоном, рішення спірних питань з російською власністю в Україні, а також визнання Україною як держборгу боргів українських підприємств перед Внешэкономбанком СССР.
Юлію Тимошенко новий скандал навколо відносин з Москвою застав в Мюнхені, до якого вона вирушила для участі у міжнародній конференції з безпеки. Коментуючи заяву Богдана Соколовського та повідомлення українських ЗМІ, Юлія Тимошенко повідомила, що інформація про таємні переговори в Москві і обговорювані на них умови не відповідає дійсності. "Ці речі спрямовані не на економічну та політичну стабільність, а на деструктив", - заявив прем'єр-міністр.
Втім, пані Тимошенко визнала, що направляла листа в Росію, США, Японію, Китай та країни ЄС з пропозиціями "сприяти підписанню відповідних договорів" про кредитування. Гроші, за словами Юлії Тимошенко, підуть на покриття планового дефіциту українського бюджету. "Ми вже отримали позитивні відповіді на ці листи від деяких країн, у тому числі і від Росії", - повідомляла прем'єр.
Однак низка українських економістів закликає Кабінет Міністрів відмовитися від переговорів з Росією, незважаючи на те, що обіцяні $ 5 млрд можуть повністю покрити дефіцит бюджету.
Старший економіст центру "CASE-Україна" Володимир Дубровський нагадує, що після надання російського кредиту Киргизії Бішкек відмовився від надання США на своїй території військової бази Манас. "Тому в нашому випадку варто дивитися на підводні камені договору, і стосуватися вони можуть нашої зовнішньополітичної позиції - відмова від НАТО, відмова від перегляду умов перебування Чорноморського флоту Росії на українській території", - говорить він. "Варто подивитися тільки на газові переговори, які завжди перетворюються в політичне питання", - додає аналітик.
Експерт Бюро економічних і соціальних досліджень Владислав Комаров побоюється, що, перебуваючи в фінансовій залежності від Росії, Україні доведеться на шкоду собі делимітувати кордон з Росією, надавати пільгові умови ведення бізнесу в Україні російським інвесторам і допустити Газпром до участі в розробках Чорноморського шельфу

Джерело: http://ua.korrespondent.net/worldabus/736968





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини