реклама партнерів:
Головна » У Києві розпочав роботу Міжнародний тиждень НАТО

У Києві розпочав роботу Міжнародний тиждень НАТО


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У столиці України розпочав роботу дев’ятий Міжнародний тиждень НАТО.
Його організував Оборонний коледж НАТО в Римі для Національної академії оборони України. Кожного року тематика тижня змінюється. Цьогоріч тема звучить так: «НАТО: Адаптуючись до змін у середовищі безпеки».
Італієць Джанкарло Фортуна має 3000 льотних годин досвіду. Сьогодні він працює у Римі в Оборонному коледжі НАТО – найвищій освітній установі альянсу. Він один із тих, хто брав участь у плануванні програми цьогорічного тижня НАТО в Україні. Полковник жартує, що вони хотіли б приїхати навесні, коли в Києві тепліше, але дата заходу цілком залежить від навчальної програми Національної академії оборони. Те, що в Києві у лютому може бути і 20 градусів морозу, пан Фортуна знає з власного досвіду – це його четвертий тиждень НАТО в Україні.
Наскрізною ниткою тижня минулого року був так званий «комплексний підхід НАТО». Вони хотіли показати, що НАТО працює не тільки у військовій сфері, але і на реконструкції країн після військових операцій, у розробці законодавства; говорили і про роль НАТО у становленні демократії.

«Рупор» альянсу
Попередні роки цей захід був відкритий тільки для слухачів академії, а зараз запрошують учасників із двох міністерств: закордонних та внутрішніх справ. Пан Фортуна каже, що в актовому залі очікували 250 людей, а прийшли всі чотири сотні. «Я думаю, – каже він, – що ми в Києві виступаємо в якості інструменту НАТО, щоб поширювати правильну та точну інформацію. НАТО не просить вас: «Ходімо з нами», ми кажемо: «Якщо ви маєте бажання, і якщо вас добре проходить реформа системи оборони, ми можемо починати співпрацю. Ми її вже і почали».
Італієць зауважує, що в останніх опитуваннях збільшився відсоток тих, хто не визначився щодо НАТО, – і це, за його словами, певний крок вперед. Але до позитивного результату ще далеко. У Польщі, наприклад, близько 90% населення висловлювалися за вступ до Північноатлантичного союзу.
У березні цього року Польща буде відзначати десяту річницю вступу, зазначає генерал-лейтенант Мечислав Цєнюх, який працює військовим представником Польщі у штаб-квартирі НАТО та військових комітетах ЄС.
Пан Цєнюх говорить російською, але коли йдеться про роботу, надає перевагу англійській. До речі, англійську він почав вчити вже після вступу Польщі в НАТО у віці 50 років – зараз англійська допомагає йому в кар’єрі.
Свою лекцію про польський досвід вступу в НАТО Мєчислав Цєнюх прочитає у четвер. Наразі він зазначив: «У сфері підготовки польських військ до вступу це означало співпрацю з військами НАТО, підготовку військових кадрів до спільних дій з іншими країнами-членами НАТО».

Полковник доповідає про плюси і мінуси
Комп’ютеризація та єдина система навчання. А ще тренажери, в яких не тільки екіпаж танку, а навіть відділення та взвод можна тренувати, не виходячи на полігон, – таким побачив НАТО полковник Ігор Шпак. Зараз він слухач Національної академії оборони. Міжнародний тиждень НАТО в його житті перший. Але з НАТО він вже знайомий з поїздки в Іспанію. Також військовослужбовці НАТО приїжджали і в його танкову бригаду Гончарівська під Черніговим.
Про плюси та мінуси вступу України в НАТО доповідав Ігор Шпак: «Та техніка, яка є на озброєнні в Україні, навіть зі вступом в НАТО, завтра не зміниться. А от комп’ютеризація, удосконалення, навчання, не виходячи в поле, ті ж самі тренажери – я думаю, що це буде позитивний момент». Та у вступі в НАТО він бачить і проблемні моменти: «Що робити з тим комплектом техніки – питання перше, але це не саме головне. А що робити з людьми, які навчалися безпосередньо на цю техніку: або їх переучувати потрібно буде, або можливо, і на пенсію. Але ж вони не мають вислуги років». Ця проблема може торкнутися десятків тисяч військовослужбовців.
Попереду в межах Міжнародного тижня НАТО в Україні – ще чотири дні лекцій та дискусій. Як розв’язати проблему застарілої техніки та працевлаштування військовослужбовців полковник Шпак зможе запитати безпосередньо у пана Цєнюха з Польщі в четвер, коли той буде читати свою лекцію. А полковник Фортуна вже зараз почав обговорювати наступний десятий тиждень НАТО, який має пройти рівно через рік.
На риторичне питання «коли Україна вступить в НАТО», військові жартують: мабуть тоді, коли вийде з кризи.

Джерело: Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1467256.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини