реклама партнерів:
Головна » Полтавщина буде центром відзначення 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя

Полтавщина буде центром відзначення 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Святкові заходи з нагоди 200-річчя від дня народження Микола Гоголя відбудуться переважно в Миргородському районі, відзначив під час щотижневої наради голова облдержадміністрації Валерій Асадчев, котрий є і головою обласного організаційного комітету з підготовки та проведення заходів, присвячених 200-річчю від дня народження М.В.Гоголя.
Урочистості з нагоди ювілею видатного письменника відбудуться в палаці культури курорту „Миргород”, там же пройде і Всеукраїнський театральний фестиваль „В гостях у Гоголя”, окрім цього планується проведення Міжнародної науково-практичної конференції „Гоголя світ, Гоголь у світі” в Полтавському державному педагогічному університеті ім. В.Г. Короленка.
Також запланували провести обласний літературно-мистецьке свято „Він з наших місць, цим дихав лісом, по цій землі святій ступав...” в с. Гоголеве Шишацького району.
Реконструкція заповідника-музею М.В.Гоголя в Шишацькому районі буде завершена вчасно. Вже перекрито очеретом комору та флігель письменника. У батьківському будинку зроблене опалення, замінено радіатори, утеплено стіни, практично завершений ремонт літературних залів та кімнат передпокою. Завершується художній розпис стін меморіальних кімнат, проведено шліфування дерев’яних віконниць та дверей. Також замінено теплотрасу. Окрім цього, виготовлено проектну документацію з відбудови родинної церкви Гоголів-Яновських у селі Гоголеве Шишацького району.
У Великих Сорочинцях триває реконструкція Великосорочинського літературно-меморіального музею М.В.Гоголя та будинку культури.
Щодо Полтавського академічного обласного музично-драматичного театру ім. М.В.Гоголя, то роботи з реставрації його приміщення тривають. Голова облдержадміністрації Валерій Асадчев відзначив, що обласна влада свідомо розпочала такі масштабні реставраційні роботи театру, оскільки, від початку його будівництва не проводилося жодного капітального ремонту. На жаль, кошти субвенції з Держбюджету надійшли лише у вересні минулого року, тому об’єкт не буде завершений до святкування ювілею письменника, але відчинить двері для відвідувачів уже під час відкриття наступного театрального сезону. Проте в Полтаві здійснюється реставрація пам’ятника М.В.Гоголю, реконструкція та відновлення скверу по вулиці М.В.Гоголя, де будуть встановлені паркові скульптури персонажів творів письменника.
В області створений туристично-рекреаційний кластер „Гоголівські місця Полтавщини”, який реалізується на території Миргородського, Диканського, Шишацького районів. А в Миргороді до Дня міста відкрито пам’ятник М.В.Гоголю.
Чимало заходів, присвячених визначній даті, пройшли минулого року. Зокрема в рамках проекту „Славетні імена Полтавщини” відбулася виставка дитячих робіт „Герої творів Гоголя очима дітей”, що експонувалася в Полтавському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. М.В.Гоголя та виставковому залі Національної спілки журналістів України. На базі обласного театру першого квітня 2008 року відбувся Всеукраїнський театральний фестиваль „Браво, Гоголь!” за участю артистів театрів Кіровоградської, Дніпропетровської областей, АР Крим та Полтави.
А на території заповідника-музею М.В. Гоголя в селі Гоголеве Шишацького району телестудії Москви, Києва, Лондона провели зйомки науково-документальних фільмів „Гоголь. Ближайший”, „Реабилитированный Гоголь”. У рамках спільного проекту телестудії „Місто” і управління культури Полтавського міськвиконкому „Це моя історія – Полтава” створено відеофільм „Гоголівськими місцями Полтавщини”, а ОДТРК „Лтава” завершила зйомки документального телевізійного фільму „Дороги Гоголя”. Підготовлено до друку літопис „Історія села Гоголево” та набір листівок „Заповідник-музей М.В. Гоголя”, триває робота над виготовленням буклету „Гоголівський край вітає вас”.
У закладах освіти проводяться учнівські конференції, семінари, історичні читання, виставки наукових робіт, рефератів, уроки позакласного читання, вікторини, а в закладах культури – тематичні виставки, літературні читання, літературні вечори, круглі столи за участю творчої інтелігенції, студентської молоді.
„Полтавщина буде центром відзначення 200-річчя від дня народження Миколи Гоголя, а тому необхідно не лише впорядкувати об’єкти, а й здійснити благоустрій прилеглої території, впорядкувати автошляхи, вирішити питання паркування автотранспорту”, – відзначив Валерій Асадчев. Також він доручив провести інвентаризацію та впорядкування пам’ятників видатному земляку в населених пунктах усієї області.

Автор: Тетяна Сепіта, прес-служба ОДА, http://www.regionnews.poltava.ua/index.php?go=News&in=view&id=12528






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини