реклама партнерів:
Головна » В Україну наближається грип!?

В Україну наближається грип!?


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
В Україну наближається грип, попереджає Міністерство охорони здоров’я України.
Епідемії слід очікувати наприкінці цього - на початку наступного тижня.
Проте поки що, за словами лікарів, перевищення порогу захворюваності немає, хоча рівень поширення недуги збільшився на 11, 5%.
Як стрімко поширюється грип? Чи є вакцини проти цьогорічного штаму грипу? Чи багато охочих зробити профілактичні щеплення? Скільки коштує вакцина? І наскільки ефективні препарати проти грипу, що продаються в українських аптеках?

Затяжну епідемію грипу прогнозували в Дніпропетровську
На епідемію грипу в Дніпропетровській області очікували в другій декаді січня. За прогнозом лікарів, пік недуги мав припасти на першу половину лютого, а сама епідемія мала бути затяжною, не менше 5-6 тижнів, розповідає місцева кореспондентка Радіо Свобода Юлія Рацибарська.
Зараз фахівці налаштовані більш оптимістично: епідемія, кажуть, буде помірною, навіть у місті-мільйоннику Дніпропетровську, яке потерпало від грипу набагато сильніше, ніж сільські райони. Лікарі трохи заспокоюють: на грип захворіє майже вдвічі менше людей, ніж зазвичай.
Зараз рівень захворюваності населення на застудні недуги вже трохи перевищує норму, але на канікули школярів відправляти не поспішають.
Через спалах ГРВІ не закрили жодного дитячого закладу. Епідемпоріг поки не перевищено, кажуть епідеміологи, та, навіть, якщо це станеться, вірус не розповсюдиться масштабно. Це означає, що замість 300 тисяч випадків грипу в області тепер спостерігатиметься максимум 190 тисяч.
Звісно, певну роль зіграла імунізація населення: коштом бюджету цього року зробили щеплення дітям і медикам, а це 50 тис. людей. До речі, вартість одного щеплення французькою, голландською чи німецькою вакциною коштувало до 100 гривень. Тому великі помислові підприємства, які так радо звітували про імунізацію своїх працівників у минулі роки, якось змовкли: в умовах кризи виділяти кошти на вакцину вважають за непотрібну розкіш.
Боротьбу із грипом активізували і в лабораторіях. Дніпропетровщина отримала новітнє обладнання для діагностики грипу за надсучасними методами. Якщо раніше штам грипу виявляли та досліджували на курячих ембріонах, і займало майже місяць, тепер розпізнати вірус, запевняють медики, вже можуть за кілька годин.

Рівень захворюваності
За минулий тиждень поріг захворюваності у Києві не досягнув і 40%, так що про епідемію грипу не йдеться, заспокоює Леонід Ковінько, начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи матерям та дітям Головного управління охорони здоров’я КМДА. «Ніхто не може точно сказати, чи буде досягнутий поріг наступного тижня. За минулий тиждень захворіло 17 тисяч дітей. Щеплені були лише вихованці будинків дитини та інтернатів (певні категорії), решта людей - за бажанням».
Показники захворюваності по всій Україні нижче епідемічного порогу, але зростання недуги є, зауважує Алла Мироненко, провідний науковий співробітник інституту епідеміології та інфекційних хвороб. «В Запоріжжі було стрімке зростання – закрили школи. Наразі зростання ще є, але інтенсивного вже немає. Прогнозований штам грипу – А. Лише сьогодні ми отримали 3 віруси з Дніпропетровська і наразі працюємо з ними. Але грип – це завжди тяжка хвороба. Хто немає імунітету – хворіє, а хто хотів бути захищеним – щепився ще восени».

95% щеплених - на грип не хворіють
234 тисячі осіб вакцинували в Україні восени минулого року, зараз, перед початком епідемії, ефективність від щеплення є мінімальною. 95% з тих, кому ввели вакцину - на грип не хворіють, зазначає Алла Мироненко, провідний науковий співробітник інституту епідеміології та інфекційних хвороб. «Загалом в Україні зареєстровано 6 вакцин, цього року – 4 вакцини (2 не підтвердили). Це західноєвропейські вакцини з різних країн: Голландія, Німеччина, Франція і Швейцарія, але всі вони містять одні й ті ж штами. Вони ефективні, оскільки застосовуються уже потягом 10 років».

Але українці почали боятися вакцинації
Українці почали боятися вакцинації, констатує лікар-імунолог Національної медичної академії Дмитро Самарін. Таке упереджене ставлення до щеплення з’явилося після трагічних подій на Донеччині у травні минулого року, коли внаслідок щеплення від кору і краснухи помер школяр. Проте, на думку лікаря, відмова від вакцинації може спровокувати не лише епідемію грипу, але й інші інфекційні захворювання. «Проблемою є не лише грип. Найближчим часом потрібно очікувати й епідемію дифтерії. Люди не сприймають позицію МОЗ щодо вакцинації, оскільки недовіряють владі, в тому числі й медичній».

Варто зауважити!
При перших симптомах грипу не варто одразу бігти в аптеку і навмання купувати пігулки, застерігає сімейний лікар Руслан Добровольський. «Імунна система людини, яка нещодавно перехворіла бронхітом чи ангіною, збуджена і знаходиться в тонізованому стані. Якщо на це нашаровуються перші симптоми грипу і ми даємо імуностимулятори, тоді буде зворотна реакція організму - зниження імунітету».
Аби зупинити спалах епідемії від учорашнього дня у навчальних закладах Кузнецовська Рівненської області запроваджений карантин, а з 12 лютого, через грип, закриваються навчальні заклади Миколаєва.

Наталка Коваленко, Надія Шерстюк
За матеріалами "Радіо Свобода",
http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1490797.html





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини