реклама партнерів:
Головна » Боротьба за ім’я Стуса для донецького університету триватиме до перемоги

Боротьба за ім’я Стуса для донецького університету триватиме до перемоги


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Продовжуючи тему застосування адмінресурсу та старих добрих перевірених радянських технологій, хочеться дотримуватися виваженої позиції. Але як її дотриматися, якщо адміністрація внз залюбки застосовує адмінресурс? Чого коштує тільки мітинг, на який студентів вигнали викладачі? А активна діяльність профкому, який вислав профоргів по всіх факультетах збирати підписи проти надання Донецькому національному університетові імені Василя Стуса? І це ще не все.

Всех старост этажей обязали пройтись по комнатам
Студент з економіко-правового факультету розповів, що «профоргісти» просто ходили по аудиторіях та погрожували тим, хто не підписується проти. «Ты шо диплом не хочеш получить»? або «Учиться надоело»?
А от дослівний текст смс, яке мені вчора надіслала студентка, вона живе у гуртожитку ДонНУ. «Думаю, тебе интересно. По общаге собирают подписи «против». Всех старост этажей обязали пройтись по комнатам».
12 лютого відбулася вчена рада на філологічному факультеті. Студентському колективу не дали права голосу. Викладацький та аспірантський склад висловилися за те, щоб залишити назву університету без змін. Звісно, хто з викладачів при здоровому глузді буде голосувати за ініціативу, проти якої виступає адміністрація університету?
Події розвиваються не те, що швидко, а просто стрімголов. Тепер тільки ледащий не розмовляє про Стуса. В туалеті, в коридорі, в деканаті, на кафедрі – всюди чутно це прізвище. Навіть прибиральниці й охоронці університету (в жодному випадку не хочу образити ці потрібні, важливі та високоповажні професії – без іронії), всі до одного, стали літературознавцями та фахівцями з біографії поета. На жаль, його ім’я вживають часто не у позитивному руслі.
Дуже шкода, що ініціатива, яка була розпочата з неймовірного позитиву – з прагнення студентів увіковічнити ім’я поета у назві вишу – призвела до обливання брудом. І нехай би поливали брудом саму ініціативу, студентів-«бандеровців», які, до речі, живуть на Донеччині, але не варто забруднювати ім.’я поета, правозахисника, журналіста й патріота.

Боротьба до кінця
Адже Василь Стус стільки натерпівся, його прізвище і за життя стало ледь не сваркою. Тож невже зараз людям, які мало знають не те що про творчість, про саме життя цієї видатної людини, невже їм не соромно висловлюватися з приводу того, про що вони й гадки не мають.
Громадській ініціативі колишніх та дійсних студентів ДонНУ закинули одну просту й нарешті доречну річ. До того, як ініціювати надання імені Стуса вищому навчальному закладу, потрібно було провести велику просвітницьку роботу, причому по всіх факультетах. Річ необхідна, й це правда. Але студенти – це не досвідчені політтехнологи, це просто активні громадяни. Багато хто не вірить в те, що ініціатива не політична, проте можна з упевненістю сказати – це ідея студентів і нікого більше. І ніхто більше на цю справу жодної копійки не виділив. Те, що зараз Президент України, народні депутати та інші політики долучилися до цієї справи – їхнє власне бажання.
Після всього бруду, який вилився цими днями на Василя Стуса, після тієї «радянської» (і це ще м’яко сказано) тактики, яку обрала адміністрація університету, з’являються різні сумніви. Ну, по-перше, в якому році ми живемо? У 1984? А, по-друге, виникають сумніви – чи гідний такий радянський до глибини душі (якщо вона в цьому університеті є) навчальний заклад імені такої видатної людини, як Василь Стус? Проте здаватися ніхто не збирається, боротьбу Громадська ініціатива колишніх та дійсних студентів ДонНУ вестиме до кінця, й акцію оголошено безстроковою.

Довідка: Василь Стус закінчив Донецький національний університет у 1959 році. Цього року виповнюється 50 років з того часу, як він покинув стіни внз. До цього і приурочена Громадська ініціатива колишніх та дійсних студентів ДонНУ з надання університетові імені Василя Стуса. Розпочалася вона збором підписів в підтримку серед студентів університету. Ініціатива проходить за підтримки Громадської ініціативи Донеччини з відновлення історичної пам’яті, Православного братства святого Петра Калнишевського, Донецької обласної молодіжної громадської організації "Поштовх" та Порталу неполітичних новин NGO.DONETSK.UA.

Альона Бєстужева
Джерело: http://www.ngo.donetsk.ua/donsociety/4459






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини