реклама партнерів:
Головна » Випадок політичний: зрив позачергових виборів до Тернопільської облради

Випадок політичний: зрив позачергових виборів до Тернопільської облради


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Причина правова
Формальною причиною рішення Верховної Ради про призначення дострокових виборів стала дворічна бездіяльність Тернопільської обласної ради. У такому разі повноваження припиняються згідно частини першої та четвертої статті 78 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні".
Криза діяльності ради поставила під питання зриву значну кількість питань, починаючи від затвердження соціальних програм і закінчуючи прийняттям обласного бюджету на поточний рік.
Причина політична
Політичною причиною виборів стала конфігурація політичних сил в облраді.
По-перше, коаліцію обласної ради створили депутатські фракції БЮТу та КУНу. Опозиційність НУНС спричинена була тим, що кунівці пройшли до ради за їхнім же списком. Депутатська група з 10 чоловік не увійшли до складу фракції НУНС.
По-друге, Голова Тернопільської обласної ради М.А.Миколенко, який належить до БЮТ і спирається на коаліцію, конфліктує з Головою Тернопільської обласної адміністрації, що належить до Єдиного Центру і підтримується фракцією НУНС в облраді.
Наслідком такої розстановки сил є те, що Тернопільська область стала заручником давнього політичного протистояння колишніх помаранчевих очільників Президента Ющенка та Прем’єр-міністра Тимошенко.
Фракції БЮТ та НУНС самі і спричинили кризу в тернопільській облраді.

Позиції учасників перегонів
Провідними учасниками позачергових виборів є БЮТ, НУНС, ВО «Свобода» та інші. Як відомо з оприлюднених соціологічних та експертних опитувань, довіра до провідних політичних сил в цілому по Україні впали. Підтримка Ю. Тимошенко та В. Ющенка впала протягом 2008 р. з позначки 25% і 17% до 18% та 5%. Подібна ситуація склалася і для їхніх партій: довіра до БЮТ впала з 28% до 16%, а НУНС – з 7% до близько 4%. Розчарування росте і тому подальше падіння рейтингів провідних політичних сил не викликає сумнівів.
На загальному тлі недовіри до влади зростають рейтинги малих партій та нових політичних проектів, як ВО «Свобода», «Фронт змін» Яценюка тощо, які можуть з часом виявитися зовсім не малими і не новими.
Рейтингові позиції учасників виборчих перегонів у Тернопільській області за різними даними є такими: БЮТ – більше 20%, ВО «Свобода» - більше 17%, менше 7% набирає блок УНП, прохідний бар’єр мають шанс подолати «Єдиний центр» та Партія регіонів.

Можливі наслідки виборів
Наслідки позачергових вибрів до Тернопільської обласної ради можуть достатньо сильно вплинути на всеукраїнський розклад сил. Адже вони засвідчать безпосередньо – конкретною кількістю голосів - падіння підтримки великих партій та найпопулярніших політичних лідерів.
Натомість результати виборів посилять вплив ВО «Свобода» в регіоні. Це дозволить йому заявити про себе як про партію перспективну, таку, якій можна довіряти.
Захід України для БЮТ, НУНС є надважливими. І тому їх поразка в Тернопільській області може пришвидшити ріст недовіри до них.
Засвідчення недовіри до мегапартій сильно вдарить по їх політичних лідерах як кандидатах в президенти України. Найбільше це стосується Ю. Тимошенко.

Причина зриву виборів
Політична причина можливого зриву виборів лежить на поверхні: БЮТ і НУНС не хочуть програти вибори взагалі і ВО «Свободі» - зокрема. І це зрозуміло: хто ж програє область напередодні президентських виборів?
Правової підстави скасування позачергових виборів вже після того, як парламент ухвалив рішення про їх проведення, зважаючи на складну ситуацію в області, знайти важко. Однак для української політики немає нічого не можливого. Відтак основною причиною того, що виборів не буде, є політичний розрахунок. Формулювання якого замінять риторикою турботи про народ.

Варіанти зриву виборів
Таких варіантів є декілька. Перший і найбільш «цивілізований»: рішенням Верховної ради скасувати своє попереднє рішення про призначення виборів до Тернопільської обласної ради. Постанову про це вже зареєстрували голови фракцій БЮТ і НУНС І. Кириленко та М. Мартиненко 2 лютого ц.р.
Аргументація депутатів полягає у відсутності грошей на вибори та їх дестабілізуючих наслідках для регіону. У пояснювальній записці до проекту постанови вони пишуть: «Складна фінансово-економічна ситуація в країні, відсутність належного фінансового забезпечення, що тягне додаткові витрати з Державного бюджету України реально можуть призвести до зриву проведення зазначених виборів. Крім того, сам факт проведення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради може стати дестабілізуючим чинником суспільно-політичного життя області та мати додаткові негативні наслідки для господарюючих суб’єктів регіону.»
Економічна криза та неясність суті «дестабілізуючого чинника» є аргументами для тих, хто вважає їх такими. Однак у законі України «Про вибори депутатів» такі мотивації не передбачені, на відміну від обставин, що склались в області, про що йдеться у Постанові ВР про їх призначення. Натомість у ньому (ст. 82) йдеться про те, що кошти на фінансування виборів виділяються з державного або місцевого бюджету.
Другий варіант – менш «цивілізований» - полягає у тому, що навіть у разі проведення дострокових виборів для блокування підрахунку голосів можна буде використати завбачливо створену додаткову ТВК на противагу ТВК, що вже існує в області. Дві ТВК при проведення одних виборів – привід піддати сумніву законність підрахунку легальною ТВК голосів виборців. Найімовірніше цей варіант планується як запасний стосовно першого і має на меті судове затягування оприлюднення результатів виборів до закінчення президентської гонки.

Наслідки зриву виборів
За умов існуючого падіння довіри до БЮТ та НУНС скасування виборів тільки додасть дров у полум’я, на якому горять їхні політичні перспективи: виборці зрозуміють авантюрність рішення про скасування виборів.
Інформаційні кампанії партій, як «Єдиний центр» чи ВО «Свобода», лідери яких вже заявили вій протест проти намагання скасувати вибори, значно додадуть їм рейтингів.
Рішення про скасування виборів не запустить роботу обласної ради. Ремонт непрацюючої ради просто заморозиться на незрозумілий термін. Незадоволення жителів Тернопільщини тільки зросте. Слабка аргументація ініціаторів скасування ще раз засвідчить правовий цинізм влади державної та безвідповідальність влади регіональної.
Другий варіант зриву виборів ще більше погіршить оцінку подій громадськістю і наслідки для БЮТ та НУНС. Адже інформація про їх непрозорі дії на виборах у Тернопільській області ставатиме новинами всеукраїнських каналів.

Замість післямови
Для політиків, які не бажають проведення позачергових виборів, краще погодитися на їх проведення, зберігши хоч і невелику довіру до влади взагалі, до Верховної ради та до конкретних персоналій. Про це громадяни дізнаються після голосування народних депутатів за ініціативу Кириленка та Мартиненка.
Однак, як би там не було, самовпевненість політиків і догідливі поради аналітиків можуть обернутися для перших політичним провалом, для других – звільненням з роботи. А в умовах економічної кризи це як мінімум не приємно.

Ноєвий Юрій, політолог
Джерело: ЗІК, http://zik.com.ua/ua/news/2009/02/10/168964





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини