реклама партнерів:
Головна » Монумент... ганьби у Львові

Монумент... ганьби у Львові


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Чи давно ви прогулювалися славнозвісним Личаківським кладовищем? Якщо ні, то ви ще не бачили витвір, що його пафосно йменують Стіною пам’яті. Меморіал, який планують відкрити на межі Личаківського цвинтаря та Марсового поля, наразі аж ніяк не засвідчує гідне вшанування світлої пам’яті воїнів УПА, адже роботи тут виконано абияк, гранітні плити – низької якості, а написи виконано з… пластику.
Як удалося з’ясувати “Газеті”, проект меморіалу Стіни пам’яті виготовив інститут “Укразахідпроектреставрація”, а його будівництво, згідно з проектом, коштує 6,7 млн. грн. Про це раніше розповів журналістам заступник начальника УКБ Львівської міської ради Ігор Фалюта. За його словами, торік КП “Львіврембудпостач”, що виграло відповідний тендер, освоїло 657 тис. грн. Також пан Фалюта зазначив, що не варто критикувати якість робіт, адже виконано їх лише на одну десяту.
“Газета” з’ясувала, що спорудження меморіалу “Невідомому воїнові УПА” – справа рук фірми “Ренесанс”, яка, згідно з угодою, є субпідрядником робіт. “Монумент аж ніяк не можна назвати витвором мистецтва, а його наявність не свідчить про вшанування світлої пам’яті невідомих воїнів УПА, – стверджує керівник Львівської міської організації Української партії Остап Стахів.
– Ми, звісно, не проти його спорудження, але наша партія б’є на сполох, бо такою халтурою просто зневажають українських героїв. Коли в інших державах пам’ятники символізують славу героїв, то в нас хіба що ганьблять їхню пам’ять”.
Із вулиці Мечнікова замість монумента можна побачити паркан, на який поставлено кілька плит низької якості, різного кольору з викладеною абияк бруківкою. Цікаво, що букви присвяти на меморіалі виконано з пластмаси.
Це, на думку фахівців, свідчить, що влада споруджує якусь профанацію, а не монумент, який має на меті вшановувати пам’ять українських героїв.
“Ставити героям монумент із численними дефектами – недоцільно. Ми проти цього. Цю проблему обов’язково обговоримо під час “круглого столу”, куди запросимо голів усіх фракцій міської ради, мера Андрія Садового, а також представників Крайового братства воїнів УПА у Львівській області. Нехай влада прозвітує перед громадою за використані кошти, покаже, хто погодив цей проект і як недобросовісно його виконують”, – каже Остап Стахів. Він вважає, що роботи на вулиці Мечнікова необхідно припинити до з’ясування всіх обставин. Пан Стахів також припускає, що на пам’ятнику просто “нагріли руки”.
Із такою критикою частково не погоджується директор музею-заповідника “Личаківський цвинтар”, заслужений діяч мистецтв України Ігор Гавришкевич. Він каже, що не можна критикувати меморіал, поки не завершено роботи. Проте й він має претензії до виконавців робіт і якості будматеріалів. “Теж маю чимало претензій до постачальника матеріалів, – зазначив пан Гавришкевич.
– Граніт неоднорідний. Він має бути однофактурним. Якщо, наприклад, одна фактура граніту не підходить до іншої, то його не можна застосовувати в будівництві меморіалу. Це – дорогі роботи, а грошей у бюджеті немає. На чому частково спекулюють виконавці робіт: мовляв, нам не заплатили, а вимагають відповідної якості. Якість будівництва залежить від виділених міськрадою коштів. А суми були мізерними. Без грошей неможливо зробити щось краще”.
Як розповів “Газеті” Ігор Гавришкевич, у цій справі є ще й політичний конфлікт. Адже меморіал УПА звели поряд із меморіалом радянським воїнам. “Комуністи пишуть грізні листи, в яких стверджують, що ми не маємо права щось будувати на цьому місці. Не інтерпретуватиму ці послання, зміст яких просто шокує, – стільки в них ненависті, злості й цинізму”, – каже пан Гавришкевич.

Оксана ЖИЛА
Джерело: "Львівська газета", http://www.gazeta.lviv.ua/articles/2009/02/19/37116





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини