реклама партнерів:
Головна » У Вінниці за підтримки Громадської Ліги "Україна-НАТО" проведено конференцію на тему взаємовідносин армії та суспільства

У Вінниці за підтримки Громадської Ліги "Україна-НАТО" проведено конференцію на тему взаємовідносин армії та суспільства


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Днями у Вінниці, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А.Тімірязєва, регіональною асоціацією ветеранів силових структур України за підтримки Громадської Ліги “Україна-НАТО” проведено науково-практичну конференцію за темою: “Армія і суспільство: трансформація взаємовідносин в умовах формування громадянського суспільства в Україні”.
Участь в роботі науково-практичної конференції взяли Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Словаччини в Україні Урбан Руснак, офіцери штабу командування Повітряних Сил Збройних Сил України, представники місцевих органів самоврядування та громадських організацій.
За словами Олександра Нижника, президента Вінницької обласної асоціації ветеранів силових структур тема винесена на обговорення є актуальною, оскільки перетворення, що відбулися в Україні після розпаду СРСР суттєво вплинули на роль, місце, призначення Збройних Сил в незалежній державі, на відношення суспільства до армії. Нормативно-правова база України у сфері “Армія і суспільство” не забезпечує формування та розвиток відповідних до вимог часу відносин, не сприяє росту престижу військової служби, іміджу військового. Зараз держава знаходиться на шляху побудови нових відносин суспільства та армії.
– Кожен з нас має громадянське право знати на якому рівні знаходяться Збройні Сили, як вони підготовленні захищати Батьківщину, – зазначив Олександр Нижник. – На високому рівні питання зв’язку армії і суспільства знаходиться в країнах Євроатлантичного Альянсу. Таку практику співпраці потрібно переймати й нам, а починати потрібно зі створення відповідної нормативної бази для державних і місцевих органів влади – додав він.
У даному контексті учасники конференції мали можливість ознайомилися з досвідом вдосконалення відносин суспільства і воєнної організації республіки Словаччина, який презентував Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Словаччини в Україні Урбан Руснак.
– Велику роль у приєднанні нашої країни до Північноатлантичного Альянсу відіграла громадськість нашої країни. Це не було просте рішення, так як НАТО є військово-політичною організацією. Проте воно було виваженим і правильним. Першим етапом до здійснення такого серйозного кроку, було вирішення питання контролю громадянськими організаціями силових структур країни, - зазначив Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Словаччини в Україні Урбан Руснак.
Впродовж науково-практичної конференції було порушено чимало гострих проблем, які стосувалися питань приєднання України євроатлантичних структур, співробітництва інститутів громадянського суспільства з армією у справах підвищення обороноздатності Збройних Сил України, демократизації українського війська, цивільного та громадського контролю над військовою організацією держави. Свої думки з цього приводу висловили Голова Громадської Ліги “Україна-НАТО” Сергій Джердж, Завідувач відділу Національного Центру з питань євроатлантичної інтеграції України Володимир Фурашев, Президент Атлантичної Ради України Вадим Гречанінов, директор Міжрегіонального центру соціальної адаптації звільнених військовослужбовців та курсової підготовки цивільного населення Юрій Московчук, голова філії Всеукраїнського об’єднання ветеранів України Стефан Фітель.
Аналізуючи сучасний стан відносин воєнної організації і суспільства в Україні начальник управління виховної і соціально-психологічної роботи Повітряних Сил ЗС України полковник Олег Грунтковський зазначив:
– Сьогодні, як ніколи, українське військо відкрито для громадськості. Ми співпрацюємо з багатьма громадськими організаціями як в питаннях військово-патріотичного виховання військовослужбовців, так і питаннях систематичного інформування громадськості про діяльність армійських колективів. А це, в свою чергу, підвищує рівень довіри суспільства до її Збройних Сил.
Варто додати, що з метою підвищення авторитету Збройних Сил України, зміцнення їх обороноздатності, підняття престижу професії військового, враховуючи Указ Президента України “Про забезпечення умов для більш широкої участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” розробили ряд рекомендацій, які будуть надіслані до Верховної Ради України, Вінницької обласної державної адміністрації та Міністерству оборони України.
Парламентаріям, зокрема, запропоновано створити нормативно-законодавчу базу для органів державної влади та місцевих органів самоврядування стосовно організації роботи для вдосконалення взаємовідносин між структурами воєнної організації держави і громадськості, прийняти Національну програму “Армія і суспільство”, яка передбачуватиме фінансове, соціальне, матеріальне, психологічне забезпечення реалізації її завдань, створити в кожній області при державних адміністраціях структури з питань національного виховання і обороноздатності держави, робота яких координуватиметься Міністерством освіти і науки, Міністерством оборони та Радою Національної безпеки і оборони при Президентові України.
Органам місцевої влади пропонується розробити обласну програму національного військово-патріотичного виховання, проект якої обговорити за широкої участі громадськості Вінничини,створити сприятливі умови та надавати допомогу громадським, ветеранським організаціям, які здійснюють національне військово-патріотичне виховання молоді в дусі українства, історичних традицій українського народу і національно визвольних змагань за здобуття Україною волі та незалежності, створити в школах, навчальних закладах. Військовому відомству рекомендують створити Центральний музей української армії удосконалити нормативно-правову базу системи відносин “Армія і суспільство”, підготувати і прийняти Концепцію Національного військово-патріотичного виховання.

Сергій Фурдик
Регіональний медіа-центр МО України (Вінниця)





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини