реклама партнерів:
Головна » Офіс зв’язку НАТО допомагає ВМС України

Офіс зв’язку НАТО допомагає ВМС України


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Офіс зв’язку НАТО в Україні був відкритий у квітні 1999 року. Його відкриття є свідченням високого рівня відносин між Україною та НАТО. Мета його роботи — сприяння участі України в програмі “Партнерство заради миру”(ПЗМ) з максимально повним використанням можливостей, закладених у цьому механізмі, а також поглиблення співпраці між НАТО та державними структурами України.
Офіс зв’язку має три основні завдання. Насамперед, це підтримання контактів з різними українськими установами та відповідними структурами НАТО, які опікуються розробкою та виконанням заходів співробітництва між Україною та НАТО в рамках ПЗМ та, відповідно, до Хартії Україна — НАТО. По-перше, його працівники підтримують контакти з посольствами країн НАТО та країн-партнерів, щоб забезпечити розвиток багатосторонньої співпраці. По-друге, надає консультації відповідним органам України та НАТО щодо заходів та напрямків можливого поглиблення співпраці. По-третє, бере безпосередню участь у підготовці і виконанні деяких практичних заходів, таких як військові навчання або проведення курсів з питань НАТО, крім цього, сприяє налагодженню офіційних контактів між Україною та НАТО на всіх рівнях (очолює офіс зв’язку пан Джеймс Грін).
Серед персоналу офісу зв’язку НАТО(всього сім членів) є і військові — це офіцери зв’язку, які у своїй щоденній роботі тісно співпрацюють з представниками Збройних Сил України. Під час виконання програм військового співробітництва ця організація активно контактує на рівні виконавців. Саме з цією метою представники офісу часто відвідують українські військові частини, які визначені для участі у заходах ПЗМ, а також беруть участь у відповідних семінарах та робочих зустрічах.
Представники офісу зв’язку НАТО в Україні вже не вперше відвідують Севастополь і зокрема військові частини ВМС нашої держави. Цього разу у складі делегації були полковник Даріус Адомайтіс (Литва) та підполковник Микола Пікутін (Польща). Метою візиту офіцерів зв’язку було проведення робочої зустрічі з керівним складом фрегата “Гетьман Сагайдачний” (визначений для участі в Процесі планування та оцінки сил), ознайомлення з озброєнням корабля, рівнем мовної підготовки особового складу та процесом комплектування українських ВМС військовослужбовцями контрактної служби. Крім цього, іноземні гості повинні були з’ясувати, що потрібно українським морякам від офісу зв’язку для досягнення ними цілей партнерства.
У ході робочого брифінгу на борту фрегата “Гетьман Сагайдачний” офіцер управління бойової підготовки штабу командування ВМС України капітан 3 рангу Ярослав Баліцький розповів гостям про участь корабля в Процесі планування та оцінки сил (ППОС), досягнення екіпажу в міжнародній діяльності та про подальші перспективи на шляху підвищення взаємосумісності з підрозділами країн — членів НАТО.
Із самого початку брифінгу капітан 3 рангу Ярослав Баліцький зазначив, що на фрегаті “Гетьман Сагайдачний”, яким командує капітан 3 рангу Роман П’ятницький, зараз ведеться робота з підготовки корабля та екіпажу до процесу оцінювання 1-го рівня (відбудеться у квітні 2009 р.). Окрім зрушень у напрямку технічної модернізації сил, потроху налагоджено і процес вивчення керівних документів ППОС та нормативних документів, прийнятих до використання в НАТО. Крім того, відповідно до вимог керівних документів НАТО до програм бойової та командирської підготовки теж внесено зміни. Дуже великий практичний досвід взаємодії з кораблями НАТО екіпаж українського фрегата придбав у ході участі в антитерористичній операції НАТО “Активні зусилля”, що триває в Середземному морі.
Ще про один важливий напрямок ППОС — вивчення англійської — наші офіцери також розповіли представникам офісу зв’язку НАТО. Зокрема, що впродовж останніх років мовною підготовкою охоплені всі учасники ППОС від ВМС. Українські військовослужбовці проходять підготовку як в Україні, так і за її межами. На жаль, деяким офіцерам з числа керівної ланки зараз доводиться вивчати англійську, зупиняючи виконання своїх службових обов’язків на кілька місяців, а це не сприяє в деякій мірі підтриманню професійних навичок. Однак, на думку наших офіцерів, ця ситуація з кожним роком покращується, через те, що у військових навчальних закладах зараз більше часу приділяють мовній підготовці. Тому рівень володіння англійською офіцерів, які в майбутньому прийдуть служити на кораблі, повинен бути кращим.
Представникам офісу зв’язку НАТО було цікаво дізнатися і про хід комплектування кораблів національних ВМС військовослужбовцями контрактної служби. Вони відверто порадувалися за українських моряків, коли дізналися, що навіть в умовах економічної кризи в підрозділах та на кораблях, які визначені для участі у ППОС, складова військовослужбовців-контрактників досить висока. Наприкінці перебування на фрегаті ВМС України офіцер зв’язку полковник Даріус Адомайтіс поділився досвідом Збройних Сил Литви в питаннях євроатлантичної інтеграції і запевнив українських офіцерів у тому, що офіс зв’язку НАТО в Україні завжди готовий надати необхідну допомогу у взаємодії з відповідними структурами НАТО.
Слід зауважити, що офіс зв’язку зараз допомагає Україні в розробці першої Річної національної програми. Цей документ створюється відповідно до рішень, прийнятих за результатами засідань Північноатлантичної Ради НАТО і Комісії Україна — НАТО на рівні міністрів закордонних справ наприкінці 2008 року. На прохання Міністерства оборони України в офісі зв’язку НАТО нещодавно відбулась робоча зустріч, на якій і обговорювалися питання щодо розроблення першої Річної національної програми України. Її мета — досягнення Україною критеріїв, необхідних для набуття повноправного членства у Північноатлантичному альянсі. Річна національна програма міститиме як військовий, так і дуже вагомий цивільний елемент. У зустрічі взяли участь представники структурних підрозділів Міністерства оборони та Генерального штабу, видів Збройних Сил України, Об’єднаного оперативного командування, Командування сил підтримки та Національної академії оборони України. На думку експертів НАТО, Річна національна програма повинна бути готова до 20 квітня 2009 року, і вже у вересні — жовтні цього року представники Брюсселю прибудуть до України з метою оцінки ходу її виконання.
Як бачимо, у ЗС України і ВМС, зокрема, незважаючи на фінансову скруту, питанням євроінтеграції продовжують приділяти велику увагу. Завдання Президента України, які були поставлені раніше перед військовим відомством, щодо приєднання до Сил реагування НАТО планомірно втілюються в життя, але цілком зрозуміло, що без відповідного фінансування на успіх розраховувати не варто. Минулого року міністр оборони України Юрій Єхануров сказав, що Збройні Сили мають можливість надати вже в 2009 році свої складові до повітряного і морського компонентів, а в 2010 році — і до сухопутної компоненти Сил реагування НАТО (квітень 2008 р.). Втім, світова економічна криза надзвичайно сильно й негативно вплинула на стан економіки в Україні й, відповідно, на можливості реалізації раніше запланованих реформ. Бюджет Збройних Сил цього року вкрай негативно відіб’ється на військовій реформі. На цьому нещодавно зосередив увагу і Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер, який заявив про необхідність фінансування, незважаючи на кризу, реформ в українській армії для наближення інтеграції України з Альянсом. Про це він сказав у Кракові після засідання комісії Україна — НАТО в рамках зустрічі міністрів оборони НАТО.
Сьогодні рівень фінансування Збройних Сил України незадовільний. Ми вже звикли до того, що військові ніколи не кажуть, що їм вистачає грошей. Цікаво, скільки ще часу в Україні впровадження реформ буде спиратися переважно на відповідальність військовослужбовців, ніж на фінансові показники. Євроінтеграція в оборонній сфері — це складний процес, він вимагає відповідних ресурсів, які не можуть бути дорожчими за нашу безпеку.
Фото автора

ЗАВДАННЯ ППОС
З метою надання державам-партнерам можливості підготовки сил, здатних діяти спільно із силами країн — членів НАТО, а також створення механізму для обміну інформацією з питань оборонного та бюджетного планування на Брюссельському саміті (1994 р.) в рамках програми “Партнерство заради миру” було започатковано нову ініціативу НАТО — Процес планування та оцінки сил (ППОС/PARP). Україна є учасником цього процесу. У заходах ППОС беруть участь всі три види ЗС України. В чому ж суть того, що в рамках ППОС треба зробити саме у ВМС? Головне — це здатність брати участь у морських операціях з підтримання миру, підготовка офіцерів для роботи у штабах об’єднаних оперативно-тактичних сил, забезпечення використання автоматизованих систем обробки та передачі інформації, забезпечення супутникового зв’язку та вдосконалення системи повідомлень. Серед вимог до наших сил є здатність екіпажів українських кораблів поповнювати запаси пального в морі та в будь-якому порту, а також спроможність забезпечити захист корабля від зброї масового ураження. За підсумками курсу ППОС наші кораблі повинні бути готовими до спільного плавання та виконання миротворчих завдань у складі з’єднання кораблів НАТО. Для цього потрібно зробити наші кораблі технічно сумісними з кораблями Альянсу. Всі командири бойових частин корабля мають спілкуватись англійською та знати тактичні процедури НАТО.

Олексій ХРАМОВ, “Флот України”, http://fleet.sebastopol.ua/index.php?article_to_view=2248





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини