реклама партнерів:
Головна » Прокуратуру зацікавив «Чернігівгаз»

Прокуратуру зацікавив «Чернігівгаз»


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Після вилучення комп’ютерних носіїв, на яких містилася уся інформація з діяльності ВАТ «Чернігівгаз», серед яких і бази даних програми «Банк-клієнт» та «Бухгалтерія», ситуація в акціонерному товаристві дійшла до критичної межі.
Про це на прес-конференції у Чернігівському прес-клубі реформ заявила заступник голови правління цієї компанії з правових та корпоративних зв’язків Людмила Чернінська.
За кілька днів до неочікуваного візиту восьми працівників Макіївської прокуратури Донецької області до Чернігівської газової компанії, місцева прокуратура винесла попередження керівництву товариства про кримінальну відповідальність у разі, якщо заробітна плата працівникам не буде виплачена у повному обсязі. Як повідомила Людмила Чернінська, керівництво вже було готове здійснити необхідні виплати по заборгованості своїм працівникам (середня зарплатня на підприємствах ВАТ «Чернігівгаз становить 1,8 тисяча гривень). Однак проведений обшук та раптове вилучення документів з комп’ютерною технікою паралізувало компанію. Офіційна підстава таких дій прокурорських працівників з Донецького регіону – порушення кримінальної справи стосовно одного з підприємств м. Макіївки, з яким у якості контрагента виступав і «Чернігівгаз» (купівля-продаж продукції).
Оскільки прем’єр-міністр Юлія Тимошенко нещодавно заявила, що майже усі обласні газові компанії належать її супернику Дмитру Фірташу, журналісти намагалися дізнатися чи пов’язана нинішня ситуація на ВАТ «Чернігівгаз» з конфліктом між керівником газового посередника «РосУкрЕнерго» та главою українського уряду. Проте представникам мас-медіа про це навіть не натякнули, та все ж таки вони дізналися, що і самі керівники відкритого акціонерного товариства сьогодні точно не відають (принаймні така позиція була озвучена), хто може реально в даний час керувати товариством через ускладнену систему фінансово-акційного характеру.
Через останні дії Макіївської прокуратури товариство не може діяти системно, виконувати свої функції в повному обсязі. З-за відсутності повного доступу до мережі Інтернет, працівники компанії не мають можливості оперативно втручатися в роботу газорозподільних пунктів в області щодо тиску та температури газу. А у разі виникнення аварійних ситуацій це може призвести до непередбачуваних наслідків. Саме тому керівники ВАТ звернулися до працівників з Донецької області з проханням, аби вони пришвидшили закінчення своїх процесуальних дій і повернули їм вилучене.
Нагадаємо, що останні три роки «Чернігівгаз» постійно знаходиться під пильним оком різних правоохоронних структур. В 2006 році ця компанія за порушення ліцензійних умов провадження господарської діяльності з постачання природного газу за регульованим тарифом і розподілом природного і нафтового газу була притягнута до відповідальності у вигляді штрафних санкцій.
Як повідомив заступник начальника слідчого відділу податкової міліції Державної податкової адміністрації в Чернігівській області Віталій Карацюба, стосовно ВАТ «Чернігівгаз» порушена кримінальна справа, якою займаються слідчі з Київської ДПА. Якщо буде доведено вину службових осіб компанії, зазначив В. Карацюба, то вони притягатимуться до кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах.
Безумовно, що Чернігівську газову компанію лихоманить з-за причини серйозних конфліктів між потужними в країні кланами за її вплив, як вельми важливого стратегічного об’єкту. А тому малоймовірно, що ситуація навколо масової нещодавньої заборгованості обласних газових компаній здебільшого не створена штучно. Є підозри, що такі дії спровоковані з метою дискредитації Кабінету міністрів через доведення ситуації до енергетичного колапсу. У світлі останніх подій не виключено, що зацікавленість команди з Банкової у збереженні «газової» напруги у суспільстві і подальшого її розвитку займає не другорядну роль. В той же час не треба відкидати і можливі «наїзди» на «Чернігівгаз» з боку їхніх опонентів.
А от щодо звинувачення на адресу Чернігівської газової компанії щодо лобіювання інтересів газових трейдерів при укладанні угод з підприємствами, керівники відкидають і аргументують свою думку тим, що під час здійснених перевірок контролюючими органами діяльності компанії, порушень при укладенні угод з підприємствами на постачання газу не виявлено.
Тим часом, як наголосила Людмила Чернінська, підприємство майже щодня продовжують безпідставно, на її думку, перевіряти різні служби: прокуратура, податкова, державна інспекція контролю за цінами. А цей шлях веде до дестабілізації ситуації - перебійного і аварійного постачання газу. І чи не стануть у цій економічній з політичним відтінком колотнечі заручниками споживачі газу?
Як повідомили керівники чернігівського газового товариства з посиланням на дані «Укрнафтогазу», Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» володіє 38, 25 % акцій ВАТ «Чернігівгаз» від їх загальної кількості. Наглядова рада складається з восьми осіб, які були обрані загальними зборами, і які на момент їх обрання працювали на різних посадах в НАК «Нафтогаз України». Хто володіє рештою відсотками акцій «Чернігівгаз»? Найближчим часом, сподіваємось, це буде з’ясовано…

Сергій КОРДИК, "Сіверщина", http://siver.com.ua/news/2009-03-08-1683





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини