реклама партнерів:
Головна » У Верховній Раді відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна - НАТО

У Верховній Раді відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна - НАТО


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Засідання проходило під головуванням заступника Голови Верховної Ради України, співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО Миколи Томенка та заступника Голови Парламентської асамблеї (ПА) НАТО, співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО Ассена Агова.
У заході взяли участь народні депутати України, члени ПА НАТО, представники Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України, міністерств і відомств, науковці та представники євроатлантичних структур.
Відкриваючи засідання, яке проходило у форматі "круглого столу", заступник Голови Верховної Ради України М.Томенко підкреслив, що взаємини між Україною і НАТО потрібно розглядати не як політичний, а як державний проект. Окрім того, наголосив М.Томенко, "сьогодні варто говорити про взаємовигідні і ефективні програми співпраці Україна-НАТО, а не дебатувати дату вступу України до НАТО".
Заступник Голови ПА НАТО А.Агов зауважив, що співробітництво з Україною стало важливим пріоритетом з початку роботи Парламентської асамблеї, оскільки "Україна є важливим партнером у поширенні енергетичної безпеки".
На засіданні зазначалось, що серед головних завдань в контексті подальшої реалізації євроатлантичного курсу України є розробка та реалізація першої Річної національної програми, яка стане практичним механізмом подальшої реалізації Україною реформ, необхідних для повномасштабної інтеграції до євроатлантичних структур, а також продовження інформаційно-роз´яснювальної роботи щодо євроатлантичного курсу в Україні, в тому числі, шляхом використання можливостей Центру інформації та документації НАТО й Офісу зв´язку НАТО в Україні.
Учасники засідання наголошували на вирішальному значенні поглиблення реформ в Україні і досягнення критеріїв членства в Організації Північноатлантичного альянсу. Зокрема, підкреслювалось, що виконання цих завдань дозволить Україні зробити наступний крок на шляху до реалізації її стратегічної мети щодо євроатлантичної інтеграції. Окрім того, на думку присутніх, запорукою успіху у проведенні реформ в Україні та забезпеченні послідовного руху у напрямку євроінтеграції є політична стабільність та спільна діяльність Президента, Парламенту та Уряду.
Підкреслювалось, що парламентський вимір співробітництва України з НАТО має виключне значення для успішної реалізації практичних програм та напрямів співробітництва Україна-НАТО. Він складається з трьох елементів: співпраці Верховної Ради України з Парламентською асамблеєю НАТО, законодавчого забезпечення курсу України на набуття повноправного членства в НАТО, а також парламентського контролю за реалізацією стратегії євроатлантичної інтеграції України.
Окрім того, учасниками засідання зазначалось, що свідченням динаміки у розвитку парламентського співробітництва України з НАТО є, зокрема, участь Постійної делегації Верховної Ради України у заходах ПА НАТО, діяльність Міжпарламентської ради Україна-НАТО, організація парламентських круглих столів Україна-НАТО.
Під час засідання також обговорювались питання щодо співробітництва України і НАТО у контексті Східної Європи, зокрема, відносин з Росією, а також досягнення і проблеми у рамках виконання Плану дій Україна-НАТО. Цей План було розроблено відповідно до рішення Комісії Україна-НАТО з метою поглиблення і розширення відносин нашої держави з Організацією Північноатлантичного договору. Він відображає стратегію відносин України з НАТО, яка була започаткована з укладанням Рамкового документу програми Партнерства заради миру та базується на положеннях Хартії про особливе партнерство.
Учасники зустрічі висловили переконання, що цей захід стане черговим кроком до подальшого формування злагоджених підходів України і НАТО до вирішення питань, що становлять спільний інтерес.

Джерело: портал Верховної Ради України.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини