реклама партнерів:
Головна » У ПР і БЮТ на 90% готові зміни до Конституції. Залишилося узгодити, що робити з президентом

У ПР і БЮТ на 90% готові зміни до Конституції. Залишилося узгодити, що робити з президентом


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Партія регіонів не веде з БЮТ спільної роботи над змінами до Конституції, "тому що раніше вона була практично завершена".
Про це заявив член Партії регіонів Андрій Клюєв в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".
"Ті проекти змін до Конституції, що необхідні для країни, готові більш ніж на 90%", - сказав депутат, додавши, що "спільного проекту немає". "Але ми проводили спільні консультації протягом кількох місяців. Разом з БЮТ", - зауважив Клюєв.
За його словами, зміни до Конституції передбачають парламентсько-президентську форму правління. "Є кілька принципових питань, які ще не погоджені. Це і питання обрання президента, питання про те, якою буде система парламентських виборів. Тобто залишилося до десяти системних питань, які треба погодити", - додав депутат.
Клюєв вагався з відповіддю на запитання, від чого залежить, як швидко будуть погоджені ці питання, припустивши, що "від політичної волі двох найбільших політичних сил".

На запитання про шлях до дострокових виборів президента, Клюєв сказав, що з одного боку Партія регіонів вважає, що є підстави для імпічменту. "З іншого боку, проведення всієї процедури імпічменту за часом може збігтися практично з початком передвиборної кампанії. Тому з погляду термінів це питання може стати неактуальним", - зазначив депутат.

"Хоча є ще варіанти. Наприклад, добровільна відставка. Або відновити справедливість і скасувати третій тур голосування. Він же незаконний. Ми всі це прекрасно розуміємо", - заявив Клюєв.

"Звичайно, я як один з людей, хто працював у передвиборчій кампанії в 2004 році, хотів би, і це моя особиста думка, відновити справедливість. Якщо приймемо рішення позитивне, а в нас усі рішення приймаються колегіально, тоді будемо домагатися скасування результатів третього туру", - додав депутат.

При цьому він зазначив, що головна мета Партії регіонів - не копатися в минулому: "Найважливіше - дивитися вперед, виводити Україну з кризи, будувати нормальну державу, у тому числі, правову. І відновлення справедливості тут важливе як крок для відродження поваги до закону".

Також Клюєв вважає недоцільним проводити в найближчі місяці будь-які вибори. "З іншого боку, нам важливо якнайшвидше поміняти цю владу, яка не в змозі діяти системно й ефективно в умовах кризи", - сказав він.

Клюєв припустив, що "вибори потрібно проводити одночасно, як парламентські, так і президентські". "Якщо одночасно їх не вдасться провести, спочатку проведемо президентські вибори. А потім подивимося, чи треба проводити парламентські", - сказав він.

Депутат наголосив, що змінювати треба всіх: "Зі своїми обов'язками не справляються всі гілки влади. Ви ж бачите, що країна постійно знаходиться в політичній кризі, починаючи з кінця 2004 року".

На питання, "якщо Віктор Янукович стає президентом, то, напевно, парламентські вибори будуть необхідні", Клюєв відповів: "Не факт". "Ви знаєте, дуже багато плутанини в політикумі через те, що не закінчена конституційна реформа", - додав депутат.

"Багато хто стверджує, ніби-то я прихильник коаліції з БЮТ. Насправді, я прихильник завершення політичної реформи", - заявив Клюєв.

"А закінчити політичну реформу можна тільки за наявності триста і більше голосів у парламенті. Стільки голосів у парламенті мають тільки дві політичні сили. Це Партія регіонів і БЮТ", - пояснив депутат.

"І якщо ми не закінчимо конституційну реформу і не приймемо остаточно збалансовану Конституцію, то, я думаю, що майбутні покоління нам не пробачать", - вважає Клюєв.

"Якщо будуть якісь інші парламентські вибори, позачергові, припустимо, то не відомо, які партії, в якій кількості пройдуть на цих виборах. І, природно, уже не ясно, чи зможемо ми в наступному парламенті зібрати триста голосів для закінчення конституційної реформи. Тобто, це велике-велике питання", - додав він.

Клюєв заявив: "Ми розуміємо, що Віктор Федорович Янукович буде президентом, і він теж зацікавлений, як і в цілому партія, закінчити конституційну реформу. Тому, не факт, що ці парламентські вибори, взагалі, будуть потрібні достроково".

На питання, якщо Янукович буде президентом, то ким він бачить Юлію Тимошенко, депутат запропонував не загадувати на майбутнє: "Коли Віктор Федорович виграє президентські вибори, тоді і поговоримо. Я думаю, кожному політику в нашій країні завжди знайдеться гідне місце".

Варто зазначити, що перший заступник голови Верхової Ради, член фракції Партії регіонів Олександр Лавринович виступає за перехід України від парламентсько-президентської форми правління до парламентської.

Перший заступник голови ВР нагадав, що в умовах парламентської республіки глава держави обирається парламентом.

Крім того Лавринович не виключає, що в 2009 році фракції Партії регіонів і БЮТ у парламенті можуть об'єднати зусилля з метою внесення змін до Конституції, у тому числі й для зміни форми правління.

Нагадаємо, нещодавно народний депутат від БЮТ Сергій Міщенко заявив, що в БЮТ готові говорити про об'єднання, зокрема з Партією регіонів. "Я згоден з Лавриновичем, який говорить про об'єднання у зв'язку з викликами, що стоять перед країною. Олександр Володимирович - класний фахівець і високоморальна людина. Мені комфортно працювати з ним, і я готовий працювати з цією політичною силою, в якій достатньо багато гідних, але ставити ультиматуми, здається, це неправильно", - сказав Міщенко.

NEWSru.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини