реклама партнерів:
Головна » Працівники культури несуть у світ гармонію і добро

Працівники культури несуть у світ гармонію і добро


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Вже дев’ятий рік поспіль відзначається Всеукраїнський День працівників культури та аматорів народного мистецтва, який було впроваджено до переліку інших професійних свят Указом Президента України у березні 2000 року.
Це стало черговим свідченням того, як високо оцінений внесок працівників культури та аматорів народного мистецтва у відродження української національної культури, збереження і примноження здобутків народу. “Зберігати – продовжувати акцію творення” – сказав колись письменник, громадський діяч Григорій Кониський, і це звучить актуально донині.
Наша культура багато робить для того, щоб народ не губив духовних точок опори, щоб не збідніла палітра його духовності. Робить наперекір труднощам і похмурим прогнозам песимістів.
Сьогодні я хочу сказати слова вдячності п’яти тисячам скромних і самовідданих людей, які взялися за цю велику, важливу і потрібну справу не за ради нагород і почесних звань, а за покликом сумління і громадянського обов’язку. Дякуючи їх творчому неспокою та громадському сподвижництву, професійна та аматорська культура рясно вродила вагомими духовними здобутками. Це вони подарували мешканцям та гостям нашого краю яскраві і неповторні культурно-мистецькі заходи: міжнародні фестивалі „Слов’янські театральні зустрічі”, „Грудневі театральні вечори”, класичної музики, фестиваль-конкурс молодих виконавців естрадної пісні та сучасного танцю „СіверТон”, фольклорний фестиваль національних культур „Поліське коло”, всеукраїнські літературно-мистецькі свята „Седнівська осінь”, „Качанівські музи”, Всеукраїнський фестиваль жіночої творчості ім. М.Заньковецької та багато-багато інших. Торік уперше пройшов відкритий фестиваль традиційної слов’янської культури та бойових єдиноборств „Київська Русь”.
Безмежний потенціал нашого народу демонструють аматори народної творчості у творчих звітах районів та міст області, які щорічно відбуваються на сценах районних та міських будинків культури. Свідченням високого професіоналізму наших митців є той факт, що 148 аматорських колективів мають почесне звання „народний”, „зразковий”, а колективи обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм – симфонічний оркестр „Філармонія”, ансамбль пісні і танцю „Сіверські клейноди”, камерний хор імені Дмитра Бортнянського – здобули статус „академічний”.
Завдяки підтримці обласної державної адміністрації та місцевим органам виконавчої влади і самоврядування збережено мережу закладів культури, основу колективів і творчі сили.
За ініціативою управління культури і туризму та сприяння облдержадміністрації збільшені стипендії творчій молоді, членам обласних відділень національних творчих спілок, працівникам культури і мистецтв, які мають звання „народний”.
Встановлено обласні премії ім. Михайла Коцюбинського та Василя Полевика, якими відзначаються досягнення і самовідданість творчих людей у сферах літератури, мистецтва, етнографії, фольклору, пов’язані з Чернігівщиною.
Сьогодні ми маємо позитивні тенденції у збереженні єдиного бібліотечно-інформаційного простору області, забезпеченні доступу користувачів до інформаційних ресурсів. Постійно зростають обсяги надходжень книг до бібліотечних фондів, які становлять понад 10,5 млн. примірників. Лише за рахунок надання платних послуг бібліотеками придбано в минулому році біля 15 тис. примірників книг.С.М.Мойсієнко: Працівники культури несуть у світ гармонію і доброС.М.Мойсієнко: Працівники культури несуть у світ гармонію і доброС.М.Мойсієнко: Працівники культури несуть у світ гармонію і добро
За кількістю ж музеїв Чернігівщина посідає одне з провідних місць серед регіонів країни – в області працюють 28 державних музеїв. Нещодавно з метою відродження і збереження пам’яток культурної спадщини та історичних населених місць у селищі Любеч Ріпкинського району створено історико-археологічний музейний комплекс “Древній Любеч”. До 300-річчя героїчної оборони Батурина відбудовано комплекс об’єктів Цитаделі Батуринської фортеці. Загальнодержавне значення має також відкриття ще одного осередку культури і духовності – Меморіального комплексу „Пам’яті Героїв Крут”, діяльність якого слугуватиме відновленню історичної правди, формуванню традицій вшанування героїв-патріотів України та її Збройних Сил.
Забезпеченню фахового та освітнього рівня працівників галузі сприяє діяльність Чернігівського факультету Державної академії керівних кадрів культури і мистецтв, де навчається 130 студентів, в тому числі 57 – за рахунок місцевих бюджетів. Щорічно за рахунок обласного бюджету підвищують свою кваліфікацію 500 працівників закладів культури.
Одним із пріоритетних напрямків нашої діяльності є створення позитивного іміджу Чернігівщини, як туристичного регіону. Розроблений та постійно оновлюється Інтернет-сайт туристичного спрямування, 2 туристичні маршрути по області беруть участь у Всеукраїнській акції „Сім чудесних туристичних маршрутів України” і мають непогані шанси увійти до сімки переможців. На завершальному етапі випуск 3-ох відеофільмів про туристичний потенціал Чернігівщини, на черзі – відеофільм про сільський зелений туризм. Готується до випуску туристичний путівник „Чернігівщина туристична” серії „Україна запрошує”.
З кожним роком значно поліпшується стан матеріально-технічного забезпечення закладів культури.
Починаючи з 2005 року бюджетне фінансування культури має очевидну позитивну динаміку. Фінансування галузі із зведеного бюджету області зросло в 2005-2008 рр. у 2,5 рази (2005р. – 54,4 млн.грн., 2008р. – 135,4 млн.грн.).
За рахунок субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток виділено 313,2 тис.грн. та проведена реконструкція 4-ох об’єктів культури.
Утримання закладів культури здійснюється як за рахунок бюджетного фінансування, так і за рахунок власних коштів, обсяг яких кожного року значно збільшується. За 2008 рік отримано доходів від надання платних послуг та інших позабюджетних надходжень 12,1 млн. грн., що на 2,0 млн. грн., або на 20% більше ніж за 2007 рік.
Поряд з цим, наша галузь вимагає постійної уваги з боку держави. Прийняття Закону України „Про культуру” суттєво поліпшить правові умови функціонування культурно-мистецької сфери, сприятиме збереженню і розвитку базової мережі закладів культури, розширенню і забезпеченню соціальних гарантій їх працівників.
Нашій громаді потрібна сучасна конкурентноздатна культура, звернена до майбутнього, але укорінена в могутній традиції. Хай вона буде відкритою й доступною кожному. Вірю, що професіоналізм та душевність наших працівників будуть успішно на це працювати.

Джерело: С.М.Мойсієнко, начальник управління культури і туризму облдержадміністрації






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини