реклама партнерів:
Головна » Українське керівництво та представники європейських структур підписали декларацію про модернізацію газотранспортної системи

Українське керівництво та представники європейських структур підписали декларацію про модернізацію газотранспортної системи


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Українське керівництво та представники європейських структур підписали декларацію у Брюсселі, яка має прокласти шлях до модернізації української газотранспортної системи.
Президент Ющенко та прем'єр Тимошенко поставили свої підписи поруч з представниками Єврокомісії, ЄБРР, Європейського інвестиційного банку та Світового Банку.
Україна сподівається отримати близько 3 мільярдів доларів на модернізацію трубопроводів, будівництво нових компресорних станцій, лічильників та сховищ газу.
Прем'єр Тимошенко заявила, що підсумковий документ закріплює приналежність ГТС Україні і створює передумови для поступової інтеграції України у внутрішній енергетичний ринок Євросоюзу.
У свою чергу президент Ющенко сказав, що модернізація української ГТС збільшить потужність системи для транспортування і збереження газу і наголосив, що модерніpація передбачає заміну морального і фізично застарілого обладнання діагностики і ремонту частин газопроводу.
Серед головних принципів декларації – невід’ємність української ГТС як складової європейської енергетичної системи, і, водночас, гарантії незалежності української ГТС.
Крім того, у декларації ідеться про плани України приєднатися до європейського Енергетичного співтовариства.
"Головною умовою підтримки модернізації української ГТС з боку Єврокомісії є виконання Україною взятих на себе зобов’язань," – заявила комісар ЄС з питань зовнішньої політики Феніта Ферреро-Вальднер.
Вона також наголосила, що модернізація ГТС має відбуватися паралельно зі структурними реформами.
Пан Ющенко додав, що Україна і ЄС стоять на порозі принципово нових рішень, які посилять безпеку і прозорість постачань газу європейським споживачам за оптимальними маршрутами через територію України.
"Це - конкретна дія задля посилення об'єднаної Європи і практична діяльність, яка об'єднує Україну з європейським простором," - заявив Віктор Ющенко.
"Дуже важливо створити чіткий механізм реалізації, забезпечити постійний супровід і безперебійне виконання рішень та фінансування. Україна має для цього єдину політичну волю," - заявив український президент.
Керівники Євросоюзу не раз критикували українське керівництво за відсутність єдиної політики і брак взаємного порозуміння, які суттєво позначилися на постачанні газу до Європи під час так званих "газових воєн" між українським Нафтогазом і російським Газпромом.
Ті конфлікти призвели до того, що велика частина споживачів російського газу, що постачається через територію України до Східної і Західної Європи? потерпали від холоду в домівках, а підприємства, що покладаються на газ, були змушені частково згортати своє виробництво.
Тим часом російська делегація, яка також брала участь у міжнародній конференції з модернізації української ГТС, залишила залу засідань, пояснюючи це тим, що у підсумковій декларації були враховані лише інтереси європейських споживачів та України, як транзитера газу, і зовсім не згадувалося про постачальника газу – Росію.
Голова російської делегації, міністр енергетики Росії Сергій Шматко заявив, що російську сторону не влаштовує показовий двосторонній характер декларації, тоді як ефективний спосіб модернізації української ГТС мав би передбачати три сторони – постачальників, транзитерів та споживачів газу.
Крім того, російський урядовець також висловив занепокоєння намірами України приєднатися до європейського Енергетичного співтовариства, оскільки це може призвести до перегляду тарифів на транзит газу і перекладання частини тарифів на плечі постачальника.
До того ж, вважає російський міністр енергетики, задекларований в україно-європейській угоді намір про збільшення потужності української ГТС суперечить намірам Росії та Європи диверсифікувати маршрути постачання газу, а відтак, спонукає Росію активніше міркувати над альтернативними ринками збуту свого газу.
Водночас, за даними російських статистичних органів, падіння поточного видобутку Газпрому у порівнянні із відповідним періодом минулого року склало понад 25%.

Джерело: Бі-Бі-Сі, http://www.bbc.co.uk/ukraini....m.shtml






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
Усі новини