реклама партнерів:
Головна » Вибори Президента України 25 жовтня 2009 року можуть не відбутися

Вибори Президента України 25 жовтня 2009 року можуть не відбутися


Коментарі: 0 Погляд. Версії

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Вибори Президента України можуть не відбутися 25 жовтня 2009 року, вважають експерти, яких опитано Київським інститутом проблем управління імені Горшеніна.
Зокрема, як повідомили в Інституті Горшеніна, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Дмитро Видрін зазначив:
"За моєю версією як виборця і політолога, а не чиновника, є дві причини, через які у фінансових угруповань у Верховній Раді є приводи намагатися ці вибори наблизити. Перша причина - фінансова: оскільки в результаті кризи всі наші олігархи стали напіволігархами, вони більше не можуть фінансувати довготривалу виборчу кампанію, тому намагаються максимально скоротити її термін.
Друга причина - психологічна: всі політичні сили бояться цих виборів Президента, адже ніхто не впевнений в їх результаті. Тому діють за принципом наближення жаху, як у прислів'ї - краще жахливий кінець, ніж жах без кінця".
"Політичної ж причини спроб наблизити вибори я не бачу, - додав Видрін. - Я дуже сумніваюся, що вибори відбудуться 25 жовтня, у Конституційного суду може бути інша точка зору стосовно цього, а я впевнений, що Президент подасть позов до Конституційного суду".
Крім того, директор піар-групи Політтех Тарас Березовець зазначив:
"Щодо юридичної сторони, то свої висновки має зробити Конституційний суд, а не Президент або народні депутати. Президент Ющенко обирався, коли діяла Конституція 1996 року і, вступивши на свою посаду за старої Конституції, він так само має завершувати свій термін згідно з нею. А саме в останню неділю жовтня п'ятого року своїх повноважень. З цієї точки зору рішення хоча й не бездоганне юридично, однак формально хоча б обґрунтовано".
"Позиція депутатів визначалася двома найбільшими фракціями - Партії регіонів і БЮТ, оскільки і Янукович, і Тимошенко розуміють, що чим менше часу вони відводять своїм конкурентам з виборчої кампанії, тим більшими залишаються шанси саме цих двох політиків. Ми знаємо, що на сьогодні, крім трьох основних кандидатів - Ющенка, Тимошенко, Януковича, ні один з інших кандидатів не має розгорнутої ні агітаційної, ні партійної мережі. А люди голосують за тих, хто має найбільші шанси.
Але впевнений, що 25 жовтня - не остаточна дата, і вибори можуть відбутися пізніше. До того ж, навіть якщо вибори і відбудуться цього дня, у Президента ще є достатньо часу, щоб розпустити парламент", - зауважив Березовець.
Водночас, директор Школи політичної аналітики Національного Університету Києво-Могилянська академія Олексій Гарань зазначив:
"Відбувся консенсус між основними політичними силами в парламенті, оскільки існувала загроза його розпуску, і є політична мотивація. Остаточну крапку може поставити Конституційний суд, але поки що такого звернення немає, парламент має певні козирі на руках.
Хіба що Президент може зіграти на випередження і заявити про дочасний розпуск парламенту, але це - лише поглиблення протистояння між Президентом і парламентом. Думаю, все ж таки доведеться приймати якесь консенсусне рішення, позачергові парламентські вибори у відриві від президентських - або своєчасних, або позачергових".
Аналітик Лабораторії політичного аналізу Зоя Балло зазначила:
"Коли відбудуться найближчі вибори Президента, на мою думку, абсолютно не важливо. Не має значення також, хто кого першим відправить у відставку - Президент парламент, або парламент - Президента. Та й взагалі у виборах Президента України немає ніякого сенсу через дві причини: по-перше, останні демократичні вибори Глави держави дали відверто провальний результат, і це сьогодні можна сміливо констатувати, враховуючи рейтинг Віктора Ющенка.
По-друге, в українській політичній зграї існує лише один альфа-самець, і той - жінка. Тому і дата виборів, і редакція Конституції, за якою обирався Президент, і інші приводи для дискусій - вторинні".

Нагадаємо, сьогодні, 3 квітня, Віктор Ющенко заявив, що готовий до позачергових президентських виборів, якщо їх проведуть одночасно із позачерговими парламентськими виборами.

За матеріалами УНІАН, http://www.unian.net/







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини