реклама партнерів:
Головна » Віктор Ющенко погодився на проведення одночасних дострокових парламентських та президентських виборів

Віктор Ющенко погодився на проведення одночасних дострокових парламентських та президентських виборів


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент Віктор Ющенко дійсно погодився на проведення одночасних дострокових парламентських та президентських виборів. Юридична схема їх організації вже розроблена його секретаріатом.
Це рішення нібито було затверджено в п'ятницю вранці, а його ініціатором виступив глава СП Віктор Балога, пише "Комерсант-УкраЇна" з посиланням на джерела в Секретаріаті.
Балога підтвердив, що брав участь в попередньому обговоренні цієї ініціативи, і запевнив, що Ющенко згоден скоротити термін свого перебування на посаді голови держави.
"Вибори президента 25 жовтня будуть достроковими, тому що за Конституцією їх слід було провести 17 січня 2010 року. Але для президента не критичні додаткові три місяці перебування при владі, оскільки в даному випадку на кону майбутнє країни", - заявив він і додав, що сумісні дострокові вибори будуть "віддзеркаленням народної волі".
"Вийдіть на вулицю і запитайте у перехожих, що вони думають про владу. А потім уточніть, про кого вони так погано думають – про прем'єра, президента або парламент. Упевнений, вам скажуть, що про всіх. Таким чином, "перезавантаження" теж слід проводити у всіх гілках влади одночасно", - пояснив Балога.
За його словами, СП не веде переговори з жодною політичною силою. Тим часом інші джерела журналістів в оточенні президента кажуть про необхідність домовлятися з депутатами. Тому не виключено, що президент відмовиться від вимоги про скасування депутатської недоторканності.
"Список законів, які повинен затвердити парламент, - це не жорстка конструкція, не догма. Президент не ставив ультиматуму, а висловив свої побажання. Тепер треба шукати компроміс", - сказав один із співбесідників видання.
Готовність Віктора Ющенка до широкого компромісу пояснюється тим, що тільки проведення дострокових парламентських виборів може привести до відставки Юлії Тимошенко, політика якої традиційно викликає незадоволеність президента.
У СП упевнені, що нинішня діяльність уряду неминуче призведе до зниження популярності самої Тимошенко та її політичної сили, і це не дозволить їй виграти президентські вибори або сформувати коаліцію навколо БЮТ в новому парламенті.
На думку президентських юристів, обов'язковою умовою для виборів є ухвалення парламентом "одноразового" закону про проведення одночасних виборів президента і парламенту в 2009 році. Найближчим часом президент подасть в Раду проект закону про вибори народних депутатів, що передбачає проведення виборів за відкритими списками.
Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко висловилася категорично проти проведення парламентських виборів в умовах кризи. "Уявіть, що в період, коли всі повинно сидіти на місцях і реагувати на виклики кризи, всі депутати, всі міністри, всі політики підуть на фронт, з якого невідомо хто повернеться", - заявила вона.
На стороні голови держави опинилася Партія регіонів, яка і раніше виступала за проведення дострокових виборів президента і парламенту.
Лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що, запропонувавши провести перевибори, Віктор Ющенко "зробив мужній крок" і "дав відповідь українському народу, який вважає, що цій владі довіряти не можна". Янукович також закликав "не тягнути до 25 жовтня" і провести вибори ще раніше.
Нагадаємо, про вірогідність одночасного проведення парламентських і президентських виборів Віктор Ющенко заявив на прес-конференції в Хмельницькій області у п’ятницю, 3 квітня.
Раніше глава держави категорично заперечував можливість проведення дострокових президентських виборів. Після того, як 1 квітня Верховна рада переважною більшістю голосів призначила їх на 25 жовтня, Ющенко заявив, що вважає це рішення незаконним і неконституційним.

Джерело: ТСН, http://tsn.ua/ua....iv.html







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини