реклама партнерів:
Головна » Розпочалися репресії в Донецькому національному університеті

Розпочалися репресії в Донецькому національному університеті


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Після того, як представники адміністрації Донецького національного університету поспішили заявити про те, що ДонНУ залишиться без імені та насамперед без імені Василя Стуса, пройшло відносно небагато часу. Посилаючись на проведені нашвидкуруч загальні збори університету, представники опонентів ідеї надання імені Василя Стуса мали нібито спокійно святкувати власну перемогу. Однак, виявилося, що моральна та інформаційна перемога в загальноукраїнському масштабі залишилася за шістьма сотнями студентів ДонНУ, які отримали підтримку як академічних кіл України, так і громадськості.
Зрозумівши власний прорахунок, адміністрація ДонНУ звернулася до Ворошилівської районної прокуратури для того, щоб остання провела графологічну експертизу справжньості підписів студентів, які розписалися за Василя Стуса. Прокуратура, в свою чергу, доручила МВС провести заходи щодо встановлення того, чи підписи є справжніми. Тепер представники МВС шукають студентів, які ставили власний підпис під зверненням за Василя Стуса і з'ясовують в індивідуальному порядку, чи вони дійсно ставили підписи. Таким чином, адміністрація ДонНУ здійснює акт помсти студентам, які насмілилися думати та діяти у стінах рідного університету.

Студенти-кримінальники
6 квітня 2009 року одного з представників ініціативи колишніх та дійсних студентів Донецького національного університету було запрошено старшим лейтенантом міліції Максимом Сергійовичем Бахановим до опорного пункту Ворошилівського РВ за номером 2 у місті Донецьку. Запрошення відбулося в телефонному порядку, без жодних письмово оформлених повісток. Як виявилося, представники МВС жадають отримати дані про студентів, які здійснювали збір підписів у підтримку надання ДонНУ імені Василя Стуса. Посилаючись на статтю 358 Кримінального кодексу України, представники МВС повідомили, що провадять передслідчі дії.
Для того, щоб наші шановні читачі усвідомили, що "шиють" студентам, наводимо назву статті повністю: "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів ". Під час бесіди з представниками МВС з'ясувалося, що жодного злочинного наміру в діях студентів, що збирали або ставили власні підписи за надання імені Василя Стуса, просто не може бути. Насамперед тому, що жодних корисливих мотивів, наприклад, заволодіння майном, отримання незаконних прибутків та інших протизаконних дій, неможливо знайти у діях студентів.
На питання, чому проводяться дослідчі дії, а не просто написано відповідний висновок до Ворошилівської районної прокуратури, представники МВС відповіли, що вони мусять "розібратися у справі". Такий собі парадокс - від гуманітарної акції до кримінальної статті, як виявляється, один крок. На першу думку спливають кримінальні статті, які часто використовувала радянська влада, для компрометації та арештів інакодумаючих. Виходить, що таки в донецькому заповіднику імені Берії традиції свято оберігаються.

Як адміністрація ДонНУ до прокуратури дійшла
На цей раз причиною поганого сну прокурорських співробітників Донецька стала заява керівництва Донецького національного університету щодо необхідності дослідження справжності підписів студентів, які висловилися на підтримку надання ВНЗ імені Василя Стуса. Якщо говорити мовою одного з документів, який був продемонстрований представниками МВС в опорному пункті: "Обстоятельства дела: Донецкий национальный университет просит провести исследование подписных листов с целью установления признаков подделки подписей".
Ну що ж, мета навіть не приховувалася. Однак, за свідченням експерта, лише 5 з близька 500 підписів, можна кваліфікувати як написані однією рукою (до слідчих потрапили копії підписних листів за надання ДонНУ Імені Василя Стуса – ред.). Здавалося б, справа вичерпана і можна писати відповідь. Але очевидно, що або прокуратурі здалося замало таких дій, чи адміністрація університету і співробітники МВС отримали надскладне доручення - дізнатися у кожного студента, чи ставив він власний підпис на листі. Якби замість МВС можна було написати улюблену абревіатуру чиновників старшого покоління - КДБ, то ситуація стала б зрозумілою. Однак, не сходиться.
Не зумівши довести, що підписи є підробленими, замовники вирішили здійснити персональний тиск на кожного окремого студента. Адже серед них обов'язково будуть ті, хто вже зрозумів, що власну причетність до ініціативи слід маскувати і від адміністрації та від будь-якої влади в Донецьку. Здійснивши такий манікюрний психологічний терор над власними студентами, адміністрація Донецького національного університету намагається себе убезпечити від ініціатив студентства, які нею не санкціоновані.

Від "Цитаделі" до "Барбароси"
Іноді масштаб задуму губить стратега і він стає жертвою власною гігантоманії. Саме такими жертвами гігантоманії та перестраху є, на нашу думку, представники адміністрації ДонНУ, які намагаються розібратися з кожним, хто поставив свій власний підпис за надання університету імені Василя Стуса. Те, що виконавцями такої волі стали представники МВС та прокуратури, вкотре підкреслює відсутність здорового глузду в авторів заяви. Наприклад, яким чином відправлені факсом віце-прем'єру з гуманітарних питань Івану Васюнику підписні листи студентів ДонНУ стали здобутком адміністрації університету? Адже весь час тривання кампанії ректор ДонНУ заявляв, що він не бачив жодних підписів дійсних студентів? Отже, виходить, що бачив? Тобто очі бачили, але не вірили?
Сьогодні до Донецького національного університету завітає Микола Жулинський, який є директором Інституту літератури академії наук України. Цікаво, що він скаже про такі цікаві графологічні експертизи та пресинг на студентів? Наступним кроком адміністрації ДонНУ має стати хоча б декілька публічних розстрілів, перепрошуємо, виключень студентів після літньої сесії. Таким чином, всі зрозуміють, що мати власну думку в стінах ДонНУ студентам не тільки некорисно, а й просто по-антирадянські. Бо якщо добре зішкребти жовто-блакитні стрічки, щедро поширювані профспілкою між студентами на ознаку неприйняття імені Василя Стуса, прогляне звичайний комуністичний прапор.

Загибель "Титаніка": блиск та злидні адміністрації
Намагаючись врятувати власноруч підмочену репутацію перед всією думаючою Україною, адміністрація Донецького національного університету розпочала війну з власними студентами, які бажали надати своєму закладу ім'я Поета Василя Стуса. Колись одиниці кидали виклик могутнім імперіям власною творчістю та філософією і ставали свідками їхнього краху. Донецьким студентам вистачило для цього лише одного підпису на аркуші за Василя Стуса. І ми бачимо як "Титанік" радянщини в ДонНУ тріщіть по швах, а зі споду зовнішнього гламуру виглядає те, що і має виглядати, - моральна злиденність керівників ДонНУ, які потопаючі у власній брехні, намагаються вскочити у допоміжні човни прокуратури та МВС.

Станіслав Федорчук
Джерело: http://www.ngo.donetsk.ua/donsociety/5250







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
Усі новини