реклама партнерів:
Головна » Битва за Київську фортецю

Битва за Київську фортецю


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Земля у центрі української столиці – на вагу золота. От її й забудовують, знищуючи при цьому історичні пам’ятки. Останній випадок – будівельні роботи на місці розкопаного валу заповідної Київської фортеці. Працівники заповідника обороняють Київську фортецю самотужки, бо влада покинула їх напризволяще.
Починаючи з 8 квітня, на території заповідника «Київська фортеця» працюють екскаватор і підйомний кран, орудують лопатами солдати. На території в декілька соток старовинний фортечний вал розкопаний, і на цьому місці ведеться будівництво під’їзної дороги та стоянки для Головного київського госпіталю.
Солдат, що бере участь у будівельних роботах, навіть не підозрює, що знищує пам’ятку історії: «Отут ставимо бордюри. Що саме будуємо, не уявляю. Це начальству видніше. Вони ж переді мною не звітуються!»
Фортечний вал 1842 року – частина укріплень Київської фортеці, яка була заснована ще гетьманом Іваном Мазепою, а через століття по тому захищала місто від нападів турків. За словами працівників заповідника «Київська фортеця», керівництво госпіталю веде будівництво на заповідній території, ні в кого не питаючись. Кілька разів викликали міліцію, але це зупиняло виробничий процес максимум на півдня, заявляє директор Національного історико-архітектурного музею-заповідника «Київська фортеця» В’ячеслав Кулинич.
«Я звернувся до директора. А він втік: сів на джип і поїхав. Його заступник, полковник Коркач, просто кидався на мене та моїх заступниць із матюками та кулаками. Вони знищили частину валу, який є пам’яткою загальнодержавного значення! Ні в кого не питаючись, хоча державний акт на цю землю є в заповіднику», – обурюється В’ячеслав Кулинич.

Святині нищать у свята
За його словами, руйнування зазнає далеко не перший об’єкт заповідника, при чому герострати добирають для цього саме святкові дні, коли органи влади і прокуратура не працюють.
Так, 7–9 травня 2007 року знищений будинок-сейф Васильківського укріплення, на минулі новорічні свята – знесена будівля П’ятого військового телеграфу. І от напередодні Великодня взялися за оборонний вал.
Мета вандалізму – київська земля, вважає В’ячеслав Кулинич: «Вони аргументують просто: госпіталеві тут потрібна широка дорога та автомобільна стоянка. А потім на місці стоянки з’явиться дім: схема давно відпрацьована».
Коли кореспондент Радіо Свобода прийшов до госпіталю, щоб почути точку зору його директора Михайла Бойчака, той таємничо зник із кабінету, вочевидь, через чорний хід. Його заступник, Микола Коркач, який особисто керує будівництвом, впродовж дня або не брав слухавку, або відповідав: «Який старовинний вал? Яке будівництво? Нічого не знаю, в мене зараз нарада!»
Кілька місяців тому Михайло Бойчак обіцяв особисто міністрові оборони Юрієві Єханурову не руйнувати пам’яток та відновити все, що працівники госпіталю зруйнували раніше. Зараз Міноборони відмовляється від коментарів.

2009 рік. У Києві знову – ординці…
Історичні об’єкти української столиці нищаться сотнями, бо цьому сприяє політика київської міської влади, вважає народний депутат, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» Павло Мовчан.
«Ми не один раз ходили та захищали фортецю. Проводили виїзне засідання, виявили у Києві сотні зруйнованих об’єктів, що не підлягають відновленню. Таке враження, що Київ захопили новітні ординці. Все робиться на догоду групі людей на чолі з мером Черновецьким, яка має з цього великий зиск. Я знаю, які наруги чинять над директором, що стоїть там один, наче не у фортеці, а в полі, оточений татарвою. Дивуюся, чому Президент досі не зреагував на цю ситуацію так чітко, як необхідно», – каже письменник-депутат.
Павло Мовчан каже, що проблему буде розглянуто на найближчому засіданні комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, який має підготувати звернення до органів прокуратури, уряду і Президента. Чим закінчиться облога Київської фортеці, поки що не відомо.

Євген Солонина.
Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/article/1610234.html
На фото: Київська фортеця поки що тримає оборону







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини