реклама партнерів:
Головна » Тему європейських цінностей обговорювали на Вінничині

Тему європейських цінностей обговорювали на Вінничині


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Тему європейських цінностей обговорювали в прямому ефірі ТРК „Вінниччина” закордонні експерти, представники громадських організацій та журналісти 17 квітня у ток-шоу „Погляд на Європу”.
Актуальність вивчення досвіду Європейського Союзу, який спільно творять різні нації з непростою історією і стосунками важливий для України. Адже коли обговорюються перспективи вступу до ЄС, обов’язково постає питання а що таке європейські цінності, і як вони співставляються із українською ідентичністю. Участь у ток-шоу взяли як європейські, такі вітчизняні експерти, а саме: Алєш Пржихістал – директор Інституту Євроінтеграції з м. Прага, Чехія, Марта Коздас – керівник Євроцентру з м. Єглава, Чехія, Олекса Лівінський – редактор українського журналу „Пороги”, що видається у Чеській Республіці, а також Оксана Яцюк – голова ради Подільського центру соціальних технологій, м. Вінниця, Юрій Сікорський - журналіст „УКР-інформ” і Пьотр Глоговськи – польський студент Вінницького національного медичного університету.
Висловити свою точку зору щодо теми програми мали змогу і телеглядачі, адже ток-шоу інтерактивне. В телефонному режимі можна було проголосувати з питання „„Чи є українці європейцями?”
За словами чеського гостя - Алєша Пржихістала, двома найважливішими європейськими цінностями для нього є толерантність і солідарність. Останнє є базою для роботи європейських структурних фондів, які займаються тим, що допомагають розвиватися біднішим регіонам країни за кошт більш розвинутих. Завдяки цій підтримці регіони країни, що розвиваються отримують гроші на реалізацію стратегічних інфраструктурних проектів, дотації для виробничих галузей. Толерантність – це підтримка і розуміння інших національностей, релігійних конфесій, інакомислячих громад. Ще одна важлива особливість Європи, на думку Алєша- є свобода – свобода преси, особиста свобода, зокрема свобода пересування (безвізовий режим в межах Євросоюзу).
Оксана Яцюк – представник Подільського центру соціальних технологій, частий візитер до європейських країн висловила своє переконання, що толерантність, і більшість інших європейських цінностей притаманні також і українцям, адже базові цінності європейців не народилися з Євросоюзом, ЄС просто звів їх у своєрідну систему, самі ж цінності формувалися разом з розвитком Європи, частиною якої була і є Україна. Щоправда пані Оксана визнала, що незважаючи на безпосередню участь самих українців у формуванні європейських цінностей, наші земляки часто забувають про них і нехтують ними.
Керівник Євроцентру з м. Єглова (Чеська Республіка) Марта Коздас, як представниця країни, яка відносно нещодавно стала членом ЄС, підтримала колежанку, сказавши, що чехи, як і українці мають повне право називатися європейцями, от тільки на відміну від українців, чехи ще до вступу до ЄС дотримувалися загальноприйнятих базових цінностей Європи, і їх не потрібно було пропагувати серед населення. Редактор українського журналу «Пороги» Олекса Лівінський – українець за походженням, головними євро цінностями назвав толерантність, відчуття безпеки, повагу до особистої свободи громадян, а також екологічну освіченість. На підтримку своїх слів навів приклад добросовісності чехів у справі сортування сміття. По всіх країні, навіть у найменших провінційних містечках, в усіх громадських закладах контейнери для сортування сміття – обов’язкова норма. Загалом пан Олекса охарактеризував європейців, як таких, які в першу чергу дбають про добробут і комфорт життя і на порядок менш заполітизовані, ніж українці.
Пьотр Глоговські - студент Вінницького медуніверситету, поляк за походженням, побував в багатьох європейських країнах. За його словами найбільше його вразило ставлення європейців один до одного, а саме довіра, терпимість і вдячність. Пьотр переконаний, що позитивно налаштовані і усміхнені європейці самі собі є запорукою успіху розвитку як окремої особистості, так і суспільства загалом.
Український журналіст Юрій Сікорський стверджував, що навіть така віддалена від грошового аспекту тема -як людські цінності, все одно залежна від матеріального стану і рівня економічного розвитку країни. Крім того, пан Юрій критично налаштований щодо більшості висловлених тез попередніми спікерами, навів приклад того, що навіть у європейській Чехії (де нещодавно особисто побував) є проблеми толерантного ставлення до національної меншини – ромів. А тому висловив переконання, що багато що залежить безпосередньо від виховання особистості в родині, не залежно від того європеєць ця особистість чи ні.
Підготовлений журналістами ТРК «Вінниччина» сюжет на тему європейських цінностй засвідчив, що більшість європейців, окрім толерантності, солідарності, ввічливості і поваги один до одного пишаються ще й такими духовними і моральними цінностями як дружба і самовдосконалення. Щоправда дещо, як от довіру один до одного, європейці починають втрачати, причину тому називають капіталізм і глобалізацію суспільства. У ході програми піднімалося питання і щодо різниці у менталітеті між європейцями і українцями. Юрій Сікорський висловив думку, що різниця полягає у тому, що у європейців менталітет вільної людини, українців же «гнітили століттями і досі іноді продовжують це робити». А тому, переконаний пан Юрій, українці навчилися виживати у різних умовах, часто «за допомогою кулаків і жорсткості», що часто проявляється в українській політиці.
Поляк Пьотр Глоговські висловив думку, що українцям, на відміну від європейців, не вистачає відчуття патріотизму і бажання своєю діяльністю принести користь не лише собі, а й країні в цілому, через що , можливо, Україна постійно відчуває брак коштів. Щодо останнього, то Алєш Пржихістал з жалем озвучив інформацію, що Україну в ЄС оцінюють як країну втрачених можливостей, адже маючи такий природній і людський потенціал Україна у своєму розвитку могла піти набагато далі.
Загалом експерти погодилися, що для вступу України до ЄС українцям необхідно почати із себе і здійснити низку реформ, в тому числі і у свідомості.

Цикл програм що стосується реформ на шляху до ЄС підтримано Міжнародним фондом „Відродження”

Олена Рибницька
Джерело: "Подільський майдан", http://vinmaidan.org/





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини