реклама партнерів:
Головна » Кожен другий атракціон у Києві небезпечний?

Кожен другий атракціон у Києві небезпечний?


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Рік тому на атракціонах у Луганську й Харкові загинули 3 і травмувалися 8 людей. Фахівці провели цього вже року чергову інспекцію, яка показала: каруселі, гойдалки, чортові колеса безпечнішими не стали. Приблизно половина атракціонів у Києві є небезпечними, за результатами офіційної перевірки. В інших містах ситуація із атракціонами – не набагато краща. Що показала перевірка українських атракціонів? Чи може відвідувач переконатися у справності атракціону?

Характерні недоліки українських атракціонів
Тисячу порушень виявили фахівці Держкомітету з промислової безпеки, перевіривши половину всіх атракціонів підвищеної безпеки, відкритих у країні. Загалом каруселей, гойдалок і т.д. по всій Україні – більше тисячі. У середньому виходить майже по одному порушенню на один атракціон. Начальник управління Держкомітету Валерій Іванченко, розповів про найхарактерніші порушення атракційників по всій Україні. «Станом на 23 квітня ми перевірили близько 600 атракціонів підвищеної небезпеки, які експлуатуються на 96 підприємствах. Характерними недоліками є незавершені ремонтні роботи та технічні огляди випробовування атракціонів, не всі власники атракціонів отримали дозвільні документи, не у всіх місцях користування атракціонами є правила поведінки користувачів, відсутня або в незадовільному стані експлуатаційна документація».

Експлуатація 6 столичних атракціонів заборонена
49 небезпечних гойдалок, 9-м з яких заборонено працювати, виявили фахівці Держкомітету з промислової безпеки у столиці. 3 атракціони вже усунули порушення і знову працюють. Потенційно загрозливими експерти визнали, наприклад, такі дитячі атракціони, як «Автокарусель», «Батут», «Веселі гірки», «Гойдалки-човники», «Сонечко».
Основні порушення у столиці, за даними Олексія Степаненко, представника Держкомітету з промислової безпеки у Києві, є такими: немає дозволу на експлуатацію атракціонів; після закінчення граничного терміну експлуатації не провели обстеження технічного стану; взагалі не робили технічного огляду; правила поведінки і користування не вивісили в кабінках чи на робочих місцях операторів; обслуговуючий та ремонтний персонал не пройшов відповідного навчання й перевірки; немає огорожі зони катання; не визначили, як евакуювати відвідувачів тощо. «Виявлені 49 порушень нормативно-правових актів з охорони праці. Притягнуті до адміністративної відповідальності 4 посадові особи. Із 62 перевірених атракціонів тимчасово зупинено експлуатацію 9 (на 3 - порушення усунули, і вони можуть експлуатуватися, а на 6 – експлуатація все ще заборонена)».
Невдовзі всі порушення виправлять, і атракціони загрози не становитимуть, стверджував начальник управління охорони праці Київської міськадміністрації Віктор Журавський. «Проведена перевірка атракціонів підвищеної безпеки (механічних). Під час перевірки були виявлені деякі зауваження. Наприклад, на атракціоні був відсутній план евакуації людей. Власники усунули ці недоліки - і все. Якщо атракціон відпрацював ресурс або не пройшов випробування, то акт приймання не буде підписаний, і він не буде працювати».

У Харкові ж відкривати заборонили половину атракціонів
Наразі у Києві можна назвати проблемними половину атракціонів. У Харкові, де рік тому на одному з них загинула студентка, ситуація не краща. Саме половину атракціонів тамтешня інспекція відкривати заборонила, розповідає харківська кореспондентка Радіо Свобода Юлія Журавльова. Які висновки зробили з торішньої трагедії у цьому місті?
Ще кілька каруселей поки залишились неперевіреними, зокрема в одному з центральних парків - саду Шевченка. А от у парку імені Горького з каруселями все гаразд, запевняє начальник міського управління культури Світлана Бабицька. За її словами, гойдалки, що у комунальній власності, хоч і застарі, але за ними пильно стежать. «За атракціонами ми стежимо. Адже якщо зараз купувати нові, це надто великі витрати. Тому на сьогоднішній день якихось масштабних вкладень, наприклад, заміна моторів - цього не було. Просто є якісний догляд за цими атракціонами».
Саме у парку Горького минулого року з приватного атракціону «Матрікс» випала 18-річна студентка зі Львова. За життя дівчини більше доби боролися лікарі, але травми виявилися надто серйозними. Вже рік матриця не працює. Не запрацює й 1 травня. Хоча, як кажуть в інспекції, що стежить за роботою атракціонів, зараз її власник таки намагається оформити необхідні документи й отримати дозволи. Кілька місяців тому місцевий суд виніс ухвалу у справі про загибель студентки. Головного інженера атракціону за службову халатність засудив до 5 років умовно і виплатою компенсації в розмірі майже 0,5 мільйона гривень. Але батько загиблої дівчини подав апеляцію. Він вимагає додаткового розслідування.

Луна-парки у Чехії доступні навіть інвалідам
Чеські атракціони, історія яких налічує майже 400 років, на сьогоднішній день одна з найприбутковіших галузей індустрії розваг, зазначає празька кореспондентка Радіо Свобода Оксана Пеленська. «У Чеській республіці встановлені вікові ліміти на користування окремими видами атракціонів, і власник несе повну відповідальність за їх дотримання. Крім цього, законом передбачено, що окремі види атракціонів мають бути оснащені так, щоб вони були доступні і для інвалідів. Законом також передбачена відповідальність (від матеріальних штрафів до тюремного ув’язнення), яку несе власник в разі порушення норм користування, що призвели до травм, каліцтва чи інвалідності».
Якщо відвідувач сумнівається в надійності атракціону, варто зажадати в адміністрації парку відпочинку необхідні документи. Вони, до речі, мають висіти тут же, на спеціальному стенді. Кожен атракціон має свій паспорт із технічними характеристиками, результатами перевірок. Якщо їх не надають, звертайтесь до управління захисту прав споживачів.

Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/article/1619272.html





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини