реклама партнерів:
Головна » У Росії свідомо й цілеспрямовано гальмують розвиток української культури та української освіти

У Росії свідомо й цілеспрямовано гальмують розвиток української культури та української освіти


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Росії свідомо й цілеспрямовано гальмують розвиток української культури і української освіти, йдеться у заяві Об`єднання українців Росії і Федеральної національно-культурної автономії українців Росії.
"Змушені визнати, що, на превеликий жаль, у Росії спостерігається політизація всього комплексу питань, які стосуються української гуманітарної сфери. Після 2004 року щодо України фактично ведеться інформаційна війна, частиною якої стала справжня зачистка українського гуманітарного простору", йдеться у заяві.
За інформацією українських організацій Росії, “зачистка” проявляється у спробах поставити на керівні посади в українських організаціях Росії лояльних до влади людей або створити маріонеткові організації, а також у неприкритому тиску, який чиниться на українські організації в цілому і на окремих активістів, які своїми діями не вписуються в уявлення деяких російських чиновників.
Крім того, стверджується, що ведеться цензура культурницьких заходів українських товариств з метою недопущення заходів, що не відповідають офіційній ідеології. Так, на початку 2008 року у Москві під приводом відсутності необхідної документації був закритий Український освітній центр при середній школі №124. Також у 2006-2007 роках з Бібліотеки української літератури у Москві було звільнено 9 співробітників, після до бібліотеки прийшло нове керівництво "і найняті ним люди, які у своїй більшості не знають української мови, дуже далекі від української культури".
"Більше того, у бібліотеці з`явилися співробітники, які всупереч офіційно задекларованому курсу на розвиток добросусідських відносин з Україною, проводять антиукраїнську діяльність, відверто пропагують несприйняття української державності, усіляко принижують українську культуру, мову і літературу", йдеться у документі.
"На сьогодні доводиться констатувати, що в Росії українські освіта та культура стали заручниками російсько-українських політичних відносин, що, як ми вважаємо, у XXI столітті є абсолютно неприпустимим", вважають українські організації.
"Якщо ми - українці і росіяни - дійсно близькі народи, то українська культура і освіта українською мовою в Росії повинні сприйматися як збагачення слов`янства, що особливо актуально в нинішній ситуації "глобального переселення народів", а зовсім не як "підривна змова" з метою послабити Росію - а саме таке розуміння панує в головах деяких російських чиновників, які свідомо й цілеспрямовано гальмують розвиток української культури й української освіти в РФ і фактично є перепоною на шляху взаєморозуміння наших народів", резюмують в Об`єднанні українців Росії і Федеральній національно-культурної автономії українців Росії.
Нагадаємо, нещодавно офіційний представник МЗС Росії Андрій Нестеренко заявив, що в Росії немає українських шкіл, оскільки на них немає попиту.
"Незважаючи на велику чисельність українців, що проживають на території Російської Федерації, запитів на відкритя повноформатних шкіл з боку батьків і громадських організацій до федеральних і регіональних органів управління освітою практично не поступає", - повідомив Нестеренко.
Це, за його словами, очевидно, пояснюється близькістю східнослов'янських мов і культур, загальною історією і єдиною православною християнською вірою. Крім цього, повідомив він, культурні заходи, які проводяться в Росії різними громадськими організаціями, в значній мірі враховують потреби етнічних українців.

Джерело: ТСН, http://tsn.ua/ua....di.html







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини