реклама партнерів:
Головна » Чернігівська питна вода стане чистішою?

Чернігівська питна вода стане чистішою?


Коментарі: 0 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Це з’ясувалося під час засідання Чернігівського прес-клубу реформ.
Вже влітку вода з водозабору „Подусівка” (звідти забезпечується водою половина міста) проходитиме додаткове очищення. В чому воно полягає і чому виникла потреба додатково очищувати воду пояснили фахівці та медики.
Олександр Шкінь, директор „Чернігівводоканалу” розповів, що останнім часом значно зросла кількість скарг від чернігівців на якість питної води. Пан Шкінь пояснив, що коли вода проходить через водопровідну мережу міста, відбувається її вторинне забруднення. Місто забезпечується водою з підземних джерел. Якість води, що подається у розподільчу водопровідну мережу Чернігова, відповідає вимогам відповідного ГОСТУ (ГОСТ 2874-82 «Вода питьевая»). До споживачів вода надходить через розгалужену систему водопроводів, 96% яких становлять сталеві та чавунні труби. Мережі в середині будинків також зроблені з труб чорних металів. Після “подорожі” трубопроводами вода стає бурою та червоною, а на стінках труб утворюються жорсткі відкладення. Причиною таких процесів є агресивність води, яка вступає в контакт з металом труб і окислює його. Це призводить до пошкодження водопровідних мереж міста, наслідком чого є аварійні ситуації. Так за даними міської СЕС, за чотири місяці цього року сталося 138 поривів труб, а минулого року чернігівські труби ламалися 573 рази.
Проте найбільше занепокоєння викликає те, що висока корозивна агресивність води (корозивна агресивність – це показник якості питної води, який відображає здатність води посилювати процеси корозії) має негативний вплив на здоров’я людей. Цей факт підтвердив Юрій Загороднюк – голова правління ГО „Фонд розвитку водоочисних технологій” (м. Київ). Він повідомив про те, що Національний медичний університет ім. Богомольця проводив на початку цього року лабораторні дослідження чернігівської води. Вони показали, що середня швидкість корозії, яку спричиняє вода водозаборів “Ялівщина” та “Подусівка” згідно вимог (СОУ ЖКГ 41.00 – 35077234.010:2008) є високою і становить 0,110 мм/рік. Така висока корозивність є небезпечним фактором, який негативно впливає на здоров'я людини. Вода з високим показником посилює процеси окислення в людському організмі. Вона також має підвищений вміст міді, свинцю, інших важких металів. Це відбувається через вимивання цих металів з труб.
Пан Загороднюк пояснив, що корозивна агресивність, яку наміряв у чернігівській воді інститут імені Богомольця, є вдвічі вищою за норму. Згідно стандарту система централізованого господарсько-питного водопостачання вважається захищеною від внутрішньої корозії і готовою до експлуатації за умови, якщо у системі забезпечується корозивність води, що не перевищує другий та третій ступінь - тобто швидкість корозії має бути не більшою за 0,05 мм/рік. У випадку, якщо рівень корозивної агресивності становить від 0,05 до 0,2 мм/рік, експлуатація системи водопостачання дозволяється протягом тільки одного сезону!
Олександр Шкінь бачить два шляхи покращення якості питної води. Перший – замінити всі труби на такі, які не піддаються корозії. Йдеться про труби з поліетилену, нержавіючої сталі, та з інших, стійких до окислення, матеріалів. Цей варіант потребує великих коштів – 400 мільйонів гривень (!!!) та тривалий за часом.
Є й інший варіант, який, на думку Олександра Шкіня, більше підходить нашому місту. Це зменшення агресивності води, забезпечення її стабільної якості протягом усієї “подорожі” – від водозабору до споживача через застосування інгібіторів корозії. “Основні протикорозійні заходи визначає Держстандарт, - повідомив О. Шкінь. – Згідно стандартів нам треба застосовувати інгібітори корозії та електрохімічний захист. Перевага має надаватись інгібіторам, які здатні попереджувати утворення нових відкладень та видаляти уже існуючі”.
Для антикорозійної та стабілізаційної обробки води господарсько-питного водопостачання Чернігова рекомендовано застосувати реагент “Sea Questtm – Україна” (ТУ У 24.6-24100060-001:2007). Завдяки йому вода очищуватиметься, а також її якість буде відповідати державним стандартам та санітарним нормативам питного водопостачання за показниками корозивності та стабільності, переконаний директор “Чернігіводоканалу”.
Про препарат розповів Гарольд Стіфел – віце-президент фірми “AquaSmart” (США). Саме ця компанія і виробляє препарат Sea Quest, який виготовлений на основі поліфосфату натрію. За словами Г. Стіфела, завдяки цьому препарату у воді буде знижений рівень свинцю, міді. Він виключає утворення червоного та чорного забарвлення води; забезпечує оптимальний антикорозійний контроль без визначення та коригування рН; зменшує необхідність застосування дорогих програм по очищенню труб, їх заміні та захисту; мінімізує виникнення аварійних ситуацій та перебоїв у водопостачанні.
Гарольд Стіфел повідомив, що препарат має міжнародні сертифікати NSF (США), DWI (Англія), гігієнічні сертифікати про допущення до виробництва, поставки, реалізації та застосування на територіях України, Росії, Польщі, Англії, Італії, Ізраїлю, США, Німеччини та багатьох інших країн. Висновок, що цей препарат може бути застосований в країні, видало і Міністерство охорони здоров’я України.
Говорячи про препарат, Юрій Загороднюк додав, що поліфосфат натрію „абсолютно безпечний для людського здоров’я”. Він розповів, що цей препарат є препаратом 4-го ступеню безпеки. До таких відносяться продукти харчування, біологічно активні добавки. „Хлор, яким очищають воду в багатьох містах України, має 1 ступінь безпеки, - наголосив пан Загороднюк. – Тож чернігівцям нема чого боятися!”
Думку медиків озвучила представник обласної СЕС Олена Безродна. Її, як спеціаліста, насторожує застосування для очищення води саме цього препарату. Олена Гаврилівна розповіла, що перш, ніж використовувати Sea Quest, треба переконатися в тому, що він не впливатиме на стан здоров’я населення. Також треба знати, як ця речовина вплине на бактеріологічну якість води. Пані Безродна переконана, що слід дізнатися і про альтернативні препарати, які також можуть очищувати воду. І хоча цей препарат має висновки санепідекспертизи Міністерства охорони здоров’я України, то коли вже остаточно буде вирішено питання про його застосування, треба розробити програму запровадження. Йдеться про постійний контроль та постійні лабораторні дослідження якості після застосування цієї речовини.
До речі, представник компанії виробника сказав, що компанія не проводила дослідження впливу препарату на стан здоров’я населення.
Говорячи про механізм очищення води, Олександр Шкінь розповів, що вода буде оброблятись перед подачею в мережу – через спеціальні насоси та дозатори препарат застосовуватиметься на водозаборах. Вперше додаткове очищення буде встановлене на водозаборі “Подусівка” вже в липні-серпні цього року. З цього пункту водою забезпечується десь половина міста. За словами Олександра Михайловича, додаткове очищення становить 10% від складової вартості тарифу на воду. Так що незабаром на чернігівців чекає підвищення тарифу на воду. Але заради власного здоров’я можна піти і на додаткові витрати, переконаний Олександр Шкінь.

Ірина Мельник






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини