реклама партнерів:
Головна » У Чернігові знімали фільм про українського гетьмана Івана Мазепу

У Чернігові знімали фільм про українського гетьмана Івана Мазепу


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
3 червня у Чернігів приїхала знімальна група кіностудії «Контакт» на чолі з режисером, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка Олександром Фроловим.
На замовлення Українського інституту національної пам’яті вона знімає фільм про внесок гетьмана України Івана Мазепи у розбудову Української держави.
Намічено створення циклу короткометражних фільмів соціальної реклами «Це – наша країна» про визначних українських діячів та цілі родини. Ця творча робота здійснюється з метою відновлення та збереження національної пам'яті українського народу, розвінчання радянських міфів та консолідації нації.
2 червня знімальна група працювала в колишній гетьманській столиці – Батурині. Об’єкти зйомок: цитадель і будинок Генерального судді В.Кочубея. також заплановано продовжити роботу в Переяславі та Києві.

У Чернігові кінематографісти із Сергієм Бутком, представником Українського інституту національної пам’яті в області завітали в Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній». Познайомившись з його генеральним директором Юрієм Соболем та отримавши цікаві матеріали про Івана Мазепу, знімальна група вирушила знімати фільм про меценатську діяльність гетьмана. Консультувала режисера Олександра Фролова та його колег Ольга Травкіна, головний зберігач заповідника, кандидат історичних наук.
Чернігів був визначним центром Чернігово-Сіверської землі, мав багате історичне минуле та значні культурні і духовні традиції. Тож блискуче минуле не могло не зустріти відгуку в Івана Мазепи, щедрого мецената.

Український гетьман підтримав заснування в Чернігові на початку ХVІІІ ст. Колегіуму – першого навчального закладу вищого рівня в Лівобережній Україні, фінансував будівництво його споруд. До наших днів збереглися розкішні срібні ворота, виготовлені на замовлення Мазепи в місті Ауґсбурзі (Німеччина), нині вони експонуються в Борисоглібському соборі на Валу. З іменем гетьмана пов'язаний й колишня Полкова канцелярія, пам’ятка архітектури ХVІІІ ст. Значні кошти було пожертвувано Іваном Мазепою на завершення будівництва величного Троїцького собору та оздоблення срібними шатами кіоту знаменитої чудотворної ікони Троїцько-Іллінської Богоматері.

Тож знімальній групі довелося багато попрацювати. Вони побували в Колегіумі, Борисоглібському соборі, послухали цікаву легенду про скарби гетьмана Мазепи біля колишньої Полкової канцелярії, а потім відвідали й Троїцький монастир. Кінематографісти були у захваті від величності архітектурних споруд та краси чернігівських храмів, і навіть незважаючи на зливу продовжували творчу роботу.
На думку режисера Олександра Фролова вже у липні фільм про гетьмана Івана Мазепу буде доступний для перегляду.

Довідка:
Олександр Фролов – лауреат Державної премії імені Тараса Шевченка, якою нагороджений у 2006 році разом з режисером Анатолієм Борсюком та сценаристом Сергієм Дяченком за науково-популярний фільм «Зірка Вавілова». режисер і сценарист документального трьохсерійного фільму «Непрощені: Нестор Махно, Павло Скоропадський та Симон Петлюра» (2007), сценарист фільму «Крах Тевтонського ордену», режисер кінострічок «Червоний ренесанс», «В Унії та без неї», та ін.

Сергій Черняков
учений секретар Національного
архітектурно-історичного заповідника
«Чернігів стародавній»

Фото автора:


Професор Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, оператор Віталій Філіпов під дощем знімає Троїцький кафедральний собор.


Знімальна група біля колишньої Полкової канцелярії на Валу. Під парасолькою режисер Олександр Фролов розмовляє з науковим консультантом зйомок, головним зберігачем заповідника, кандидатом історичних наук Ольгою Травкіна


Зйомка царських воріт у Борисоглібському соборі на Валу. На фото зліва направо: науковий консультант зйомок, головний зберігач заповідника, кандидат історичних наук Ольга Травкіна, режисер Олександр Фролов, оператор Віталій Філіпов, директор знимальної групи Олег Фраєв


Зйомка царських воріт у Борисоглібському соборі на Валу.


Професор Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, оператор Віталій Філіпов дає інтерв’ю Чернігівському телебаченню біля Борисоглібського собору на Валу.


Обговорення плану роботи знімальної групи на Валу. Зліва направо: науковий консультант зйомок, головний зберігач заповідника, кандидат історичних наук Ольга Травкіна, директор знимальної групи Олег Фраєв, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко.


Зйомки Колегіуму на Валу. Зліва направо: режисер Олександр Фролов і оператор Віталій Філіпов.


Зйомки Колегіуму на Валу. Зліва направо: режисер Олександр Фролов і оператор Віталій Філіпов.

P.S. від Українського інституту національної пам’яті

Зв’язок часів
Символічно, що у Чернігові зйомки документального фільму про внесок гетьмана України Івана Мазепи у розбудову Української держави для знімальної групи кіностудії «Контакт» Національної союзу кінематографістів України організували представники керівництва Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» – генеральний директор Юрій Соболь і учений секретар Сергій Черняков. Як учасники боротьби за незалежність України, члени РУХу, вони ще за часів комуністичного режиму зробили свій внесок у відновленні історичної правди про українського героя – гетьмана Івана Мазепу. Наприклад, у липні 1991 р. під час походу «Козацькими шляхами» Ю. Соболь взяв участь у встановленні першого пам’ятного знаку гетьману України Івану Мазепі на Гончарівці у Батурині.

На фото: учасники встановлення пам’ятного знаку гетьману України Івану Мазепі на Гончарівці в Батурині під час походу «Козацькими шляхами». м. Батурин Бахмацького району Чернігівської області. Фото. Липень 1991 р. Особистий архів Ю. О. Соболя.

Сергій Бутко
представник Українського
інституту національної пам’яті
у Чернігівській області







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини