реклама партнерів:
Головна » Оприлюднено проект Конституції, розроблений БЮТ і ПР

Оприлюднено проект Конституції, розроблений БЮТ і ПР


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Україна в разі прийняття нової Конституції, підготовленої Партією Регіонів і БЮТ, стає парламентською республікою, в якій вплив Президента поширюється на зовнішню політику, силові структури і низку колективних регулюючих органів.
Про це свідчить проект Конституції, опублікований у четвер на сайті газети Дзеркало тижня.
Президент України, згідно з проектом, обирається у Верховній Раді в останній тиждень вересня п’ятого року повноважень президента. Для обрання президента потрібно 2/3 голосів від конституційного складу парламенту (300 депутатів з 450).
Президент, згідно з проектом, забезпечує державну незалежність, національну безпеку і правонаступництво держави. Він також представляє Україну в міжнародних відносинах, укладає міжнародні договори держави.
Президент залишається Верховним Головнокомандуючим і призначає за поданням міністра оборони начальника Генштабу і командуючих родів військ, вносить до парламенту для призначення кандидатури генерального прокурора, міністра оборони і міністра закордонних справ, глави Нацбанку (відноситься до поточного скликання Верховної Ради), глави судової адміністрації. Президент також самостійно призначає керівництво СБУ, Служби зовнішньої розвідки і Прикордонної служби.
Він також очолює Раду національної безпеки і оборони України, повноваження якої, проте, істотно обмежуються. Так, Рада збирається виключно у разі потреби введення надзвичайного і військового стану, виникнення стихійного лиха, техногенної або екологічної катастрофи, загрози державній незалежності і територіальній цілісності держави.
Проектом вводяться двотурові вибори до парламенту. Згідно із запропонованою схемою, в другий тур виходить дві партії, що набрали більше за інших голосів виборців. Переможець другого туру отримує 226 голосів депутатів, решта ж - 224 голоси діляться між останніми партіями, що здолали 3-х процентний бар’єр.
Другий тур не проводиться у разі, якщо партія отримала право на 226 депутатів за підсумками першого туру.
Партія-переможець отримує право формувати уряд. Кабінет Міністрів окрім наявних повноважень отримує право призначати глав місцевих держадміністрацій, які, проте, мають лише контрольні функції.
Парламентська опозиція отримує право призначити першого заступника голови Верховної Ради, глав комітетів з бюджету, регламенту, свободи слова і ЗМІ і низки інших, голови постійної слідчої комісії Верховної Ради, Уповноваженого з прав людини, Рахункової палати і частини колегіальних регулюючих органів.
Виконавча влада у містах, районах і областях належить виконкомам місцевих рад, які обираються за пропорційною системою. При цьому зберігаються прямі вибори мерів міст, керівників сіл і селищ.
Проектом запроваджується жорсткий імперативний мандат як для депутатів парламенту, так і для депутатів місцевих рад. Вони можуть бути позбавлені мандатів у результаті рішення керівного органу партії за дії, що суперечать програмі партії. При цьому рішення про позбавлення мандата депутата Верховної Ради оскарженню не підлягає.
Значним змінам піддалися повноваження правоохоронних органів і порядок обрання суддів. Право на дізнання і досудове слідство аж до передачі до суду кримінальних справ отримують Прокуратура, МВС, Податкова служба, Митна служба, СБУ, Рахункова палата, КРУ Мінфіну і постійна слідча комісія Верховної Ради. При цьому Прокуратура веде дізнання і досудове слідство лише стосовно народних депутатів, суддів і слідчих.
Право утворення і ліквідація судів переходить до Державної судової адміністрації. Судді місцевих судів обираються населенням, при цьому, згідно з документом, порядок обрання визначається окремим законом.
Відповідно до перехідних положень, наступні вибори парламенту і органів місцевого самоврядування проводяться в останню неділю восьмого місяця п’ятого року повноважень Президента, обраного за цією Конституцією, тобто восени 2014 роки.
Як повідомлялося, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, голова Верховної Ради Володимир Литвин і лідер Партії регіонів Віктор Янукович у четвер ввечері проводять консультації з питання можливого створення широкої коаліції у парламенті.

Джерело: http://ua.korrespondent.net/ukraine/859268







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини