реклама партнерів:
Головна » «Львівський бункер відкритий для світу!» – акція протесту проти руйнування історичного образу Львова. Фото

«Львівський бункер відкритий для світу!» – акція протесту проти руйнування історичного образу Львова. Фото


Коментарі: 1 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
4 червня вранці на пл. Ринок у Львові перед ратушею, де міститься Львівська міськрада, відбулася акція протесту самоорганізованих через ЖЖ в Інтернеті львів’ян.
Вони висловилися проти лобійованого чиновниками проекту готелю на розі вул. Вірменської-Краківської, що його має намір спорудити ТзОВ «Будінвест» депутата міськради Михайла Мужилівського, – про це повідомляє "Західна інформаційна компанія".
Близько 50 осіб, а серед них чимало молоді і мам із малесенькими дітками, зійшлося вранці, аби висловити свою рішучу незгоду із незаконним будівництвом готелю в історичному центрі Львова за проектом, що його зневажаючи пам’яткоохоронне законодавство намагаються нав’язати місту чинний головний архітектор Юрій Криворучко, директор департаменту містобудування Андрій Павлів та склад виконавчого комітету ЛМР, який дав дозвіл на проектування.
Нині вранці на пл. Ринок у Львові перед ратушею, де міститься Львівська міськрада, відбулася акція протесту самоорганізованих через ЖЖ в Інтернеті львів’ян. Вони висловилися проти лобійованого чиновниками проекту готелю на розі вул. Вірменської-Краківської, що його має намір спорудити ТзОВ «Будінвест» депутата міськради Михайла Мужилівського, – про це сьогодні, 4 червня, повідомив кореспондент ЗІКу.
Близько 50 осіб, а серед них чимало молоді і мам із малесенькими дітками, зійшлося вранці, аби висловити свою рішучу незгоду із незаконним будівництвом готелю в історичному центрі Львова за проектом, що його зневажаючи пам’яткоохоронне законодавство намагаються нав’язати місту чинний головний архітектор Юрій Криворучко, директор департаменту містобудування Андрій Павлів та склад виконавчого комітету ЛМР, який дав дозвіл на проектування.
До архітектурної дивовижі прикріпили реальний ескіз проекту, резолюцію: «Проект погоджено – Криворучко»та символічний портрет спотвореного обличчя Львова. Після флешмобу його активісти проскандувавши «Львівський бункер відкритий для світу», споруду розібрали й винесли до смітників.
«Проблема, яку спричинило незаконне будівництво на розі вул. Вірменської-Краківської вже вийшла за межі листування пам’яткоохоронних організації із органами влади. Вона взагалі вже виходить з-під контролю, бо проект жваво обговорюється в Інтернеті. Люди його засуджують, бо це наруга не тільки над Законом, а й над Красою. Нас вражає його виняткова потворність в контексті історичної забудови, порушення законів, невиконання вимог ЮНЕСКО, нецільове використання ділянки, брак археологічних досліджень, недотримання ДБН, профанація громадських слухань, хиби в організації конкурсу.
Ми запропонували альтернативний проект, він цілком конкурентноздатний: такий же некрасивий і незаконний, але на від міну від справжнього він не принесе шкоди історичному середовищу», – так прокоментував флешмоб координатор акції Ярослав.
Львів’яни вимагали від міськради зупинити незаконне будівництво, скасувати рішення міськвиконкому про надання дозволу ТзОВ «Будінвест» на проектування готелю на вул. Вірменській–Краківській, винести на громадські слухання питання про цільове призначення ділянки, а при загосподарюванні середовища Державного історико-архітектурного заповідника центральної частини Львова, що входить до переліку світової культурної спадщини ЮНЕСКО, керуватися чинним законодавством.
«Тут абсолютно не врахована парцеляція, вимоги до поверховості. Вимоги до вікон і входів тощо. Проект готелю постав внаслідок конкурсу, який проведений із порушенням чинного законодавства. Було абсолютно проігнороване історико-містобудівне обґрунтування, щодо спорудження об’єкта в цьому місці, та найголовніше, що всі архітектурна, містобудівна, пам’яткоохоронна громадськість виступає тому, що проігнорована думка львів’ян.
Цей проект лобіює може десяток осіб, які мають не знаю які зацікавлення, щоб цей об’єкт постав в цьому місці, руйнуючи дух місця і міста. Щоб повернути все в законне русло, у міськраді треба відновити конкурсні вимоги до проектування, провести нормально конкурс, який би базувався на реальному історико-містобудівному обґрунтуванні. Цей конкурс мав би бети відкритим, а не замовним, – тоді можна було б очікувати нормальних пропозицій, а не ті які нам намагаються нав’язати.
Якби перший конкурс відбувся згідно з чинним законодавством, то його учасники мали б представити свої портфоліо (це передбачає законодавство), – тоді цей би проект взагалі не розглядався. Багато з учасників конкурсу не можуть представити своїх порт фоліо, бо ніколи не реалізували проекти в історичних середовищах.
Ми ніде в Інтернеті не побачили проектів переможця в історичному середовищі, а якщо їх нема в Інтернеті, то я маю великий сумнів, чи ці порт фоліо були представлені на конкурсну комісію. Такі речі мають бути публічними», – сказав у коментарях журналістам голова ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк.

Фото: Маріан СТРІЛЬЦІВ.
Джерело: «Західна інформаційна корпорація», http://www.zik.com.ua/ua/news/2009/06/04/183527





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини