реклама партнерів:
Головна » Виділено мільйон гривень для порятунку від вогню дерев'яних храмів Львівщини

Виділено мільйон гривень для порятунку від вогню дерев'яних храмів Львівщини


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Один мільйон гривень мав би врятувати дерев'яні церкви Львівщини від можливих пожеж. Саме таку суму на папері виділили депутати облради з бюджету області на збереження пам'яток дерев'яної сакральної архітектури.
За ці кошти у 2009му мають придбати вогнегасники, спеціальну рідину, якою просочуватимуть деревину в храмах, відповідно, виконати роботи із протипожежної обробки дерев'яних конструкцій, а також встановити охороннопротипожежну сигналізацію. Контроль за цими роботами делегували безпосередньо голові Львівської облради Мирославу Сенику.
Львівські вогнеборці кілька років поспіль акцентували увагу священиків, церковних комітетів та громад на неналежній протипожежній безпеці релігійних споруд та потребі обов'язкових заходів задля недопущення лиха. На жаль, їхніх наполегливих зауважень віряни майже не чули. А можливо, і не хотіли чути. Поза тим, полум'я швидко нищило унікальні дерев'яні храми.
Як повідомив "Пошті" працівник пресцентру управління МНС у Львівській області Віталій Туровцев, серед головних причин пожеж у церквах - застаріле і небезпечне електрообладнання або ж людська недбалість (якот, залишена запаленою свічка). На просочуванні ж деревини спеціальною протипожежною рідиною спеціалізуються лише приватні фірми, а ось обласні еменесники надаватимуть необхідну консультаційну допомогу.
"Збиратимемо й кущові наради для сільрад, де надамо усі важливі рекомендації. Звісно, згодом проконтролюємо виконання протипожежних робіт", - каже пан Туровцев.
За порятунок та відновлення однієї зі старовинних дерев'яних церков, як вже писала "Пошта", своїми акціями взялися студенти Львівського університету банківської справи. Мова йде про храм св. Михайла (XVII ст.) у с. Кути, що у Буському районі Львівщини (на фото). Він унікальний тим, що збудований без жодного цвяха та був накритий ґонтом (дерев'яним накриттям).
Директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький сподівається, що кутівська церква (її зачинили ще 1961 року) стане початком туристичного маршруту дерев'яними церквами України та окрасою маршруту "Золота підкова". На базі цієї церкви створять перший в Україні Храм пам'яті, і вже розпочався збір інформації для цього.
Як зазначила "Пошті" керівник пресслужби університету Наталія Кузьма, сьогодні вже зібрано 217 тис. 500 грн. Так, останні 500 грн зібрали у стрийській СШ № 7. Гроші потрібні для перекриття даху церкви, встановлення охороннопожежної сигналізації. Підготовчі роботи вже проведені. До Кутів майстри привезли ґонту для перекриття даху та усе необхідне для робіт. Вони повністю замінять й балки, які прогнили, та проведуть роботи з підкріплення.
Планують все зробити оперативно. Власне у храмі вся деревина буде просочена вже згаданою спеціальною рідиною. Керуватиме ж роботами майстер з ІваноФранківщини, керівник приватного підприємства "ТалантІТК" Іван Кіф'як.

Марія ХРИСТИНИЧ, голова комісії культури, духовного відродження, ЗМІ та туризму Львівської облради:
- Виділені 1 млн грн - це значний поступ та велике досягнення до порятунку від вогню дерев'яних храмів Львівщини. Остання пожежа, що сталася у с. Угольня Стрийського району, де вщент згорів дерев'яний храм, врештірешт спонукала депутатський корпус одноголосно прийняти рішення про виділення згаданої суми на збереження церков. Відповідно, начальник фінансового управління Львівської ОДА Олег Демків має відшукати ці кошти зі загального фонду чи з бюджету розвитку обласної скарбниці.

Депутатський корпус вперше виділив таку велику суму на поміч храмам. Для прикладу: торік на дерев'яні храми в обласному бюджеті передбачили лише 150 тис. грн, на цей рік - ще менше (100 тис. грн). З іншого боку, ще жодну особу не притягнули до кримінальної відповідальності за спалені дерев'яні церкви, ще по жодному випадку підпалу церков на Львівщині не знайдено і не покарано винних! Але ж були випадки, що вогонь до храмів заносили ззовні. На жаль, у 2008 - 2009 рр. в області згоріло вже кілька дерев'яних церков.

Ірина ЦИЦАК
Джерело: "Суботня пошта", http://www.lvivpost.net/content/view/4534/87





QR-код посилання на сторінку



Теґі: храми

Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини