реклама партнерів:
Головна » Зелене світло Європи для української конституції

Зелене світло Європи для української конституції


Коментарі: 9 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент Ющенко і його команда домагаються від Верховної Ради якнайшвидше розпочати розгляд змін до Конституції.
Ці зусилля стали ще більш помітними після того, як Венеціанська комісія Ради Європи дала свій позитивний висновок стосовно проекту, який був написаний у президентському секретаріаті.
Утім, шансів на те, що парламент встигне розглянути конституційні поправки, а також що більшість депутатів підтримає запропонований Віктором Ющенком проект – мінімальні.
Президент Віктор Ющенко в інтерв’ю Бі-Бі-Сі заявляв про те, що його проект конституційних змін – найкращий і буде підтриманий суспільством, а тому спочатку парламент, а потім і народ, мають підтримати саме цей документ. Тепер у президента з’явився іще один аргумент – висновки Венеціанської комісії Ради Європи, яка, як твердять у міністерстві юстиції, дала позитивний висновок запропонованому проекту.
Венеціанська комісія, або Єврокомісія за демократію через право, вже не вперше робить висновки стосовно поправок до Конституції, які надходять із України. Жодного разу негативних висновків не було. Різниця полягала у кількості побажань і порад.
Що ж до інших країн, то представник секретаріату Венеціанської комісії Томас Маркерт в розмові із кореспондентом Бі-Бі-Сі зміг пригадати лише один випадок, коли висновок стосовно проекту Конституції був негативний.
“Звичайно, траплялося таке, що ми оцінювали проект конституції негативно. Так було, як я пригадую, із проектом конституції поданим президентом Аляксандром Лукашенком. Ми тоді йому відповіли, що його пропозиції щодо змін до конституції Білорусі є повністю неприйнятними. Але зазвичай, у наших висновках ми вказуємо і на хороші, і на погані сторони”, - сказав Томас Маркерт.

Оцінка президентського проекту Венеціанською комісією не надає йому більшої легітимності, однак допомагає ініціаторам із аргументами розпочати розгляд документа у Верховній Раді. “Є сьогодні хороша перспектива для подальшого, конструктивного діалогу між президентом і парламентськими силами щодо конституційної реформи. І цілком очевидно, що пропозиції, які містяться у законопроекті президента, можуть бути основою для подальшого конституційного реформування” – заявила заступник глави президентського секретаріату Марина Ставнійчук.
Найсуперечливіші норми президентського проекту – утворення двопалатного парламенту, а також формування уряду виключно цим парламентом, які не заперечила Венеціанська комісія, як вважають у секретаріаті президента, мали б поставити крапку у дискусії політиків. Однак, у це не вірять ані експерти, ані більшість громадян, до яких апелюють автори конституційних змін. У цьому переконалися кореспонденти Бі-Бі-Сі у Запоріжжі, Луцьку, Ужгороді та Чернігові:

- «Кожна політична сила захоче змін у своїх інтересах».

- «Звісно, треба рівномірно розподілити, хто які обов’язки має виконувати. Бо якщо усі гамузом, то нічого доброго не буде».

- «Чесно кажучи, у змінах до Конституції не бачу сенсу, бо у нас жодної не дотримуються. Якби її просто виконували, то не потрібен був ані другий, ані третій варіант Конституції. А хто буде при владі - чи президент, чи прем'єр-міністр, мені, чесно кажучи, байдуже. Аби був порядок».

- «Конституція мене зараз не цікавить. Мене цікавить, як нагодувати сім»ю, де взяти гроші, як знайти нормальну роботу».

- «Мене будь-які зміни, які пропонує влада, взагалі лякають. Я вважаю, що нічого доброго з того не буде, бо думає влада про себе, а не про людей».

- «Я так розумію, що це просто якась така метушня нагорі, і простим людям туди лізти нічого. Ми все одно нічого не змінимо».

- «Політики просто загралися у політику. Цей перерозподіл влади – він нічого не дасть».

В інтерв’ю Бі-Бі-Сі речник Венеціанської комісії Томас Маркерт сказав, що і європейські експерти не певні у тому, що запропонований Віктором Ющенком проект зможе вгамувати політичні війни в Україні. У Венеціанській комісії також мають застереження стосовно наміру лише референдумом затверджувати усі поправки до Конституції.

“Ми стурбовані пропозицією будь-які зміни до Конституції проводити через референдум. Це загрожує Основному закону тим, що вона буде негнучкою. Загалом, цей проект надає занадто багато ваги прямій демократії. А ще, зміни стосовно автономної республіки Крим, хоч і не великі, але спрямовані на зменшення автономності. І нарешті, хоча там є багато покращень, ми не переконані, що схвалення такого проекту, поклало б край конституційному конфлікту між президентом, урядом і Верховною Радою”, - сказав Томас Маркерт.

Натомість, Віктор Ющенко, а також Арсеній Яценюк та низка інших політиків хочуть, аби конституційні зміни завжди отримували всенародне обговорення і схвалення. Однак, чи пов’язують ті, що кого політики хочуть звертатися за порадою, своє майбутнє із змінами до Конституції?

“Та у мене інші інтереси! Мене ну зовсім це не цікавить. Бо думати про це, витрачати на це час – просто дурниця. Як буде, так і буде. Я все одно житиму так, як живу. Нічого не зміниться у моєму житті від того, що щось там зміниться нагорі”.

“Я працюю медсестрою у лікарні, і вважаю, що це не найголовніше, чим треба владі займатися сьогодні. Ціна ліків, наприклад, зросла. Медичне обслуговування, лікування – на це треба звертати увагу”.

“Зміни до Конституції у моєму житті нічого не змінять. Краще б добавили до пенсії, чим оці всі нісенітниці”.

“Чи воно щось дасть – я не знаю. Бо ця Конституція була непогана, тільки якби її виконували. А якщо не виконувати, то дай будь-яку Конституцію, - нічого не зміниться”.

“Не Конституцію треба змінювати, а весь наш менталітет. А зміни лише Конституції нічого не дадуть”.

Джерело: "Європейський простір"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини