реклама партнерів:
Головна » Великий українець. Пам’яті Ореста-Методія Дичковського

Великий українець. Пам’яті Ореста-Методія Дичковського


Коментарі: 4 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Сумна звістка прийшла з Івано-Франківська. 18 червня 2009 року завершив свій життєвий шлях великий українець, ветеран національно-визвольної боротьби та активний учасник розбудови Української держави Орест-Методій Дичковський.
Він народився 14 серпня 1930 р. в селі Перегінськ Рожнятівського району Івано-Франківської області в родині священика о. Дичковського Миколи Омеляновича та вчительки Дичковської-Попович Анни Андріївни. Родина виховувала дітей в дусі свідомого українства. Тринадцятирічний хлопець вступив до юнацької сітки ОУН, а у 1944 р., видавши себе за повнолітнього, став вояком Української повстанської армії, служив спочатку стрільцем 3-го рою 3-ої чоти сотні Хмеля, пізніше – у сотні Заморського в курені Промінь, псевдонім – Кривоніс.
З грудня 1944 р., враховуючі непересічні здібності, його переведено на роботу в службу безпеки ОУН. Після перепідготовки у 1945 році служив у відділі розвідки. Цікава деталь біографії – у кінці 1946 - першій половині 1947 рр. він брав участь у допомозі голодуючим із Східної України, перешкоджав спробам комуністичної спецслужби використати голодомор для розпалювання ворожнечі одних українців з іншими.
3 серпня 1947 р. арештований спецбоївкою радянської держбезпеки і вже 21 жовтня 1947 р. засуджений до 25 років виправно-трудових колоній. Молодому патріоту було не соромно згадувати це засудження. Він стійко витримав слідство і суд, його мовчання врятувало життя багатьом соратникам. Від смертного вироку Ореста-Методія врятував вік – 17 років.
Характерно, молодий Дичковський, під час перебування у радянських концтаборах (Печорлаг, Мінлаг та ін.), був активним членом табірного підпілля (ОУН-Північ). Маловідомий факт: в умовах спланованого комуністичною владою переслідування євреїв на початку 50-х років в СРСР, він з соратниками-бандерівцями захищав їх від цькування та вбивств кримінальниками, яких заохочувала табірна адміністрація.
У 1956 році звільнений по указу про малолітніх. Повернувся на Україну, але через півроку через переслідування КДБ був змушений поїхати на крайню північ. З 1957 року проживав в м. Інта Комі АРСР, працював фельдшером.
В 1971 р. повернувся в Україну. Пройшов шлях від водія до начальника авторемонтних майстерень Інституту нафти і газу. 1986 року працював в Тамбейській нафтогазоекспедиції. В 1987 р. вийшов на пенсію.
Він ніколи не припиняв української діяльності і, звичайно, активно включився у національно-визвольну боротьбу кінця 80 - початку 90 рр. У 1990 р. став організатором Всеукраїнського братства УПА, керівником його наукового відділу. Завдяки Оресту Дичковському у 1992-2002 рр. організовано цілий ряд міжнародних, всеукраїнських наукових конференцій про національно-визвольну боротьбу в 20–50-х р. в Україні, які проводилися у Києві, Львові, Івано-Франківську. Його допомога й порада сприяли розпочати успішну наукову кар’єру та зайняти патріотичну позицію багатьом історикам із Східної та Центральної України. А головне відчути себе українцями. Допомагав він і чернігівцям.
Орест-Методій Дичковський у 1995 р. організував благочинний культурно-освітній фонд ім. Й. Сліпого. Як голова фонду разом з Івано-Франківською обласною радою, став співзасновником Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату. Він працював його директором до 2000 р., а далі й до самої смерті очолював Наглядову раду ліцею. Так здійснилася його мрія створити навчальний заклад для підготовки української керівної еліти. І справді, його вихованці успішно продовжують навчання у кращих вищих навчальних закладах країни, починають свою кар’єру в органах влади – формується молода українська генерація влади в Україні.
Був членом, а з 2006 р. головою Івано-Франківської обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих. Послідовно боровся за демократичний й національний, європейський розвиток нашої держави, учасник Помаранчевої революції 2004 р.
Нагороджений медаллю Захисник Вітчизни в 1999 р. та орденом за заслуги ІІІ ступеня в 2005 р.
Здолати всі випробування йому допомагала щира віра в Бога і Україну, її світле майбутнє. Як справжній українець він був зразковим, люблячим й любимим чоловіком, батьком, дідом, а боротьба за Україну не заважала йому дбати про родину та її добробут.
Тільки завдяки таким великим українцям як Орест-Методій Дичковський в Україні є все добре, успішне, що ми маємо. Пам’ять про нього назавжди залишиться в наших серцях. Слава Тобі, народний Герою України!

Вічна пам'ять.

Друзі, колеги, колектив веб-сайту «Європейська Україна» – Сергій Бутко, Олександр Майшев, Ольга Чернякова, Олена Тополь, Сергій Черняков.







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини